Indiepop-gruppen Irah er draget på turné - vi mødte dem inden koncerten på Radar i Aarhus

Irah: “Det er en livseksistentiel drivkraft at lave noget, man elsker”

Portræt-interviewMusikSkrevet af: Chris Johansen05. okt 2017

Den danske indiepop-gruppe Irah er netop draget på danmarksturné med nye sange. Vi mødte dem inden koncerten på Radar i Aarhus til en snak om inspirationer, sangskrivning og deres skiftende trommeslagere

Solen skinner. Og der er seks timer til koncertstart. Altså gunstige forhold for en god snak med Irah på en af bænkene udenfor spillestedet Radar i det centrale Aarhus, hvor bandet senere går på scenen med både nye og velkendte sange fra debut-minialbummet Into Dimensions fra sidste år.

Stine Grøn og Adi Zukanovic møder mig på bænken. Sammen med den, det for tiden føles mest oplagt at have med på trommer, er de Irah. Mere om de skiftende trommeslagere senere.

De er i højt humør og glade for at være kommet afsted på turnéen, der startede i Aalborg den 28. september.

“Vi glæder os over at være kommet i gang. Turnéen er lidt do it yourself-agtig. Vi har lånt en vens bil, sovet på vandrehjem i nat, og jeg har lavet nogle ting, vi hang op til koncerten i Aalborg, fordi vi ikke har råd til dyre lys eller scenografier,” fortæller forsanger Stine Grøn.

“Men det er en prioritering. Vi vil hellere bruge pengene på at lave musikken,” supplerer Adi Zukanovic, der spiller på synthesizer.
Irah er for tiden akutelle med ny single og danmarksturné.
Foto: Sixten Therkildsen
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Stine Grøn og Adi Zukanovic er Irah. De veksler mellem forskellige trommeslagere, og for tiden er Mads Forsby med på turné.
Foto: Sixten Therkildsen
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Store forventninger

Selvom budgettet ikke er det største, fejler gruppens forventninger til turnéen ikke noget.

“Det er spændende at have en proces, hvor man oplever, hvad forskellige rum kan gøre for musikken. For musikken bliver farvet af rummet, og den lever af at skifte scene hele tiden som under en turné,” siger Adi Zukanovic.

“Jeg glæder mig til at opleve, hvordan det kommer til at være med Mads som trommeslager. Når man har et nyt medlem med, lytter man mere nærværende og åbner for nye rum og musikalske oplevelser,” fortæller Stine Grøn.

Og med Mads menes der Mads Forsby, der er trommeslager i Irah under turnéen. Der var jo det med de skiftende trommeslagere.

I en længere periode har gruppen skiftet mellem danske Anders Bach og skotske Seb Rochford, der har samarbejdet med blandt andre Patti Smith, Brian Eno og desuden også er med på de nye sange, der udkommer på deres kommende album.

“Alle trommeslagerne er nogle, der er gode til at leve sig ind i musikken og have deres eget med ind i den. Vi overgiver os til den måde det lyder på med hver enkelt, og det gør, at vi ikke stagnerer. Længe har vi snakket om, at vi gerne ville spille sammen med Mads Forsby, og så blev det lige ham, der kunne til den her turné,” fortæller Adi Zukanovic.
Fredag aften gav Irah koncert på Radar i Aarhus.
Foto: PR-foto / Radar - Jace Champney
Til koncerten fik Irah hjælp fra de visuelle kunstnere Vertigo, der er kendte for at lave videoscenografier ved hjælp af blandt andet specialudviklede lysstave.
Foto: PR-foto / Radar - Jace Champney

En kollektiv proces at skrive og spille

Irahs musik er sfærisk, drømmende og på en gang både monumental og minimalistisk. I forgrunden står Stine Grøn med sin klokkerene sopranstemme, der giver tankerne afsæt til himmelflugt.

Når de laver sange, tager det ofte udgangspunkt i, hvad de lige finder på, når de spiller eller øver sammen. Engang var de meget inspireret af bestemte film, hvis stemninger de prøvede at få med ind i musikken. Men alt er til forhandling i plenum, og bare fordi de engang har gjort noget på en bestemt måde med succes, er det ikke ensbetydende med, at de gør det igen.

Sangskrivningen er altså en kollektiv proces. På nær sangtekst-delen, for den står Stine Grøn udelukkende for.

“Størstedelen af mine tekster handler om de oplevelser og visualiseringer, jeg har, når jeg har mediteret. Men de kan også handle om drømme og rummet mellem virkeligheden og den virkelighed, vi måske ikke kan se,” siger Stine Grøn.

På det kommende album er der også tekster, der handler om Adi Zukanovics fortid fra krigen i Bosnien, og ting der hele tiden er præsente – for eksempel borgerkrigen i Syrien og følelser omkring Danmarks regering, fortæller de.

Er Irah så blevet et band med en politisk agenda?

“Nej,” griner de begge. “Men det er rigtigt, at teksterne før kun forholdt sig til en mere utydelig virkelighed. Nu forholder vi os også til det, der sker lige omkring os,” siger Adi Zukanovic.
Irah udsendte sidste år minialbummet Into Dimensions.
Foto: PR-foto / Radar - Jace Champney
Irah har tidligere haft skotske Seb Rochford på trommer, og han er også med på det kommende album.
Foto: PR-foto / Radar - Jace Champney

Søger historier og stemninger

Da Irah i foråret offentliggjorde den igangværende turné, udsendte de samtidig en video til sangen Interlude, hvor Stine Grøn stod på en københavnsk tagtop og sang i daggryet.

Det er altså ikke uvant for gruppen at opsøge lidt alternative steder til indspilninger – sange som Fast Travelling og Moon fra Into Dimensions-albummet er indspillet i Koncertkirken på Nørrebro i København, og det kan høres på den særlige rumklang der er i sangene.

Også på det kommende album har bandet haft fokus på at finde det rette sted.

“På den nye plade var vi mere interesserede i, hvilken lyd man kan få ud af et godt indspilningsstudie. Og et godt studie er for os ikke et neutralt studie, hvor der ikke er karakter i rummet. Derfor har vi valgt indspilningsstudiet Sauna, hvor der er et særligt design i akustikken, som tiltaler os,” fortæller Adi Zukanovic.

Stine Grøn nikker anerkendende. “Det er et vigtigt element, at stederne har en historie og en særlig stemning og ånd. Den energi, som stedet giver, kan man også bruge til noget, når man er der”.

“Jeg drømmer meget om, at vi en dag skal indspille i en pyramide,” griner hun.
Stine Grøns tekster handler ofte om de oplevelser og visualiseringer, hun har, når hun har mediteret.
Foto: PR-foto / Radar - Jace Champney
Irahs kommende album er indspillet i indspilningsstudiet Sauna i København.
Foto: PR-foto / Radar - Jace Champney

Musikken som eksistentiel drivkraft

Når Irah tager ud og giver koncert, består en stor del af fornøjelsen også i at møde de folk, der lytter til musikken.

“Det er fantastisk at opleve, at folk har et forhold til musikken, og at det er et helt andet forhold, end det vi har, fordi vi står på den anden side og indspiller det. Det er ret stort, at det har et liv på vinyl og Spotify og at møde de mennesker, der kan lide det,” siger Adi Zukanovic.

“I det hele taget er det jo bare megafedt at lave noget, man elsker. Det bliver en livseksistentiel drivkraft".

Fakta:

Irah udsendte sidste år minialbummet Into Dimensions.

I første halvdel af 2018 udkommer et nyt album, der er produceret af Mads Brinch, der også mixede første halvdel af Into Dimensions.

Irah kan stadig opleves på den igangværende turné på Harders i Svendborg den 5. oktober, på Studenterhuset i Odense den 6. oktober og i Lille Vega i København den 7. oktober.

Lyt til Irahs seneste single Worship the Sun her.
Facebook
Del på facebook

Chris Johansen

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder

Chris Johansen er uddannet cand.mag. i dansk og retorik fra Aarhus Universitet med speciale i krisekommunikation på Facebook. Han har tidligere skrevet for bl.a. Gaffa. Foruden musik er også litteratur og film store interesser, hvor Kafka, Houellebecq og Lynch er blandt favoritterne.

Se Chriss artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind