Ramasjang Mysteriet - Kristian Gintberg - DR Ramasjang

Portræt af Kristian fra Ramasjang: “Det er befriende at være så grim som muligt”

Portræt-interviewAlt det andetSkrevet af: Puk Qvortrup20. apr 2016

Den nye sæson af Ramasjang Mysteriet har premiere den 20. april. Fine Spind har mødt Kristian Gintberg, der elsker at sige ‘ja’ til så meget som muligt i livet og at gå i damebadedragt

Kristian Gintberg har smilehuller. Han kan tale med børn. Han er nærværende. Han er sjov. Han kan synge. Han stråler af ungdommeligt overskud. Men han er faktisk ikke så glad for at være for pæn:

“Når jeg bliver brandet, klippet, colourgradet og poleret så meget, så har jeg et behov for at være klam og grim. Jeg har altid syntes, det var sjovest at spille freaksene. Jeg gider ikke altid være den pæne dreng i klassen.”

I Ramasjang-familien er Kristian den unge og friske fyr. Han er i Ramasjang Mysteriet altid iført detektivkasket, seler og converse-sko:

“Jeg kan godt lide at se sej ud, når jeg er detektiv, for jeg er jo helten og skal fremstå godt. Men det er befriende at være så grim som muligt, når jeg spiller skurkene. Jeg kan enormt godt lide at være en mandekrop i damebadedragt og have langt hår og store tænder. Det er sjældent særligt charmerende at være pæn samtidig med, man prøver at være sjov. Vi ved jo godt, vi alle er grimme i virkeligheden og går rundt derhjemme og gør klamme ting som at æde noget ulækkert mad eller tørre en bussemand af under bordet,” siger Kristian Gintberg og pointerer, at det netop er seernes genkendelse af sig selv i mysteriets forbrydere som Camping Vagn, Danse Staffan og Hanne Riffel, at Ramasjang Mysteriet rammer så rigtigt:

Kristian Gintberg har et livsmantra: At sige 'ja' til så meget som muligt. Det har bragt ham langt.
Foto: Sixten Therkildsen
Ramasjang Mysteriet er klar med tredje sæson. Her vil man igen se de syv skurke.
Foto: Sixten Therkildsen

“Folk kan genkende sig selv i skurkene. Vi har enormt mange børn på settet, som lige piller en bussemand og æder den, mens de har et kamera op i ansigtet til nærbillede. Så tager vi sgu lige den optagelse igen! Men det er super charmerende at være så uforfængelig.”

Læs også portrættet af Onkel Reje

Den tilfældige vej til tv

Kristian Gintberg viser rundt i detektivgrotten i studiet på DR. Den dunkle grotte bliver lyst op af storskærme med forbryderbilleder, boblende glasrør og farvede flader i gulvet. Vi er omgivet af mørke bogrygge, lædermøbler og udstoppede egern. To reoler er skudt til siden og afslører et hemmeligt forhørslokale, som er det nye element i den seneste sæson af Ramasjang Mysteriet. Hvordan Kristian Gintberg i sin tid havnede her som detektiv, er faktisk lidt tilfældigt. Han var på teaterhøjskole og havde på et tidspunkt sagt, det kunne være sjovt at lave noget til børn. Det hørte rektor og anbefalede ham til en casting til Lille Nørd på Ramasjang. Kristian Gintberg fik tjansen, og siden er det gået slag i slag med utallige optagelser og optrædener både på tv og rundt omkring i landet. Der har aldrig rigtig været en plan:

“Jeg prøver med vilje ikke at gøre mig de store tanker og bekymre mig. Jeg er sådan lidt happy go lucky, det er min drivkraft. Det lyder totalt cheasy, men mit livsmantra er at sige ‘ja’ til så meget som muligt og møde en masse mennesker, opleve og udleve mine drømme. Selvfølgelig sker det så nogle gange, at jeg kan bruge enormt meget tid på en idé eller sang, som alligevel ikke bliver god, men så har man afprøvet det og behøver ikke tænke mere over det. Og så kan man parkere den ide med god samvittighed.”

'Jeg har altid syntes, det var sjovest at spille freaksene,' siger tvværten.
Foto: Sixten Therkildsen
Det har været vigtigt for Kristian Gintberg at give Ramasjang Mysteriet en jazzet musikalsk identitet. Programmet har vundet en pris for musikken.
Foto: Sixten Therkildsen

Mantraet ligger meget i forlængelse af den umiddelbare tilgang, som børn går til verden med:

“Børnene i studiet siger altid ‘jajaja!’, hvis vi spørger, om de vil være med til noget. Børn pakker heller ikke deres følelser så meget ind. De kan for eksempel blive enormt kede af det foran enormt masse mennesker, hvor hele verden bare revner. Men bagefter går de bare videre derfra,” siger Kristian Gintberg.

I den hemmelige detektivgrotte løser Kristian Gintberg mysterierne sammen med skiftende detektivmakkere i studiet. Selvom disse makkere er børn, bliver de budt på drinks og piber, som godt nok er lavet af saftevand og lakrids, de får kittel på i laboratoriet og skal afhøre skurkene i det nye afhøringslokale. For Kristian Gintberg er det afgørende, at han behandler børnene ligeværdigt:

“Der er noget tåkrummende ved voksne, der spiller børn. Jeg gør ikke noget ud af, vi har to forskellige aldre. Jeg taler til dem, som jeg taler til mine venner, kollegaer og min kæreste. Så føler de sig også taget seriøst. Børnene ved jo godt, jeg ikke er et barn. Det er det samme med voksne, hvis én siger ‘heeeeeej’, sådan helt kælemis-agtigt,” Kristian Gintberg gør sin stemme overdrevent blød og løfter øjenbrynene; “så føler man sig talt ned til.”

Læs også om kanonkongen Freja på Ramasjang

Kristian i grotten med detektivapparaterne.
Foto: Sixten Therkildsen
Alle børn modtager et diplom, hvis de har været detektiver i Ramasjang Mysteriet.
Foto: Sixten Therkildsen

Børns femårige frirum

Et barneliv anno 2016 er omdrejningpunktet for et utal af voksnes visioner om læring, pædagogiske værdisætninger og velmenende strategier til, hvordan man sikrer det optimale udbytte af sin barndom. Ramasjang er også et gennemtænkt public service-tilbud til børn. Så det er noget uventet, når Kristian Gintberg tøver ved spørgsmålet om, hvorvidt der er en klar vision med Ramasjang Mysteriet:

“Både ja og nej. Der skal altid være en form for læring i programmerne, og jeg håber sindssygt meget, børnene har lyst til at lege detektiver derhjemme selv. Men jeg ser det egentlig også som om, jeg bare laver underholdning. Børn bliver hele tiden stimuleret til læring og at stræbe efter noget i børnehaven og skolen, og så er det også godt, de bare kommer hjem og ser noget, de synes er godt. For man bliver målt og vejet resten af livet. Man kommer til at få karakterer og skal på et tidspunkt søge jobs, så de fem første år af livet er også et frirum til at opleve og hygge sig uden at stå til regnskab for noget. Jeg ved sgu egentlig heller ikke, om jeg har lært noget af at læse Anders And-blade, men hold kæft, hvor var det fedt!” siger tv-værten, der stadig får et ugentligt Anders And-blad på abonnement gennem brevsprækken.

En børnevært med iltert temperament

Én ting er sikkert ved Ramasjang Mysteriet: Det fungerer. Kristian og alle skurkene er klar med tredje sæson af programmet, som også er blevet lavet til computerspil, app og i bogform. Fordi Kristian Gintberg selv spiller alle rollerne, er det ham, der er blevet selve Ramasjang Mysteriet-’brandet’:

“Jeg har det godt med min rolle som kendt blandt børn og forældre, så længe jeg kan stå inde for det. Jeg har gjort meget for, vi skulle have en musikalsk identitet med jazzen. Det passede godt ind i det støvede oldschool-univers. Det er der en kæmpe styrke i.”

Men som ‘kendt fra tv’ og et Mysteriet-’brand’ er det modsat blevet endnu vigtigere for Kristian Gintberg at være helt privat i sin fritid:

“Jeg har også brug for ikke at være ‘på’ og tusse rundt rundt derhjemme i nogle uldsokker, være stille og sætte noget jazz på anlægget. Årh, det elsker jeg”

Der er mange forskellige gadgets med i det populære program.
Foto: Sixten Therkildsen
Hvem er skurken? Programmet er inspireret af 'Du Gådeste' fra Anders And og brætspillet 'Hvem er hvem?'
Foto: Sixten Therkildsen

Det kræver megen overskud og energi at lave programmer med et stort kamerahold og børn, som skal have tissepauser midt i det hele, stiller spørgsmål, bliver trætte og pludselig skal lokkes med ekstra lakridspiber for at skyde de sidste scener:

“Der er ikke ret mange, der ved det, men jeg har et enormt iltert temperament. Jeg kan være pisse irriteret på settet, men vi skændes aldrig, når børnene er der. Jeg kan også godt blive træt af børn, men det er i meget kort tid af gangen. Efter en hel dag på optagelse bliver man fed up af at svare på spørgsmål, men allerede næste morgen, giver de mig en enorm energi,” smiler Kristian Gintberg med smilehuller.

OM KRISTIAN GINTBERG

Aktuel med Ramasjang Mysteriet, som starter tredje sæson den 20.4.2016. Ramasjang Mysteriet vandt prisen for Årets børneprogram ved tv-festivalen 2013 samt Carl-prisen i 2014 for musikken lavet sammen med Jan Rørdam.

Også kendt fra Lille Nørd, Godmorgen Ramasjang, Cirkus Summarum og Ramajetterne på samme kanal.

Synger, skriver og spiller musik - både til voksne og børn.

Skal spille Hodja i ‘Hodja fra Pjort’ på Folketeatret i København i 2016-2017.

Er 28 år.

Bor på Amager med sin kæreste.

Facebook
Del på facebook

Puk Qvortrup

Puk Qvortrup er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmark Medie- og Journalisthøjskole med speciale i nyheder for børn og børn som informanter. Hun er optaget af børns mediebrug, og hvilken rolle børnenes hjem spiller for børnenes blik på det omgivende samfund. Puk Qvortrup er fortaler for børns demokratiske stemme og har skrevet for bl.a. Weekendavisen og Information.
Se Puks artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind