Syv antikke dødssynder på syv moderne kunstmuseer

Antikke dødssynder på moderne kunstmuseer

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Andreas Vinther Jensen28. feb 2017

Syv museer—syv dødssynder. Et samarbejde på tværs af en række midtjyske kunstmuseer har genfortolket kristendommens klassiske dødssynder. Men hvordan passer præmiddelalderlig teologi ind i et postmoderne samfund?

Der er synd—og så er der dødssynd. For den katolske kirke er der en væsentlig forskel:

I Romerbrevet skriver Paulus: ”Viljen har jeg, men udføre det gode kan jeg ikke. For det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg. Men når jeg gør det, jeg ikke vil, er det ikke længere mig, der handler, men synden, som bor i mig.” Lige siden har katolicismen betragtet synd som en svaghed i menneskets vilje. Synd er noget, der sker, fordi man ikke kan modstå fristelsen. Ånden er villig, men kødet er svagt.

Katja Bjørns videoinstallationer The pleasure of Envy og Envy my belove kan ses ved hhv. Vor Frue Kirke og SønderCenteret i Skive.
Foto: Katja Bjørn
Fra udstillingen Hovmod af Rebecca Louise Law. De blomster, der visner og falder fra loftet på Skovgaard Museet, samles indgår til efteråret i et nyt værk.
Foto: PR-foto Skovgaard Museet

Men den tidlige ørkenkristendom kom på den tanke, at der findes synder, der er værre end disse svaghedssynder. At der findes synder begået med fuldt overlæg, som et oprør mod Gud selv. De blev kaldt dødssynder, og det var pave Gregor den Store, der i slutningen af det sjette århundrede udformede den liste, vi kender i dag: Hovmod, grådighed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab.

Læs også: Plads til performance

Fra Skærsild til Skive

Siden middelalderen har dødssynderne været en kilde til inspiration for kunsten og litteraturen. I Den Guddommelige Komedie må Dante bestige Skærsildsbjerget på vej op til Himlen. Ved indgangen til Skærsilden møder han en engel, der ridser de syv synder ind i hans pande. På sin vej op ad bjerget konfronteres han med sine synder og renses for dem inden han møder sin elskede Beatrice i det jordiske Paradis. Lige siden Dante har dødssynderne været ridsede ind i vores kulturelle bevidsthed.
Amerikanske Jenny Holzer kan desuden opleves på Bispetorv i Aarhus, hvor hun udstiller lysinstallationen For Aarhus indtil d. 3. marts.
Foto: Ken Adlard
Steinar Haga Kristensens Gleaners på Holstebro Kunstmuseum drager inspiration fra franske Millets Des glaneuses fra 1857.
Foto: Steinar Haga Kristensen

Og nu er dødssyndernes betydning for vor tid igen taget op. I anledning af Aarhus2017 er et samarbejde mellem syv midtjyske museer kommet i stand, hvor danske og internationale kunstnere giver deres bud på, hvordan disse synder skal forstås i dag. Er grådighed blevet en dyd? Hvornår bliver begær til vold? Står hovmod for fald, eller har mennesket endegyldigt besejret naturen? sin skæbne? sin Gud?

Hermed indledes en serie af essays, der vil udforske dødssyndernes aktualitet i vores samfund og deres udformning hos en række samtidskunstnere. Jeg har rejst rundt i den midtjyske skærsild fra synd til synd og besøgt Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, Holstebro Kunstmuseum, Muse®um i Skive, Skovgaard Museet i Viborg, Randers Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum og Glasmuseet i Ebeltoft, hvor kunstnere som Steinar Haga Kristensen, Rebecca Louise Law og Christian Lemmerz giver nye udtryk til gamle dogmer.

'At vrede, aggression, had, vold og frygt oplagt bliver brugt manipulerende politisk er jo ikke noget nyt...' - Martin Erik Andersen
Foto: PR-billede Horsens Kunstmuseum
På Randers Kunstmuseum har Christian Lemmerz' morbide marmorskulpturer indtaget salene side om side med den enorme serie tegninger Dante's Dream.
Foto: Anders Sune Berg

Religion og kunst træder i disse værker frem for beskueren og tvinger os til at genoverveje, hvordan vi har indrettet os som samfund. Hvilken plads spiller et begreb som synd i vores sekulære, desakraliserede verden, og hvad kan det sige om vores verden og værdier?

Læs også: Krop om ord om billeder

Fra udstillingen Dovenskab på Glasmuseet Ebeltoft af de to mexicanske kunstnere, Einar og Jamex de la Torre.
Foto: PR-foto Glasmuseet Ebeltoft
Fra udstillingen Dovenskab på Glasmuseet Ebeltoft af de to mexicanske kunstnere, Einar og Jamex de la Torre.
Foto: PR-foto Glasmuseet Ebeltoft

Læs de 7 essays om de 7 dødssynder:

VREDE I DEN MIDTJYSKE SKÆRSILD , Horsens Kunstmuseum

BEGÆRET ÆDER SJÆLEN OP, Randers Kunstmuseum

HOVMOD I FRIT FALD , Skovgård Museet, Viborg

FRÅSERI, FORTÆRING OG FORBRUG, Museet for Religiøs kunst, Lemvig 

UHÆMMET GRÅDIGHED I HOLSTEBRO, Holstebro Kunstmuseum 

DOVENSKAB - RODEN TIL ALT ONDT... , Glasmuseet i Ebeltoft

MISUNDELSE INDTAGER SKIVES GADER, Muse®um, Skive

 

Fakta

Udstillingskatalog

De syv forskellige udstillinger kan se på hvert sit museum i perioden 04.02. 2017 – 28.05. 2017. Køber du billet til én af udstillingerne, kan de øvrige ses med 20% rabat mod forevisning af særbillet, som udleveres ved besøg på museerne.

De medvirkende museer er:

Holstebro Kunstmuseum: Peter Linde Busk, Steinar Haga Kristensen og Alexander Tovborg.

Museet for Religiøs Kunst: Barbara Kruger

Muse®um Skive: Katja Bjørn

Skovgaard Museet: Rebecca Louise Law

Randers Kunstmuseum: Jenny Holzer og Christian Lemmerz

Horsens Kunstmuseum: Martin Erik Andersen, René Schmidt og kunstnerduoen Vinyl Terror & Horror

Glasmuseet Ebeltoft: Einar og Jamex De La Torre
Facebook
Del på facebook

Andreas Vinther Jensen

Kulturjournalist og anmelder
Andreas Vinther Jensen er uddannet cand.mag. i filosofi med tilvalg i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet med speciale i Søren Kierkegaards æstetik. Andreas holder af litteratur, der kan skabe billeder og modsigelser, og hans reoler er fyldt med alt fra Homer og Hölderlin til Amalie Smith og Olga Ravn. Han har undervist på Krabbesholm Højskole og har skrevet for bl.a. Baggrund.
Se Andreass artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind