Kira Skovs første plade på dansk skulle have været en bog om tabet af hendes mand

Kira Skovs første plade på dansk skulle have været en bog om tabet af hendes mand

InterviewMusikSkrevet af: Cathrine Birn22. jan 2020

Kira Skov mistede sin mand Nicolai Munch-Hansen i 2017, og musikken blev et afgørende redskab til at bearbejde sorgen. Planen var efterfølgende at skrive en bog. Men endnu engang trængte sangene sig på, og hun er nu aktuel med sit første album på dansk. I februar og marts tager Kira Skov på tourné og spiller blandt andet på Atlas i Aarhus og på Store Vega i København.

Kira Skov sidder og skriver på det, der efter planen skal blive til en bog om den ubærlige sorg, det er at miste den, man elsker. Efter utallige opfordringer er hun gået i eksil i familiens sommerhus på Nordsjælland for at give sig fuldstændig hen til bogprojektet. Men det er ikke lange, beskrivende sætninger, der ender på papiret. Det er digte, små tekststykker og sporadiske tanker. Og pludselig kommer guitaren frem. Den har ellers været gemt væk nu, hvor bogen skulle skrives. Men Kira Skov mærker nu, hvordan hendes tekster begynder at tage form som sange. De kommer nærmest helt af sig selv.
“Jeg har nemmere ved at udtrykke mig i musikken. Sange er mere universelle, og noget man nemmere kan spejle sig i. På den måde føler jeg, at det ikke kun er min historie, jeg fortæller, men ligeså meget alle mulige andres,” siger Kira Skov.
For den 43-årige sangerinde bliver bogprojektet for personligt. Det er en fortælling, hun ikke er klar til at skrive endnu.
“Jeg mødte ligesom emner i mig selv. Jeg kunne ikke give mere fra den skuffe og synes også, at de udpenslede detaljer var for private på en måde. Det faldt mig mere naturligt at skrive digte og transformere dem til sange”, siger Kira Skov og tilføjer: ”Det er jo også her, jeg har hjemme.”
PR-foto
Foto: PR-foto
Kira Skov
Foto: Søren Solkær
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Et nyt musikunivers

Det tager hurtig fart, og på ganske kort tid har Kira Skov i tæt samarbejde med musiker og producer Silas Tinglef, som nu også er hendes kæreste, skabt ti sange til albummet ‘I nat blir vi gamle’. Sangene er komponeret ud fra de tekster, som i første omgang var tiltænkt bogen. Derfor er det også et nyt og eksperimenterende univers for Kira Skov.
“Vi har haft en meget legende tilgang til musikken. Vi har eksperimenteret med nye lyde og inddraget forskellige musikgenrer, som gør, at der kommer et særligt fokus på teksterne,” siger Kira Skov, der blandt andet har samarbejdet med produceren Anders Trentemøller. Han har mixet og co-produceret fem sange til albummet.
“Og så synger jeg jo på dansk,” siger Kira Skov.
Noget hun ellers aldrig har begivet sig ud i. Det engelske sprog har altid været hendes foretrukne, da hun tidligere både har boet i USA og arbejdet med engelsksprogede producere. Men de danske ord og tekster, der opstod med tanke på bogprojektet, skal ikke laves om. Her skal modersmålet have lov at udfolde sig.
“Jeg kan udtrykke mig på en anden måde i det danske sprog. Eksempelvis har jeg fundet inspiration i nogle af landets største digtere, Tove Ditlevsen og Peter Laugesen,” siger Kira Skov og tilføjer med et smil: ”Mine største danske helte.”
Peter Laugesen taler ind over nummeret ‘En verden så urolig’. Han læser en sætning op fra ét af sine digte, og med sin dybe stemme gentager han flere gange: “Ingen kan stå alene, altid i mørket her.”
“Det har en særlig betydning for mig. Min mand Nicolai skrev musik til Peter Laugesens digte, og det viste sig at blive hans sidste album. Jeg føler på en måde, at en cirkel er blevet fuldendt.”
Intet er tilfældigt. Teksterne afspejler Kira Skovs tanker, oplevelser og den verden, der omgiver hende efter hendes mand og musikalske partner Nicolai Munch-Hansen døde, kun 39 år gammel.

Sorg, afmagt og handlekraft

Den 20. februar 2017 skete det. Det værst tænkelige. Kira Skov blev vækket tidlig morgen med beskeden om, at hendes mand var død. Hendes kærlighed, bedste ven og hendes barns far. Med ét gik verdenen i stå. Intet andet end sorg og afmagt stod tilbage, og i flere måneder var Kira Skov lammet af chokket. Men på et tidspunkt midt i sorgen opstod et behov for handling. Et behov for at omdanne sorgen til kunst. Få måneder efter Nicolai Munch-Hansens død begyndte Kira Skov at skrive sange til og om sin afdøde mand. Det endte i marts 2018 ud med albummet ‘The Echo of you’.
“Jeg havde på det tidspunkt brug for at skabe noget meningsfuldt ud af en meningsløs situation. Jeg havde brug for at gøre noget. Både dengang og nu er musikken min måde at kommunikere mine følelser og min fortælling på.”
For Kira Skov er musikken et redskab. Det er en måde at indkapsle den tilstand, hun befinder sig i.
“Det gør det nemmere for mig at håndtere. Det er sådan, jeg klarer tilværelsen,” siger hun og tænker indimellem på, hvordan andre uden en kreativ kunstart klarer sig.
“Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden musikken.”
Behovet for handling opstod også i forbindelse med Nicolai Munch-Hansens dødsårsag. Få dage efter ulykken blev en meddelelse udsendt til offentligheden om musikeren og komponistens død.
“Dødsårsagen skyldes formentlig en utilsigtet fatal kombination af euforiserende stoffer og alkohol,” stod der i meddelelsen. Kira Skov var ikke i tvivl om, at hendes mand fortjente mere end disse linjer.
“Når stoffer er indblandet i et dødsfald kan den afdøde meget hurtig blive stemplet. Både i medierne og i min musik forsøger jeg at nuancere historien og give ham en stemme. For Nicolai var ikke hverdagsmisbruger. Han eksperimenterede med stoffer en gang imellem men kunne altid få det til at fungere. Han var mest af alt et varmt og kærligt menneske.”
Kira Skov
Foto: PR-foto
Kira Skov i Skt. Lukas kirke i Aarhus.
Foto: Marie Nyeng

Det er ikke et sorgalbum nummer to

Kira Skovs forrige album ‘The Echo of You’ er melodier og beretninger om døden, afmagten, sorgen og kærligheden. Emner, der også er at finde på Kira Skovs nye album. Som i sangen ‘Den morgen’, der beskriver det frygtelige øjeblik, hvor beskeden om dødsfaldet netop er modtaget: Den morgen, der forandrede alting, hvor fortid og fremtid og nutid blev til datid. Også sangene ‘Stille’ og ‘Sorgen sover’ handler om den skelsættende ulykke.
“Det var helt naturligt, at de her sange skulle med, for de beskriver den tid, jeg har været igennem, siden Nicolai gik bort,” siger Kira Skov.
Men det nye album er ikke en gentagelse af ‘The Echo of You’.
“Det er ikke et sorgalbum nummer to,” som hun siger. Det er mere end det.
“Det er selvfølgelig et skridt videre i min sorgproces, men det er samtidig også en refleksion over den verden, vi lever i. Hvordan tiden kan løbe fra os, og vi pludselig ikke når det, vi vil,” siger Kira Skov men understreger, at enhver kan fortolke musikken uafhængig af hendes egne personlige fortællinger.
“Vi befinder os jo alle vidt forskellige steder i vores liv. Der er sikkert nogle, der tolker sangene anderledes end mig.”
Kira Skov
Foto: PR-foto
Kira Skov
Foto: Søren Solkær

Kunst der kan hjælpe

Tror du, vi ses igen? Hvor går sjælen hen, mor? Sådan spurgte Morgan sin mor i tiden efter sin fars død. Får vi nye kroppe? Døden kan være svær at forstå for en lille dreng. Og det kan være svært for en mor at forklare. Kira Skov vil jo gerne svare på ethvert spørgsmål, der opstår i den lille drengs hoved. Spørgsmålene blev til sangen ‘Sorg-en Sover’. En slags vuggevise om de mange spørgsmål et barn stiller, når det utænkelige sker, at en forælder går bort.
“Det er selvfølgelig en meget personlig sang, og jeg gjorde mig overvejelser om, hvorvidt den skulle med. Men der ligger en genkendelighed i sangen. Det er spørgsmål ethvert barn ville stille i en sådan situation.”
Genkendeligheden er vigtig for Kira Skov. Det er her, hendes musik kan gøre noget for andre.

Ganske kort tid efter Nicolai MunchHansens død oplevede hun på egen krop, hvordan kunst kan hjælpe, når man selv står begravet i sorg. Knap en måned efter ulykken udgav Naja Marie Aidt bogen ‘Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage’ om tabet af sin søn. Kira Skov følte genkendelsen.
“Naja Marie Aidt satte ord på alt det, jeg dengang ikke selv kunne formulere. Sorgen og chokket. Det er noget særligt at kunne spejle sig så nøjagtigt i en andens situation.”
Bogen hjalp sangerinden på et tidspunkt, hvor intet andet kunne hjælpe. Og ganske naturligt ligger et håb hos Kira Skov om, at hun med sin musik kan gøre det samme.
“Det vil være fantastisk, hvis jeg kan give noget tilbage. Hvis min musik kan være noget for nogen,” siger Kira Skov, der dog ikke endegyldigt har lagt sit bogprojekt på hylden.
“Måske en dag, når jeg føler mig klar,” siger Kira Skov.

Fakta:

‘I nat blir vi gamle’ er Kira Skovs 14. album.

Tour datoer:

TOR 27/feb – Richter, Søborg
FRE 28/feb – Kulturhus Gimle
LØR 29/feb – Kulisselageret Horsens
TOR 12/mar – STARS, Vordingborg
FRE 13/mar – Turbinen Randers
LØR 14/mar – ATLAS, Aarhus
TOR 19/mar – Harders, Svendborg
FRE 20/mar – Taastrup Kulturhus
LØR 21/mar – Spillestedet Thy
TIR 24/mar – Store Vega

Facebook
Del på facebook

Cathrine Birn

Cathrine Birn er uddannet cand.public med en bachelor i Medievidenskab fra Aarhus Universitet. Hun holder af at udforske kulturens mange facetter, om end det er store musikalske arrangementer, tankevækkende forestillinger eller små, skæve kunstplatforme. Hendes hjerter banker for kultur, der kan sætte gang i samfundsdebatten og gøre os klogere på hinanden
Se Cathrines artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind