Carl Nielsen | Sigurd Barret | Aarhus Symfonieorkester

Danmarks første popsmed hyldes

ArtikelMusikSkrevet af: Malthe Sommerand11. mar 2015

Han ville være fyldt 150 i år, og hans værker opføres nu i Danmark og verden over for at hylde hans gode børnesange og symfonier. I Aarhus spiller Sigurd Barrett Carl Nielsen sammen med Aarhus Symfoniorkester


Hvem er så denne komponist og sangskriver, der selvom hans musiske virke ligger så mange år tilbage, stadig den dag i dag er aktuel og populær? Det er såmænd Carl Nielsen, som en strofe i en af hans mest populære sange, Jens Vejmand, går. Jens Vejmand gjorde Carl Nielsen kendt og berømt, som var han datidens Kim Larsen eller Michael Jackson. Det gjorde, at han selv blev træt af den – det blev for stort et hit,” fortæller Michael Bojesen der i 30 år har været dirigent ved Aarhus Symfoniorkester.
Carl Nielsen kom til verden for 150 år siden i en lille landsby syd for Odense og brugte hele sit 66 år korte liv på at skrive og komponere musik. Hans sange er i dag kanoniserede og folkeeje.


Pianist og Børnetv-vært Sigurd Barrett, opfører sammen med Aarhus Symforniorkester Carl Nielsens sange i Musikhuset i Aarhus den 14. marts. “Vi kender ham jo uden at vide det. Du sidder og hører gode melodier og sange og opdager, nå, det var også Carl Nielsen, der har skrevet den,”siger han. 
Komponiesten Carl Nielsen ved klaveret.
Foto: Pr-foto/ Carl Nielsen Museet
SIgurd Barrett har introduceret børn til musikkens forunderlige verden med tv-programmerne Sigurd og Symfonieorkesteret, Sigurd og Bigbandet og Sigurds Bjørnetime.
Foto: Pr-foto / Aarhus Symfoniorkester
En holdbar Seebach
Popmusik har altid et stort problem,; tid. Der kommer en ny dille eller tendens, der afløser den forrige. Men Carl Nielsen har stået distancen og er ifølge Michael Bojesen stadig aktuel og interessant, fordi han repræsenterer noget danskhed. ”Han repræsenterer folkemusikken, den danske sang. Hvis man lytter til Søs Fenger, Tv2 og Kim Larsen har de jo alle rod i Carl Nielsens sange,” forklarer han. Også Sigurd Barrett, der selv har skrevet populære børnesange, er enig i, at Carl Nielsens sange er noget helt specielt, selvom de er poppede: ”Han var jo dengangs Rasmus Seebach. Gad vide om vi stadig lytter til Rasmus Seebach om 150 år, eller om folk stadig synger mine sange, for eksempel Bjørnen Bjørn. Det ved vi ikke men mon dog. Carl Nielsens sange har stået distancen,” siger han.

Syng med dine børn

Carl Nielsen er kendt for sine simple melodiske børnesange, som Jeg ved en lærkerede og Solen er så rød Mor, men det er ikke noget, vi må tage for givet: ”Vi skal synge med vores børn, musikken kan skabe et fællesskab som iPad, fjernsyn og andre elektroniske medier ikke kan,” påpeger Sigurd Barrett.

Hans forældre spillede Tågen letter, som er et musikstykke på fløjte af Carl Nielsen, for ham, da han var barn. Det minder ham om hans forældre og om at være barn. Ideen om at børn nu underholdes af elektroniske medier, og at kulturen på den måde bliver fladere og lettere tilgængelig på nettet, er også en af grundene til, at Aarhus Symfoniorkester har lavet koncerten med Carl Nielsens musik sammen med Sigurd Barrett. ”Kulturer gilder sammen, og folk er i stigende grad bange for det fremmede, fordi de ikke selv er rodfæstede. Derfor skal vi hylde Carl Nielsen, der repræsenter noget dansk,” forklarer Michael Bojesen. 
Carl Nielsen repræsentere den danske folkemusik for dirigent Michael Bojesen.
Foto: Pr-foto / Aarhus Symfoniorkester
Sigurd Barrets forældre spillede Carl Nielsens fløjtekoncert Tågen letter for ham, da han var barn.
Foto: Pr-foto / Aarhus Symfoniorkester

Hyldes verden over

Det er ikke bare i Aarhus, at Carl Nielsen hyldes, også i New York har The Philharmonics spillet hans symfonier, og det Kongelige Teater er også i gang med at sætte koncerter op med hans musik. ”Han er mest kendt for sine børnesange, men han har altså også komponeret symfonier og andet mere komplekst musik,” fortæller Michael Bojesen. Koncerten i Aarhus er dog den eneste, der specifikt er designet til børn og børnefamilier. ”Det er en brunchkoncert, hvor du kommer ind, får noget mad og hører noget god musik.

Bagefter holder musikskolen åbent, hvor børn kan prøve instrumenter, for eksempel en fagot,” forklarer Sigurd Barrett. Under koncerten i Aarhus vil der også blive vist en film, Carl Nilsen The Movie, der skal fungere som en slags stemnings- og musikvideo til Carl Nielsens sange. Det er en video, der tager udgangspunkt i et nyt projekt, som Sigurd Barret er i gang med, der hedder Sigurd fortæller Danmarks Historie, der kommer i år 2016.



Sigurd Barrett, Bjørnen Bjørn og Århus Symfonierorkester opfører Carl Nielsens sange akkompagneret af Carl Nielsen The Movie lørdag den 14/3 i Musikhuset i Århus. Se spilletidspunkter og find andre Carl Nielsen arrangementer i Fine Spinds kalender.  


Topfoto: Pr-foto / Aarhus Symfoniorkester
Facebook
Del på facebook

Malthe Sommerand

Malthe Sommerand er i gang med sin kandidatuddannelse i journalistik på Roskilde Universitets Center. I sit Bachelorprojekt skrev Malthe om kulturjournalistikkens problemer i den hurtige og moderne medieverden. Han har i mange år arbejdet på et fritidshjem og er den næstældste af en søskendeflok på seks, så der er mange børn og unge i hans liv.
Se Malthes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind