Portræt-interview: Kirsten Thorup har netop modtaget Nordisk Råds litteraturpris

Så længe jeg kan skrive, vil jeg skrive

Portræt-interviewLitteraturSkrevet af: Niels Jørgensen06. nov 2017

Kirsten Thorup kan i år fejre 50 års jubilæum som forfatter, og har netop modtaget Nordisk Råds litteraturpris, for sin seneste roman Erindring om Kærligheden

Kirsten Thorup debuterede som romanforfatter i 1973 med romanen Baby, der skildrer udsatte eksistenser i slummen på 70'ernes Vesterbro. Netop denne fokusering på de skæve eksistenser i tilværelsen er noget der er gået igen igennem Kirsten Thorups forfatterskab. Adspurgt om hun føler en form for slægtskab med de skæve eksistenser i tilværelsen, nikker hun anerkendende.

“Slægtskab er et godt ord at bruge om det, man kan også kalde det identifikation. Det er naturligt for mig at skrive om den slags mennesker, jeg kan ikke engang sige at det er et valg.”

Draget af tilværelsens yderpunkter

Slægtskabet som Kirsten Thorup føler med de skæve eksistenser er også en stor del af drivkraften i hendes forfatterværk. “Når jeg starter med en person i en roman, så er det ofte en person, hvorom jeg tænker “Det kunne have været mig det der” og sådan tænker jeg jo ikke om alle. Jeg tænker ofte det kunne have været mig hvis det var gået mig anderledes eller jeg havde været mere uheldig. Det er det der interesserer mig”

Selvom Kirsten Thorup helt naturligt føler sig draget af at skildre tilværelsens yderpunkter, anerkender hun dog, at der også ligger et bevidst valg i det.

“I dag lever vi jo i en anden verden, end dengang jeg startede. I dag har udsatte mennesker jo en langt større medieeksponering end de havde dengang, og jeg ville ligesom kaste lys på de afkroge af verden som aldrig blev beskrevet. Det var et projekt, jeg havde.”
Kirsten Thorup er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for sin seneste bog.
Foto: PR-foto
Kirsten Thorup har altid identificeret sig med samfundets skæve eksistenser.
Foto: PR-foto / Gyldendal - Lærke Posselt

Klassikere - følgesvende gennem livet

Da Kirsten Thorup var ganske ung, læste hun ikke andet end Illustrerede Klassikere, som var tegneserier lavet over alle klassikerne. En af hendes veninder sagde til hende, at man blev nødt til at læse de rigtige bøger. Kirsten Thorup kastede sig ud i den tunge ende og lagde ud med Forbrydelse og Staf af Dostoevsky og har fortsat lige siden. Men selvom der er bøger fra gulv til loft i Kirsten Thorups lejlighed på Frederiksberg, så er der første og fremmest i livet, at hun henter sin inspiration til sine romaner.

“Det var som sådan ikke litteraturen, der satte mig i gang med at skrive, det var virkeligheden og mine egne erfaringer. Mit behov for at skrive har ikke noget med litteratur at gøre, det har noget at gøre med behovet for at udtrykke mig. Det er måske lidt klichéagtigt at kalde det en indre nødvendighed, men det er også meget korrekt.”

Kunst er ikke terapi

Kirsten Thorup er dog hurtig til at påpege, at det ikke er en terapeutisk proces for hende at skrive.

"Kunst og terapi har intet med hinanden at gøre. Det er to modsatrettede enheder. Afsættet for det at skrive er behovet for at udtrykke sig, det er terapi jo ikke, det bruger man, fordi man har nogle problemer. Det er et behov, der er mere eksistentielt, end det er terapeutisk. “Hvem er jeg?” Det store spørgsmål som alle romaner rummer. Andre forfattere ville nok beskrive det på en anden måde, men det er det der for mig er udgangspunktet”

Kirsten Thorup har ofte beskrevet hendes forfatterskab som værende drevet af en eksistentiel hjemløshed. Det er noget, der er gået igen igennem hele hendes forfatterskab og det kan også ses i de utilpassede skikkelser, som hendes romaner ofte drejer sig om. Denne eksistentielle hjemløshed var også på mange måder katalysatoren for, at Kirsten Thorup overhovedet kom i gang med at skrive.

"Når man er ung, kan man jo godt føle sig utilpasset og føle, at man ikke rigtig bliver forstået. Da jeg var ung, havde jeg meget svært ved at udtrykke mig mundtligt, og så er det jo nærliggende at begynde at skrive i stedet for.”

Forfatter ved et tilfælde

Selvom Kirsten Thorup nu har en lang forfatterkarriere bag sig, og har kunnet leve af at skrive bøger siden begyndelsen af 80'erne, så var det oprindeligt ikke noget, hun havde planlagt.

“Jeg havde aldrig drømt om at blive forfatter, det lå ikke i kortene.”
Kirsten Thorup har haft de store litterære klassikere som følgesvende hele livet.
Foto: PR-foto / Gyldendal - Lærke Posselt

Kirsten Thorup fortæller, at hun, da hun var ganske ung, tog til Cambridge som Au Pair. Det var i slutningen af 60'erne og dermed ikke mange år efter, at Sylvia Plath og Ted Hughes havde haft deres daglige gang i Cambridge. Som Kirsten Thorup beskriver det, så var “Røgen fra dem der stadig”. Og det var noget, de unge digtere som Kirsten Thorup dyrkede.

“Som en efterrationalisering kan jeg godt se, at det har haft en vis effekt, men jeg begyndte først rigtigt at skrive, da jeg vendte tilbage til Danmark og flyttede til København. Jeg havde altid gerne villet bo i København, men jeg følte mig ikke særlig tilpas i København.”

Som hun selv nævner, så var denne utilpashed med til at sende hende ud i forfatterskabet. I dag har hun dog både tilpasset sig København og forfatterskabet. Men når man spørger hende her efter 50 år, om det er blevet nemmere for hende at skrive bøger, er svaret klart nej.

“Hver gang jeg begynder på en ny bog, starter jeg forfra. Jeg skal finde en ny form til det stof, som er meget tåget for mig i begyndelsen, og det kan der godt gå et halvt år med.”

Efter 50 år kan Kirsten Thorup dog selv begynde at se en slutning på forfatterskabet.

“Mens jeg skrev Erindring om Kærligheden gik det op for mig, at jeg ikke længere har de samme kræfter, som jeg havde engang. Jeg tænker, at jeg har 1 eller 2 romaner mere i mig, og så er det slut. Men det vil jo vise sig."

Hun afslutter dog konsekvent: “Så længe jeg kan skrive, vil jeg skrive. Det er jeg sikker på”

Fakta:

Kirsten Thorup har udgivet 11 romaner, samt 3 digtsamlinger og en enkelt novellesamling.

Hun modtog Nordisk Råds litteraturpris for romanen Erindring om kærligheden ved Nordisk Råds prisuddeling i Finlandiahuset i Helsingfors. Kirsten Thorup fik overrakt prisen på 350.000 kr. af Sunna Dís Másdóttir, som er formand for bedømmelseskomitéen. I bedømmelsen lød det blandt andet: Erindring om kærligheden er en kulsort og viis roman. Den trækker vod i dybet, i vores fælles dyb, som kun virkelig litteratur kan gøre det.

(Vi bragte første gang interviewet 18. april 2017) 

 

Facebook
Del på facebook
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind