Trafiklegeplads Fælledparken Arkitektur København Børn

Byen skal bruges i børnehøjde

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Malthe Sommerand12. nov 2014
Efter at være blevet bygget om, kan børn, unge og deres forældre igen lege trafikanter i sikre, bilfri rammer på Trafiklegepladsen i Fælledparken i København

I skyggen fra Idrætsparken ligger en samling asfalterede stisystemer, omkranset af et hegn og en hæk. Området har indtil nu været lukket med store hængelåse på indgangsportene, men nu kan man få en smagsprøve på, hvad Trafiklegepladsen indeholder. Det er en lille veludført miniature-by, som ligner et almindeligt københavnsk gadeudsnit. Her kan børn og unge lære, hvordan man skal opføre sig i trafikken i sikre, lukkede omgivelser. Men trafiklegepladsen i Fælledparken kan mere end at lære én at gebærde sig i trafikken. Gode legepladser er meget mere end en plads til leg, især når de er så gennemførte som trafiklegepladsen: “Legepladser af høj standard kan skabe et byrum, som kan få folk ud af de trykke og vante baggårde,” fortæller Anders Fønss, der studerer byplanlægning og landskabsarkitektur på Københavns Universitet.

Du skal bruge dit byrum
Forældre i en stor by har ikke altid mod på at bevæge sig igennem halvdelen af byen for at finde en god legeplads, men det er vigtig for byrumskvaliteten, at de gør det. ”Der skal være tilbud, der gør, at forskellige grupperinger føler, at der er byrum for dem. For forældre og børnefamiliers vedkommende er det gode, velholdte legepladser, der kan få dem ud af døren, noget som f.eks. berlinerne er gode til,” forklarer Anders Fønss. Han forklarer, at når der er folk i byrummet, og det ikke bare står øde hen, så højnes byrumskvaliteten.
Der er to busstop på Trafiklegepladsen, hvor forældre jo også kunne drikke medbragt kaffe.
Foto: Malthe Sommerand
Uvending forbudt. Gælder også for løbecykler.
Foto: Malthe Sommerand
Når børnefamilier eksempelvis bliver boende i byen i stedet for at flytte til forstaderne, opretholder det diversiteten i byen. Det skaber dynamik og gør, at byboeren søger ud i sin egen bydel for stimulans, kultur, oplevelser mv. Berlinerne opdagede det for længe siden og oprettede derfor i efterkrigstiden regulativer, der bestemte, hvor mange boligkarreer, der måtte være, før der skulle være et parkanlæg på størrelse med gennemsnitkarreen i området. I København er udspredelsen af parker knap så striks planlagt, men København stod heller ikke med muligheden for mere eller mindre at starte forfra. Derfor er det positivt, at København investerer i grønne byrumsfornyelser og –aktiviteter som f.eks. Trafiklegepladsen, mener Anders Fønss.
Gode legepladser får folk til at bruge byen.
Foto: Malthe Sommerand
Rundkørsler, cykelstier og fortove. Trafiklegepladsener infrastruktur i miniformat.
Foto: Malthe Sommerand
Skoletilbud og bemanding i 2015
I København er der 24 bemandede legepladser, og i starten af år 2015 bliver Trafiklegepladsen også bemandet. Til den tid kan ungerne låne mooncarts og andre køretøjer, mens de lige nu må nøjes med deres egne cykler og løbehjul i legepladsens mini-by. Miniature-byen har lysreguleringer, fodgængerovergange, en rundkørsel, en tankstation, to busstoppesteder. De har endda også de københavnske skrå cykelvenlige skraldespande; alt i alt det du skal bruge for at lege dig til en bedre forståelse for byen. Der er også en stor samling af trafikskilte, så man kan træne, hvad hvert enkelt skilt betyder. I starten af år 2015 udvider Trafiklegepladsen til også at omfatte undervisningstilbud for skoleklasser, der ønsker at træne trafikopførsel og regler i sikre omgivelser.

De bemandede legepladser i Københavns Kommune og Trafiklegepladsen har åbent mandag til torsdag fra 9.30-17 og fredag fra 10-17.
Læs mere om undervisning her:http://www.kk.dk/da/brugbyen/brug-steder-i-byen/leg/legepladser/bemandede-legepladser/trafiklegepladsen-i-faelledparken
Facebook
Del på facebook

Malthe Sommerand

Malthe Sommerand er i gang med sin kandidatuddannelse i journalistik på Roskilde Universitets Center. I sit Bachelorprojekt skrev Malthe om kulturjournalistikkens problemer i den hurtige og moderne medieverden. Han har i mange år arbejdet på et fritidshjem og er den næstældste af en søskendeflok på seks, så der er mange børn og unge i hans liv.
Se Malthes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind