Kongens Have aktiviteter for børn Park Museerne

Dresserede bjørne i Kongens køkkenHave

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Marie Nyeng03. juni 2015

Hele sommeren taler træerne i Kongens Have. De fortæller historier om deres tid i haven. Samtidig kan man selv så planter til sin egen udgave af kongens køkkenhave

“Glemmer du, så husker jeg, for vi husker alt det, som I andre går og glemmer. Hvis jeg kunne fortælle dig bare en lille smule af, hvad jeg har oplevet og hørt om de sidste 356 år herinde i Kongens Have. Du ville ikke tro mig.”

Ti gamle egetræer i Kongens Have har fået Steen Jørgensen fra Sort Sols dybe stemme. Når man nærmer sig, begynder træerne at fortælle historier fra deres liv i haven. Deres århundrede gamle rodnet strækker sig under hele kvarteret, under Parkmuseerne; Den Hirschsprungske Samling, Davids Samling, Statens Naturhistoriske Museum, Filmmuseet og Statens Museum for Kunst, og helt hen til trafikknudepunktet ved Nørreport station.
På museerne gemmer sig kunst, historiske og kuriøse genstande, der vidner om kvarterets og Danmarks historie. Træerne har stået i haven, mens meget af vores danmarkshistorie udspillede sig under deres kroner. Hele sommeren er deres hukommelse frit tilgængelig, mens man samtidig selv kan lege videre med historien i parkmuseernes workshops for børn og familier.

Christian 4.s køkkenhave og stereoanlæg

Christian 4. havde udover byggetrang også en stor interesse for havekunst. Han købte sig i 1606 et stykke jord udenfor Københavns volde, hvor han byggede Rosenborg slot og anlagde en have. Kongens Have skulle forsyne hoffets husholdning på Københavns Slot med frugt og grønt og fungere som lysthave for kongen.
Hele sommeren er der mulighed for at have fælles familieprojekter i Kongens Have.
Foto: Pr-foto/ Parkmuseerne - Ana Cecilia Gonzalez
Sommerens workshops i Kongens Have er tilrettelagt for børn.
Foto: Pr-foto/ Parkmuseerne - Ana Cecilia Gonzalez
“Hallo, kan du høre mig? Det kan måske være lidt svært. For nogle gange – især de seneste år om sommeren – er der så meget musik her i haven. Det er vist de unge mennesker, der er begyndt at tage underlige musikmaskiner med i haven, som sender toner og moderne musik ud i luften,” fortæller et af træerne.

Christian 4. havde også sit eget musikanlæg på Rosenborg slot. Et sindrigt rørsystem sørgede for, at kongen og hans gæster uforstyrret kunne lytte til musik, mens orkester sad i slottets kælder. Historien om Christian 4.s hifi anlæg er en af de historier, som de gamle egetræer fortæller.
Projektleder på Parkmuseerne Louise Trier fortæller, at historierne ikke direkte er skrevet til børn, men kan opleves af alle. “Noget af historierne går måske henover hovederne på lidt mindre børn. Men vi har valgt nogle historier med en særlig stemning, hvor man har rig mulighed for at opdage nogle af de fantastiske og forunderlige ting, der har foregået her i haven,” siger hun.
Morgenfrueer og Palmekål i en skøn forening. Urban Gardening er ren renæssance.
Foto: Pr-foto/ Parkmuseerne
De gamle egetræer har lånt sangeren Sten Jørgensens stemme.
Foto: Pr-foto/ Parkmuseerne

Urban gardening er ren renæssance 

De mange workshops med titlerne Kongens køkkenhave og Fortællesalon er tilrettelagt særligt for børn og familier. I fortællesalonerne kan man tage på tidsrejse i fortællinger og lege i et univers med kæmpeblæksprutter, magiske skatkamre og en mageløs forsamling af opfindsomme og frygtløse konger og dronninger.

Først på sommeren kan man få lov til at så sine egne planter i Kongens køkkenhave. Workshoppen er blevet til i samarbejde med OPENgarden CPH, som arbejder med byhaver og urban gardening. Ifølge Louise Trier er den måde, som mange er begyndt at anlægge små haver i byerne på ren renæssance. “I renæssancen blandede man pryd og nytteplanter. Det er også det mange gør nu, fordi mange gerne vil have både en køkkenhave og en have med pæne blomster på meget lidt plads.”

En fjollet konge, en demokratisk livlæge og en papegøje

“Jeg kommer aldrig til at glemme Christian den 7.s papegøje. Jeg kommer heller ikke til at glemme Christian 7. for den sags skyld. De sagde, han var sindssyg. Jeg ved ikke, om det passer. Men fjollet -det var han i hvert fald. Ham og hans papegøje kunne tilbringe timevis med at lege her imellem os træer i haven. Hvis du går over på Den Hirschsprungske Samling, der ligger ovre bagved Statens Museum for Kunst, kan du komme til at se et maleri, hvor Christians papegøje er på. Christian 7. er også selv med på maleriet. ”

Det var Christian 7. der var gift med Caroline Mathilde og havde Struensee som livlæge. Der var Struensee, der fik åbnet Kongens Have for almindelige mennesker. Træernes historier er små brudstykker af Danmarkshistorien med henvisninger til genstande på de forskellige museer under Parkmuseerne. Der kan man så gå hen, når man bliver nysgerrig på
Parkmuseerne er seks museer, som ligger ud til parker i det centrale København.
Foto: Pr-foto/ Parkmuseerne - Thomas Rahbek, SLKE
Kongen have blev grundlagt som nyttehave for Christian 4.
Foto: Pr-foto/ Parkmuseerne - Ana Cecilia Gonzalez
Se programmet for workshopsene i Fine Spinds kalender. Træerne fortæller fra den 1. maj - 30. august

Læs også mere på Parkmusernes hjemmeside
Parkmuseerne er Davids Samling, Filmhuset, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg Slot, SMK (Statens Museum for Kunst) og Statens Naturhistoriske Museum.
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind