Aarhus Teater sætter forestilling om globalisering op på Aarhus Havn

Aarhus Teater vil vise vores massive forbrug ved hjælp af kraner, nødder og dansere

ArtikelSceneSkrevet af: Asger Nørkær Nielsen14. aug 2017

Nyt teaterstykke sætter forbrug og globalisering til debat ved at tage publikum med en tur på Aarhus Havn

Hver gang man køber ny telefon, nye sko eller bare handler ind i supermarkedet, er det måske ikke ofte, man tænker over, hvor tingene kommer fra, eller hvordan de er lavet. Når varerne ender i vores hænder, har de allerede været gennem mange andres på en rejse, man som forbruger ofte har svært ved at forestille sig. Men vi må alligevel forsøge. Det er tanken bag et nyt teaterstykke fra Aarhus Teater – Fragt.

“Som forbruger er man en del af kæden uden rigtig at vide det, og det har man et ansvar for at forsøge at forstå. Da jeg for eksempel undersøgte, hvordan mine Nike-sko bliver produceret, havde jeg ikke længere samme lyst til at købe dem, fordi jeg opdagede, at det er nogle ret vanvittige forhold, der bliver arbejdet under,” siger Anne Zacho Søgaard, instruktør på Fragt.

Idéen fik hun for to år siden ved synet af skibene, lastbilerne, kranerne og containerne på Aarhus Havn og den ustandselige drift, der bringe ufattelige mængder varer ind og ud af byen.

“Det udspringer af globalisering som fascination, men samtidig også som monstrøsitet – man kan føle både afmagt og afsky for, hvor voldsomt et system der konstant kører, bare fordi man skal have konstant adgang til de her bugnende butikshylder. På et tidspunkt springer kæden måske af. Hvor store er skibene om fem, 10 eller 50 år, når vi også har en middelklasse i andre dele af verden, der skal have adgang til de her varer,” siger Anne Zacho Søgaard.

Instruktør Anne Zacho Søgaards fik ideen til forestillingen Fragt, mens hun betragtede den konstante aktivitet på havnen.
Foto: PR-foto / Fragt - Aarhus Teater - Anna Marín Schram
Hver container på Aarhus Havn fortæller sin egen til tider sære historie.
Foto: Asger Nielsen
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Flermedielt og internationalt

Stykket foregår ikke i teatret, men bliver opført – måske meget oplagt – på Aarhus Havn og tager publikum med lastbil og båd rundt til seks forskellige steder, der alle gemmer på historier om globalisering og om den store verden, som havnens lille og lukkede er forbundet med. For eksempel en lagerbygning, hvor bjerge af sheanødder (som blandt andet bruges i hudplejeprodukter og chokolade) ligger hen, imens en dansetrup fra Burkina Faso i stykket udfører et rytmisk og musikalsk indslag, der fortæller om varens afrikanske oprindelse og tilblivelse.


“Det er så enorme mængder af nødder, så man ikke helt kan forstå, at det er håndkraft, der har samlet dem op, kogt dem i gryder over ild, taget kernerne ud, puttet dem i en pose og fragtet dem videre,” siger Anne Zacho Søgaard.

Desuden benytter Fragt også andre kunstarter – poesi, råbekor og film – til at fortælle om de mange tråde, som kan trækkes fra havnen og ud i alle afkroge af verden. For eksempel møder man i filmdelen en kaptajn på et af fragtskibene, en afrikansk nøddesamler og en dansk lagerarbejder.

“Filmen skal sørge for, at man får et ansigt på de mennesker, som man ellers ikke anede havde noget at gøre med det produkt, man står med i hænderne,” siger Anne Zacho Søgaard.

Et kran- og containerlandskab udgør kulissen i Fragt.
Foto: PR-foto / Fragt - Aarhus Teater - Anna Marín Schram
Film er i forestillingen Fragt brugt til at vise den anden side af kloden.
Foto: PR-foto / Fragt - Aarhus Teater - Anna Marín Schram

Svært at nå til bunds

Temaet for Fragt er – ligesom kran- og containerlandskabet, der udgør kulissen – uoverskueligt, vedkender instruktøren, og det kan være svært, hvis ikke umuligt, at nå helt til bunds i det. Selv blandt verdens klogeste er der forskellige bud på, hvilke konsekvenser vores forbrug har.

Anne Zacho Søgaard siger: 

“Fysikeren Stephen Hawking og statistikeren Hans Rosling har (eller havde, Rosling døde februar 2017, red.) hver deres syn på vores forbrug. Rosling mener ikke, vi skal bekymre os, fordi middelklassens vækst vil stagnere, mens Hawking mener, at vi må ud til andre planeter, fordi denne ikke kan klare presset i længden. Vi giver ikke nogen svar, men leger lidt med de her to stemmer i stykket.
Vil der komme en større middelklasse i verden, som vil sætte kloden yderligere under pres?
Foto: PR-foto / Fragt - Aarhus Teater - Anna Marín Schram
Foretstillingen Fragt foregår på en del af Aarhus Havn, hvor der ellers aldrig er adgang for offentligheden.
Foto: PR-foto / Fragt - Aarhus Teater - Anna Marín Schram

Fakta:

Stykket er en del af Kulturhovedstad 2017 og er skabt af Udflugten, der er en projektgruppe under Aarhus Teater. Fælles for alle Udflugtens forestillinger er, at de foregår uden for teatret og benytter mindst én kunstart ud over teater.

Fragt spiller på Aarhus Havn fra torsdag 17. august til søndag den 27.

Instruktør: Anne Zacho Søgaard
Scenograf: Sigurdur Óli Pálmason
Dramatiker: Peter-Clement Woetmann
Koreograf: Pipaluk Supernova
Komponist: Andreas Bennetzen
Film: Troels Engelbrecht
Musikere: Ensemble MidtVest: Charlotte Norholt, Neil Page og Jonathan Slaatoo, Burkina Faso: Issouf Diarra og Boureima Diarra
Medvirkende: Kjartan Hansen, Gry Guldager, Matias Hedegaard Andersen, Lacina Coulibaly, Esther Tarbangdo, Mariam Traore, Råbekoret Tinnitus m.fl.

Udflugten:
Tværæstetisk projekt under Aarhus Teater udviklet af instruktør Anne Zacho Søgaard og dramaturg Tine Byrdal Jørgensen. Alle Udflugtens forestillinger foregår uden for teatrets bygninger og involverer forskellige kunstarter.

Tidligere forestillinger under Udflugten: Næste stoppested, Lukketid, A Way, Et spørgsmål om tro, Lydkrop og Havnespil

Topfoto: PR-foto / Fragt - Aarhus Teater - Anna Marín Schram

Facebook
Del på facebook

Asger Nørkær Nielsen

Asger Nørkær Nielsen er ved at uddanne sig til journalist. Samtidig bruger han en stor del af sin tid på at læse bøger, se film og tv og på at tænke over, hvad kunst egentlig er, og hvad det skal bruges til.
Se Asgers artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind