Kim Leines Rød mand / Sort mand er et storslået værk om et brutalt kulturmøde
★ ★ ★ ★ ★ ☆

Kim Leine har skrevet storslået værk om et brutalt kulturmøde

ArtikelLitteraturSkrevet af: Ditte Madsen02. mar 2018

Kim Leine sætter menneskelivet på spidsen og skildrer de allerførste år af kampen om Grønlands sjæl i sin nye roman, som udkommer i dag.

★ ★ ★ ★ ★ ☆

Kim Leines Rød mand / Sort mand foregår i 1700-tallet tæt på det første møde mellem kristne danskere og hedenske indfødte. Det er et storslået værk om et brutalt kulturmøde, der giver anledning til voldsomme konfrontationer både kulturene imellem men også i det utilpassede menneskes møde med den rå natur. De centrale karakterer er åndemaneren Aappaluttoq og præsten Hans Egede, hvis mission er at omvende de indfødte fra hedenskab til kristendom. De to mænd er fanget i deres had til hinanden, der både udfolder sig i den trange koloni og ude i det åbne landskab.

Bogen er en fortsættelse til Profeterne i Evighedsfjorden, det første bind i Kim Leines triologi om forholdet mellem Grønland og Danmark, men kan læses uafhængigt at det. 

Kim Leines Rød mand / Sort mand er anden del i Kim Leines triologi om forholdet mellem Danmark og Grønland.
Foto: PR-foto / Gyldendal
Kim Leine har selv boet i Grønland.
Foto: PR-foto / Gyldendal - Robin Skjoldborg

Et værk i balance

”Jeg er Aappaluttoq. Jeg er rød som ild, rød som blod, rød som jernet der gløder i essen, rød som havet når solen går ned, rød som døden. Mit navn er Rød.”

Aappalluttoq er glat som et stykke vådt sæbe og kan bevæge sig som det passer ham ud og ind af tid og rum – det samme gør Kim Leine i romanen. Den kræver opmærksomhed, for ellers løber den pludselig om hjørner med læseren. Det kan ske ved et uventet replikskifte, så det bliver uklart, hvem der taler eller en brat ændring i synsvinkel, der giver en hel ny betydning. Det er umuligt at bevare et køligt overblik, og man bliver slugt levende uden mulighed for at sortere. Romanen består af overskuelige kapitler, men inde i kapitlerne forflyttes synsvinklen og stilen efter forgodtbefindende; dagbogsafsnit, tætte, personlige fortællinger, religiøse bekendelser, rejseberetninger og pludselig tre heftige sider uden tegnsætning, hvor en ung jomfru er ved at miste forstanden. Sproget glider let og ubesværet fra blodige konflikter til øm kærlighed og bliver siden så flosset i kanterne, at det går i opløsning. Romanen udfolder sig som en krig, der er umuligt at se væk fra, og selve sproget bevæger sig på den hårfine grænse mellem liv og død og lander i det ultimativt menneskelige.

Læs også: INTERVIEW MED KIM LEINE - “BØRNEBOGEN GAV MIG TILLADELSE TIL AT VÆRE FØLELSESFULD”

”Mennesket er en maddikesæk som iler mod graven.”

Død og sygdom har kronede dage, specielt blandt de nytilkomne kolonister, som i øvrigt primært, foruden officerer og mandskab, består af tugthusfangere og prostituerede, som blev tvangsgift og sendt af sted på befaling af Kong Frederik den 4. De lever usselt og som sild i en tønde, plaget af skørbug, lungesygdomme, barselsdød og ikke så få mord. Menneskelivet bliver sat på spidsen, alt det grimme og pinlige bliver trukket frem i det tågede dagslys. Nogle scener er så væmmelige, at galden står klar i struben, mens andre er humoristiske på en knastør måde og viser glimt af en ukuelig menneskelighed. Kropsligheden er altid til stede – menneskene i romanen bliver konfronteret med deres egen krop og dens skrøbelighed; alt kan gå i fordærvelse så hurtigt, at der ikke er gravplads nok.

Kim Leines Rød Mand / Sort mand skildrer hele vejen igennem en banebrydende historie med et smukt sprog. Af og til er det nødvendigt at lægge den lidt væk og tænke over bogens ultimative paradoks – hvem er det, der fordærver hvem? Ædle, kongebefalede intentioner og religiøs frelsermentalitet til side, kan én slags mennesker have mere ret end et andet? Måske handler det først og fremmest om tilpasning, hvor den stærkeste og mest ubarmhjertige lever længst. Spørgsmålet er, om det er den røde eller den sorte.

Fakta:

Kim Leine – Rød mand / Sort mand

Gyldendal

520 sider

299,95 kr. (vejl.)

Udkommer 2/3 2018

Topfoto: PR-foto / Gyldendal - Robin Skjoldborg

Facebook
Del på facebook
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind