Ny film: Michael Strunges korte liv væbnet med ord og vinger

Ny film: Michael Strunges korte liv væbnet med ord og vinger

ArtikelLitteraturSkrevet af: Emilie Kristensen-McLachlan10. jan 2018

For litteratur-interesserede og Strunge-entusiaster er det helt sikkert værd at se Torben Skjødt Jensens nye dokumentar om 80’er ikonet Michael Strunge. Men Kulturmagasinet Fine Spinds anmelder ville gerne have været endnu tættere på digteren og hans korte liv

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

“Vi er forkomne englebørn
med vinger af fremtidssang,
med barnet i blodet og smøgen i kæften.”

(Fra Natmaskinen)

De fleste har på et eller andet tidspunkt i deres skoletid stiftet bekendtskab med firserdigteren Michael Strunge. Torben Skjødt Jensen har lavet en ny dokumentar om den unge mand fra Hvidovre, der blev en af firsergenerationens stemmer. Væbnet med ord og vinger er en film om Strunges liv, men mest af alt om hans forfatterskab og det indtryk, han efterlod hos digterne omkring ham.

Væbnet med ord og vinger er en ambitiøs film, der gennem inddragelse af en bred vifte af video- og lydoptagelser af Strunge forsøger at give et indtryk af digterens korte liv. Strunge begik selvmord, da han var 27 år gammel. Filmen formår desværre ikke at gøre klart, hvem den er til. For de seere, der gerne vil stifte bekendtskab med Strunge mangler der mere information om Strunges baggrund og privatliv. Hvis filmen derimod er tiltænkt fans og andre litterært interesserede formår den ikke at komme i dybden med Strunges forfatterskab, og hvad der inspirerede ham.

Michael Strunge Jensen, født 19. juni 1958 i Hvidovre, død 9. marts 1986
Foto: PR-foto - Still fra filmen
Michael Strunge udgav 11 digtsamlinger.
Foto: PR-foto - Still fra filmen

Filmen er skarpest, når Strunges ord illustreres af billeder fra 80’ernes København

Selvom historien om Strunges liv bliver fortalt kronologisk bliver det uklart efter fortællingen om hans barndom og gymnasieliv om, hvorvidt filmen stadig fortælles kronologisk. Det er efter gymnasiet, Strunge begynder at blive udgivet og komme mere og mere i det litterære miljø i København, men det er desværre også her, filmens formål bliver uklart. Efter fortællingen om gymnasiet ganske tidligt i filmen, handler resten af dokumentaren hovedsageligt om hans digterkarriere, men man får aldrig et ordentligt indblik i, hvordan tingene hænger sammen. Man sidder som seer tilbage med en masse spørgsmål om Strunges liv, virke og inspirationskilder.

De æstetiske virkemidler giver ikke filmen et ekstra lag, men virker derimod forstyrrende, som for eksempel, når de interviewede kilder bliver præsenteret i sort/hvid uden at tilføre noget til dokumentaren. Mest forstyrrende er de kunstneriske fortolkninger af Strunges digte. I stedet for (som i nogle tilfælde i filmen, hvor det fungerer godt) at lade digterens ord tale for sig selv, bliver digtene visuelt fortolket igennem skuespil og installationer. Filmen er skarpest, når Strunges ord bliver akkompagneret af billeder fra 80ernes København; Strunges miljø.

Spændende og relevante vidner

Filmens styrke er de mange spændende og relevante vidner til hans liv, særligt dem fra den litterære scene. Man får som publikum mange interessante indblik i, hvad føles som, insider-historier om digterens liv. Dog kommer man aldrig tæt nok på, før emnet skifter. Samtidig er det svært at få en fornemmelse af Strunges person og hvorfor alle disse medvirkende taler i så rosende, mindende ord særligt om ham som digter. Man får aldrig forklaret og det bliver aldrig uddybet, hvorfor Michael Strunge var så speciel og vigtig en skikkelse på den danske digterscene, for den danske litteratur og for alle de medvirkende.
Michael Strunge begik selvmord i marts 1986 ved at springe ud fra 5. sal. Hans sidste ord var ifølge kæresten Cecilie Brask: Nu kan jeg flyve.
Foto: PR-foto - Still fra filmen
Michael Strunge var medlem af den oprindelige kreds af firserdigtere, der samledes i gruppen omkring Hvedekorn-redaktøren Poul Borum, og er i dag et hyldet ikon.
Foto: PR-foto - Still fra filmen

Et af de gennemgående emner i Væbnet med ord og vinger er Strunges diagnose; bipolar – som filmen bliver omtalt med den gamle betegnelse manisk depressiv. Der bliver fortalt respektfuldt og forstående om hans sygdom, og hvordan medicinen påvirkede hans skrivning. Filmen får flot og rørende fortalt om Strunges selvmord og alt for tidlige død. Igennem interviews med mange af de mennesker, der var omkring ham, får man en fornemmelse for det store hul og den sorg, han efterlod. Det er også i dette afsnit, at filmens forsøg på kunstneriske fortolkninger af Strunges digte endelig, og for første gang, virker efter hensigten: fortolkningen forstærker Strunges egne ord, og man sidder bevæget tilbage efter den smukke, ensomme fortolkning af digtet Rummet.

Filmen udspringer fra mange gode ideer om, hvordan Strunges liv kan blive præsenteret, og hvem der var interessante at have som medvirkende, men man sidder som publikum tilbage med et ønske om at være blevet endnu klogere på Michael Strunge som person og digter. For litteratur-interesserede og Strunge-entusiaster er det dog stadig værd at tage denne tur med nattens engel.

Fakta:

Væbnet med ord & vinger

Premiere: 11.01.2018
Dokumentar, Dansk
Spilletid: 1 time 45 minutter

Spiller i flg. biografer:
Bibliografen Bagsværd

Biffen Nordkraft

Café Biografen Odense

Cafe Biografen Vester Vov Vov

Empire Bio

Gloria Biograf

Grand Teatret

Ishøj Bio

Nordisk Film Biografer Dagmar

Nordisk Film Biografer Trøjborg

Reprise Teatret

Valby Kino

Værløse Bio

Øst for Paradis

Facebook
Del på facebook

Emilie Kristensen-McLachlan

Se Emilies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind