Interview: Kenneth Bøgh Andersen om Skæbnemageren

Kenneth Bøgh Andersen skriver om det onde, der er inde i os

Portræt-interviewLitteraturSkrevet af: Andreas Vinther Jensen12. juni 2017

Spindelhekse og skæbnemøder, djævle og dæmoner. Kenneth Bøgh Andersens fantasiverdener emmer af ondskab, men de uhyggeligste uhyrer er inde i os selv. Kulturmagasinet Fine Spind har mødt forfatteren, der i fredags udgav sin første grafiske roman Skæbnemageren.

Kenneth Bøgh Andersen er forfatter. Det har han altid været, siden han skrev sin første roman i 10. klasse. Dengang var forlagene var ikke helt overbeviste, men det skulle vende. Nu har han udgivet næsten 40 bøger, blandt andet romanserien Den Store Djævlekrig, talrige gysernoveller og de populære superheltebøger Antboy, der er blevet filmatiseret med Oscar Dietz i titelrollen og Nicolas Bro som superskurk.

Men Kenneth Bøgh Andersen har aldrig før udgivet en tegneserie. Det bliver der rådet bod på med Skæbnemageren, der udkom i fredags.

Skæbnemageren handler om Simon, der er træt af sin tvillingebror Tim og ønsker ham væk. Mens Simon sover, kommer den onde Spindelheks og opfylder hans ønske. Simon vågner som enebarn. Han fortryder hurtigt og får chancen for at gøre ondt godt igen ved at begive sig ud på en farlig rejse ind i en anden verden. Her skal han besøge Skæbnemageren, der skal give ham en ny skæbne: at redde sin bror.

Læs også: AROS VÆLTER BYEN OG NATUREN MED VERDENSSTJERNER

Kenneth Bøgh Andersen og Lars Gabel vil introducere en ny generation af læsere for tegneserier med Skæbnemageren.
Foto: Illustration af Lars Gabel
Simon og Tim er tvillinger. Tim er populær og har en masse venner. Simon sidder alene på sit mørke værelse og læser bøger. En dag ønsker Simon sin bror væk...
Foto: Illustration af Lars Gabel

Fra ord til tegninger

Tegneserien har været over tre år undervejs, men den har en endnu længere forhistorie: Den begyndte som føljetonroman i Weekendavisens børnesektion 'Faktisk' i 2010, med et nyt kapitel hver uge. Og Kenneth Bøgh Andersen havde da også tænkt på at udgive historien som roman, men så slog tanken ham:

“Jeg har altid drømt om at skrive en tegneserie, men som forfatter er det jo noget, du netop ikke kan lave selv. Når man ikke kan tegne, kræver det, at man har en makker, der kan finde ud af det,” siger Kenneth Bøgh Andersen. Makkeren blev den prisvindende illustrator Lars Gabel.

Men selv om ideen var der, så krævede det et langt og hårdt samarbejde med Lars Gabel før de 176 sider kunne blive til en bog:

“Jeg vidste godt, at jeg ikke kunne skære den perfekt fra starten af. Der var ting, som jeg ikke vidste: kan Lars tegne dét? Kan han få det til at fylde så og så mange sider? Jeg prøvede at skrive manuskriptet så udførligt som muligt, og så har Lars og skitseret det hele,” siger forfatteren og tilføjer: “Men det var rentegningen, der tog længst tid.”

Læs interview: FUCK FACEBOOK OG VORES SELVISCENESÆTTELSE

Kenneth Bøgh Andersen har skrevet siden han gik i 10. klasse - Skæbnemageren er hans første grafiske roman.
Foto: Illustration af Lars Gabel
Simon falder gennem porten til en magisk verden, hvor han må finde Skæbnemageren, før han kan redde sin bror.
Foto: Illustration af Lars Gabel

Billeder der virker

Men arbejdet bar frugt. Kenneth Bøgh Andersen er ikke i tvivl om, at genren kan noget helt særligt:

“Det er meget anderledes at læse en tegneserie end at sidde med en bog. Når man vender en side, så dukker der et væsen op eller man ser, hvor heksen bor. Der er et overraskelsesmoment. Billederne fortjener at blive foldet ud, så vi ville ikke være nærige med pladsen.”

Og Lars Gabels tegninger bliver virkelig foldet ud. Man bliver som læser nødt til at rotere bogen 360 grader mens Simon trænger igennem porten fra sin sort-hvide verden til den farverige fantasiverden. Billederne tilfører noget helt specielt til fortællingen, men man skal også være forsigtig:

“Billeder kan være uhyggelige, men de mest uhyggelige billeder er dem, der opstår inde i hovedet på læseren. Når de bliver tegnet for én, kan det trække noget af uhyggen ud. Men hvis man bruger dem rigtigt, kan de også forstærke uhyggen og dramaet.”

Læs anmeldelse: AT VOKSE OP ER EN REJSE PÅ TVÆRS AF TID OG STED

Man bladrer og pludselig står man foran Spindelheksens hus - tegneseriemediet kan overraske på måder, som bøger ikke kan, siger Kenneth Bøgh Andersen
Foto: Illustration af Lars Gabel
I det magiske land må Simon med hjælp fra Tom overvinde en række udfordringer.
Foto: Illustration af Lars Gabel

Tegneserier - nu også for børn

I løbet af 1980'erne opstod fænomenet graphic novels i USA og Europa. Tegnere og forfattere som Art Spiegelman, Frank Miller og Alan Moore udviklede lange, afrundede historier i modsætning til ugebladenes seriestriber. De var skrevet til et voksent publikum og handlede om voksne ting. Det er næsten sådan en historie, Skæbnemageren er. Men kun næsten:

“Mange af os, der voksede op med tegneserier, sidder og skriver dem nu. Det betyder, at mange af de tegneserier, der kommer, er lavet af voksne for voksne. Skæbnemageren er en god historie for en ny generation af tegneserielæsere, der skal introduceres for genren og lære, at den kan noget andet end skrevne bøger kan.”

Skæbnemageren er noget så atypisk som en graphic novel skrevet til børn og unge. Men det er nu ret typisk for Kenneth Bøgh Andersen, for han har altid skrevet til de yngre læsere. Alligevel er han aldrig gået på kompromis med den gode historie:

“Jeg skal synes, det er fedt. Jeg håber, at når man læser Skæbnemageren, så kan man mærke, at Lars og jeg har lavet noget, vi selv synes er fedt,” siger Kenneth Bøgh Andersen, der gerne tager tunge temaer op og blander virkelighedsnære følelser med fantastiske fantasyverdener.

Læs interview: BØRNEBØGER OM DØDEN, VOLD I HJEMMET OG DAMENUMSER

Hvem bestemmer Simons skæbne?
Foto: Illustration af Lars Gabel
Spindelheksen lever af alle de børn, der er blevet ønsket væk af deres søskende.
Foto: Illustration af Lars Gabel

Når børn tænker onde tanker

“Er jeg ond?” er det første, vi hører i Skæbnemagerens kulsorte prolog. Det er Simon, der spørger. Bogen handler om søskendejalousi, om den populære og den indelukkede bror og om alle de onde tanker, man ville ønske, man ikke havde tænkt.

“Men man kan ikke utænke dem bagefter,” siger Kenneth Bøgh Andersen. “Gør det dig så til et dårligere menneske? Nej, det gør det ikke. Det gør dig bare til et menneske.”

For ham er der noget genkendeligt i følelsen af at have noget ondt inde i sig:

“Jeg har skrevet mange gyserhistorier, og det kan være fedt nok med uhyrer, men det mest interessante er uhyret inde i os. Det er de monstre, vi kan blive til, når de mørke følelser begynder at overtage, der er spændende,” siger han og runder af med en opmuntrende bemærkning:

“Der ligger meget drivkraft i de her følelser, som vi alle sammen kommer til at stifte bekendtskab med, om vi vil det eller ej. Vi kan ikke kun tænke gode tanker og opføre os godt over for hinanden hele tiden, og det er måske okay. Det handler om de valg vi træffer, når vi bliver smidt i de her situationer.”

Fakta

Skæbnemageren. Grafisk roman. Høst & Søn / Rosinante

Skrevet af Kenneth Bøgh Andersen, tegnet af Lars Gabel

Udkom d. 9/6-2017.

176 sider / 249,95 kr.

Facebook
Del på facebook

Andreas Vinther Jensen

Kulturjournalist og anmelder
Andreas Vinther Jensen er uddannet cand.mag. i filosofi med tilvalg i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet med speciale i Søren Kierkegaards æstetik. Andreas holder af litteratur, der kan skabe billeder og modsigelser, og hans reoler er fyldt med alt fra Homer og Hölderlin til Amalie Smith og Olga Ravn. Han har undervist på Krabbesholm Højskole og har skrevet for bl.a. Baggrund.
Se Andreass artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind