Kim Nyberg fra Afenginn så mod nord da han skrev Opus

Afenginn hjemvendt

Portræt-interviewMusikSkrevet af: Mette Wallin Andersen10. maj 2017

Kim Nyberg fra bandet Afenginn fortæller musikalske historier fra norden

Bandet Afenginn fik sin begyndelse med to annoncer i Den Blå Avis. I år 2000 havde den finske Kim Nyberg og danske Rune Kofoed simultant sat en annonce i Den Blå Avis, hvor de eftersøgte andre musikere, de kunne spille med. Da de to musikere mødtes, var der god kemi, men som udgangspunkt var de ikke sikre på hvilken retning, bandet skulle gå. Først efter en koncert med det svenske band Hedningarna tog visionen form. Hedningarna blander elementer fra klassisk nordisk folkemusik, moderne rock og elektronisk musik, og det inspirerede Afenginn til at finde sin egen lyd. “Det blev en slags hjemmelavet folkemusik, for der var ingen af os, der havde lyttet til folkemusik,” siger Kim Nyberg. Navnet Afenginn fandt Rune Kofoed i en gammel oldnordisk ordbog. Det betyder styrke og beruselse.

Bandet Afenginn startede med to simultane annoncer i Den Blå Avis.
Foto: Søren Solkær
Afenginn er et oldnordisk ord for styrke og beruselse.
Foto: Jacob Crawfurd

Fra festorkester til historiefortællende koncertmusik

Afenginn startede som et festorkester. Med det høje tempo og de skæve rytmer var koncerterne perfekte til sene dansefester. Men Afenginn har ændret sig. “I 2011 holdt jeg op med at feste og drikke og lagde mit liv om. Jeg ville gerne lave noget musik, som ikke skulle spilles klokken et om natten,” siger Kim Nyberg. Denne forandring resulterede i pladen LUX fra 2013, hvor der er skruet ned for tempoet og op for koncertsals-fornemmelsen. Kim Nyberg fortæller, at albummet Opus fra 2016 kan ses som en fortsættelse af tendenserne på LUX. “Det er snarere koncertmusik og en musikalsk rejse,” siger Kim Nyberg.

Der er også sket en forandring med strukturen i bandet. “Det er gået fra at være en slags kollektiv til mere at være mit projekt,” fortæller Kim Nyberg. Afenginn er blevet en plastisk størrelse, hvor der altid er ni på holdet til en koncert, men Kim Nyberg er den eneste musiker der er til stede hver gang. Plasticiteten gør det muligt for Afenginn at spille mange koncerter, hvilket i høj grad er Kim Nybergs ønske. “Afenginn er et rigtig godt sted lige nu, hvor musikken er præget af stor lyd og lange passager. Det er den musik jeg har allermest lyst til at lave og til at spille,” fortæller Kim Nyberg.

LÆS OGSÅ: MED FØLELSERNE UDEN PÅ TØJET

Afenginn er gået fra at være en slags kollektiv til at være centreret omkring Kim Nyberg.
Foto: Søren Solkær
På Afenginns seneste udgivelser er der skruet ned for tempoet og op for koncertsals-fornemmelsen.
Foto: Søren Solkær

Hjemvé i Australien

Albummet Opus har blandt andet indbragt Kim Nyberg Carl Prisen for årets komponist. Opus er et rigt lydbillede, der er sammenhængende og leder tankerne hen på symfonier.

Opus blev til under specielle omstændigheder. Da Afenginn var på en turné i Australien kom Kim Nyberg til skade med sit ben. Han sprang en sene i underbenet og blev forbudt at flyve i seks uger, af risiko for blodpropper. Kim Nyberg var fanget i Australien og kunne ikke komme hjem til Skandinavien.

“Det var en oplevelse af at være lille og indse, at det man gerne vil gøre - det skal man gøre nu,” siger Kim Nyberg. Kim Nyberg skrev musikken til Opus under sit ufrivillige ophold i Australien og han fortæller, at Opus blev til i en tilstand af hjemvé og med blikket rettet mod den skandinaviske identitet. “Jeg tror, at traditionel musik altid afspejler den natur og det miljø, den er opstået i. Måske var det et forsøg på at komme hjem,” siger Kim Nyberg.

LÆS OGSÅ: SAVAGE ROSE: UFORGLEMMELIG, STÆRK OG ORIGINAL

Albummet Opus blev skrevet mens Kim Nyberg opholdt sig ufrivilligt længe i Australien.
Foto: Søren Solkær
Kim Nyberg peger på, at traditionel musik afspejler den natur og det miljø den er opstået i.
Foto: Mette Wallin Andersen

At forfatte musik

Opus er et historiefortællende album med brændstof til fantasien og sammenligningen med en forfatter er ikke fremmed for Kim Nyberg. “Jeg bruger meget samme teknikker, som forfattere også bruger. For eksempel at skrive i timevis uden, at der nødvendigvis kommer noget ud af det. Der er ikke nogen romantisk inspiration, det er bare at gøre det,” siger Kim Nyberg.

Opus er skrevet som et koncertstykke med fire satser. Der er en betydningsfuld kronologi, og Opus vil miste mening, hvis der bliver byttet rundt på rækkefølgen. Derfor spiller Afenginn Opus kronologisk og i sin fulde længde til koncerterne. Som koncertgæst får man hele historien og hele den musikalske rejse med.

FAKTA:

Kim Nyberg er født i 1976 i Finland.

Afenginn tog for alvor form i 2002. Se mere om Afenginn her.

I april fik Kim Nyberg Carl Prisen for årets komponist for albummet Opus.

Derudover har Opus indbragt fire Danish Music Awards - herunder Årets Danske World Komponist og Årets Danske Livenavn.

Afenginn spiller koncert:

Fredag den 12. maj på Atlas i Aarhus.

Lørdag den 13. maj på Mantziusgården i Birkerød.

Se den fulde tourplan her.

Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind