De mange køns museum: Kvindemuseet vil opkvalificere debatten om køn

De mange køns museum

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Mette Wallin Andersen28. mar 2017

Udstillingen Køn Redelighed / Gender Blender er en ny permanent udstilling på Kvindemuseet i Aarhus. Museet vil opkvalificere debatten om køn.

Den gamle byrådssal på Kvindemuseet var fyldt med mennesker, da den fredag dannede rammerne for de åbningstaler og den koncert der skød udstillingen Køn Redelighed i gang. Den brogede flok summede af forventning. Måske fordi den nye udstilling også markerer et helt nyt ansvarsområde for Kvindemuseet.

Hvad betyder køn?
Foto: Mette Wallin Andersen
Har vi ligestilling i dag?
Foto: Mette Wallin Andersen

Kvindemuseets nye ansvarsområde

I 2016 fik kvindemuseet et nyt ansvarsområde: Kønnenes kulturhistorie. Det nye ansvarsområde angiver ikke kun et bredere historisk ansvarsområde, men også en forståelse for, at i et fremadrettet ligestillingsperspektiv, skal alle inddrages. Fremtidens ligestillingsdebat vedkommer alle. Et oplagt spørgsmål synes at være, hvorvidt Kvindemuseet dermed står overfor et navneskifte. Men det er ikke tilfældet. Kvindemuseets uændrede navn understreger, at forskning og formidling fortsat sker med et feministisk udgangspunkt.

“Feminisme er ligestilling for alle - på tværs af køn, seksuel orientering og etnicitet,” kan man læse ved indgangen til Kvindemuseets nye udstilling. Udstillingen Køn Redelighed tager fat om roden på Kvindemuseets nye ansvarsområde og gransker betydningen af køn.

Det nye ansvarsområde inviterer flere forskellige stemmer ind i debatten, men målet er stadig det samme: Ligestilling. “Vi er forskellige - og heldigvis for det. Men ligestilling: Det er for alle!”, siger Julie R. Birch, som er museumsinspektør for Kvindemuseet, i sin tale ved åbningen af Køn Redelighed.

Læs også: DAGBOG FRA DET VAKLENDE LIV

Har vi ligestilling i dag?

Nogen vil måske mene, at der er ligestilling i Danmark i dag, og at alle mennesker uanset køn og seksualitet har de samme muligheder. Alligevel findes der tendenser blandt andet i sproget, børneopdragelsen og på arbejdsmarkedet, der tyder på noget andet. Disse tendenser tages frem til analyse og diskussion i den nye permanente udstilling Køn Redelighed.

Køn er mere end biologi.
Foto: PR-foto / Køn Redelighed, Kvindemuseet
Med udstillingen Køn Redelighed udtrykker Kvindemuseet at to køn ikke er tilstrækkeligt.
Foto: PR-foto / Køn Redelighed, Kvindemuseet

Køn er mere end biologi!

Køn Redelighed er et seriøst oplæg til en kvalificeret debat om køn og seksualitet. Før man overhovedet træder ind i selve udstillingen mødes man med flere installationer, der anskueliggør, hvordan der er mere på spil end blot biologi, når det kommer til køn. En pædagogisk illustration viser, hvordan udtryk, identitet og seksuel orientering er adskilte fra det biologiske køn, og at disse elementer hver især er uafhængige af hinanden. På den måde udtrykker Kvindemuseet, at det ikke er tilstrækkeligt at skelne mellem to stereotype kønsopfattelser.

Når skibet er ladet med køn

Køn Redelighed rummer blandt andet en samling af kønnede objekter, altså objekter der på den ene eller den anden måde er designet til at orientere sig mod ét køn. Julie R. Birch fortæller i sin åbningstale, at en stor del af udstillingen er båret af de mennesker, der har henvendt sig med historier og kønnede objekter.

Blandt objekterne fremhæver Julie R. Birch en FC Barcelona trøje til kvinder. Kvinden der indleverede trøjen kunne berette, hvordan den var umulig at spille fodbold i, fordi den var for figursyet og stramtsiddende. Trøjen var designet til at være kvindelig fan af et herrefodboldhold.

Den nye permanente udstilling Køn Redelighed er med til at markere Kvindemuseets nye ansvarsområde: Kønnenes Kulturhistorie.
Foto: PR-foto / Kvindemuseet
Formen for udstillingen Køn Redelighed harmonerer med værdierne demokrati og diversitet.
Foto: PR-foto / Kvindemuseet, Polfoto: Jens Dige

Udstillingen er ikke færdig

Juliana Engberg, programdirektør for Aarhus 2017 indbød i sin åbningstale for udstillingen Køn Redelighed enhver til at “Make your mark”. Udstillingen er nemlig ikke en færdig og urørlig størrelse. Den lægger op til, at de besøgende kan sætte deres præg på den ved selv at tage objekter med eller på andre måder efterlade sin stemme som en del af udstillingen.

Publikum inviteres til at træde ud af en passiv tilskuerrolle og istedet deltage aktivt i debatten om køn. Juliana Engberg peger på, at netop denne udstillingsform harmonerer med værdierne demokrati og diversitet, som er en del af programmet for Aarhus 2017.

Læs også: GRIBENDE IDENTITETSKAMP I INGENMANDSLAND

Fakta

Kvindemuseets nye permanente udstilling Køn Redelighed / Gender Blender åbnede den 24. marts 2017

Se mere på Kvindemuseets hjemmeside

Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind