Claus Beck Nielsen børnebog Karrebæk Da Gud var dreng

Abrikostræerne findes ikke (endnu).

ArtikelLitteraturSkrevet af: Jannie Schjødt Kold21. aug 2015

Modig og poetisk billedbog fortæller historien om Da Gud var dreng. Dengang alt var mørkt, og der hverken fandtes morgener, larm, nordpol eller paskontrol.

Forestil dig ingenting. Hvordan ser det ud? Kedeligt? Tomt? Ja, men så prøv at forestille dig, hvordan det har været, da Gud var dreng. Altså før han opfandt lyset og verden og Danmark og dyrene og menneskene. Dengang Gud måtte lege gemmeleg med sig selv, kravle ind under mørket og hoppe op på det og gå i ét med det. Eftersom der ikke var nogen til at finde ham, måtte han til sidst komme frem selv og råbe: ”Her er jeg!”

Det er sjovt tænkt, og teksten har med dens gentagelser af ”Da Gud var dreng var der ingen ...” en poetisk rytme, der gør den smuk at få læst op. Der henvises elegant til digteren Inger Christensens digtsamling Alfabet fra 1981, hvori hun skriver om alt, det der findes. Her handler det om alt det, der ikke findes. Bogen er skrevet af en skytsengel ved navn ”Sankt Nielsen.” Han er også kendt som forfatteren Claus Beck-Nielsen. En forfatter der har heddet mange ting, men næsten altid noget med ”Nielsen.”
Gud måtte til sidst selv kommer frem og råbe her er jeg. Der var ikke nogen til at finde ham i gemmeleg.
Foto: Pressefoto/ Høst og Søn
Forfatteren bag Sankt Nilelsen står også bag figuren Claus Beck Nielsen. Han har været hjemløs og iscenesat sin egen begravelse for voksne.
Foto: Pressefoto/ Høst og Søn
Man kan godt sige, at han opfinder sig selv igen og igen, og dermed leger Gud. I hvert fald har han brugt sin fantasi til at forestille sig en verden før verdenen. En verden som illustratoren Dorte Karrebæk har tegnet på dyster baggrund. Derfor gør det stort indtryk, da Gud i hans mest desperate øjeblik kommer til at opfinde lyset, og man bladrer om til to hvide sider uden så meget som en enkelt krusedulle. Så blev der virkelig lys, tænkte jeg, og tog mig selv i at le.

På samme måde gemmer illustrationerne på humoristiske overraskelser. Især på myldre-siderne, hvor der er mange tegninger i én. Dem vender både børn og voksne tilbage til, og heldigvis har bogen et så stort format, der er er plads til at gå på opdagelse i dem. Der er også en modig tegning af døden, der er temmelig uhyggelig, og som jeg ikke helt forstår, hvad laver der, andet end at den også hører med til livet, som Gud nu skaber i lyset. Han har så travlt, at han på forsiden har fem arme, fem ben og fem numser. Til sidst får han nok og skrider. ”Tak skæbne,” tænker han og lister ud i det blå. Væk fra den verden han selv har skabt med alle dens fødselsdage, flyvemaskiner, børnesår og cykler der bliver væk.

Da Gud var dreng – en historie for børn af det tyvende og enogtyvende århundrede af Sankt Nielsen og Dorte Karrebæk. Udkommer 21. august på forlaget Høst & Søn og koster 149.95 kroner.
Facebook
Del på facebook

Jannie Schjødt Kold

Se Jannies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind