Pernille Rosendahl, Julie Maria, Tammi Øst og Jonas Petersen- koncert med censureret musik

Når musik bliver farlig

ArtikelMusikSkrevet af: Anne Møller08. juni 2018

Først var de forbudte. Men nu opfører Pernille Rosendahl, Julie Maria, Tammi Øst og Hymns From Nineveh-forsanger, Jonas Petersen, tretten sange, der alle har været underlagt censur

Gennem hele historien har censuren været med til at diktere, hvad vi mennesker forlyster os med. Nok kan man få lov til at udgive en bog eller et musiknummer, men det er langt fra alt, der slipper gennem censurens nåleøje - især ikke i krigstider. Det er de tretten udvalgte sange til arrangementet Forbudte sange et glimrende eksempel på.

Sangene er udvalgt af Pernille Rosendahl, Julie Maria, Tammi Øst og Hymns From Nineveh-forsanger, Jonas Petersen. Og på søndag vil de opføre dem i Musikhusets Lille Sal med Oliver Zahle som vært. Mellem sangene vil han guide publikum gennem aftenen ved at spørge sangerne ind til deres valg.
På søndag vil sangere som Tammi Øst og Pernille Rosendahl opføre sange, der har været underlagt censur eller forbud.
Foto: Michael Müller
Forbudte sange finder sted i Musikhuset i Aarhus, og det er udviklet og kurateret i samarbejde med Det Kgl. Biblioteks Kulturafdeling.
Foto: Michael Müller

Inspiration fra konference i Norge

Arrangementet er blevet til i samarbejde med Det Kgl. Biblioteks kulturafdeling, og inspirationen kommer fra et af vores nabolande.

“Der var en konference i Norge for et par år siden, hvor de begyndte at sidde og kigge på censureret musik gennem tiden, og så blev vi inspirerede og prøvede at lave en live-version af det med en mindre akademisk tilgang,” fortæller Jesper Egelund, der er musikproducent for Det Kgl. Biblioteks kulturafdeling.

“Når kunst bliver belagt med forbud, kan den simpelthen ikke ånde og leve i sit rette element. Og det, synes vi, er interessant at kigge på. For musik har jo altid været udsat for én eller anden form for forbud eller censur - for eksempel af radiofonier, der ikke har villet spille musik, fordi det af en eller anden grund har haft et stødende indhold, som de har været uenige i. Og det er en historie, som vi ikke synes, man skal glemme.”
Sidste år kunne man opleve arrangementet i København, men pga. den store succes har man valgt at rykke det til Aarhus.
Foto: Michael Müller
Der vil i alt blive opført tretten numre i løbet af aftenen, og de er udvalgt af kunstnerne selv.
Foto: Michael Müller

Musikcensur gennem tiden

Sangene, der vil blive opført i Musikhuset Lille Sal søndag aften, tæller blandt andre gamle kendinge som The Beach Boys’ God only Knows, Rod Stewarts I am Sailing og John Lennons Imagine. Men der er også eksempler på numre, der måske ikke klinger så velkendt i vestlige ører.

Jesper Egelund fortæller: “Der er en meget smuk sang, der hedder A Matter of Habit, som bliver opført af Julie Maria. Den er skrevet af den israelske forfatter Alona Kimhi og komponeret af musikeren Ishar Ashdot. Den er sat sammen af vidnesbyrd fra soldater i besatte territorier, der beskriver de processer, de gennemgår under tjeneste. Og den handler om, hvordan man som soldat langsomt mister følsomheden og holder op med at se fjenden som et ligeværdigt menneske.”

“Sangen blev forbudt på flere radiostationer i Israel, fordi den var imod systemet. Og den blev ikke mindre farlig af at kunne nå ud til mange, fordi Ishar Ashdot er så populær i Israel.”
Sangene spænder bredt. Lige fra N.F.S Grundtvigs Den signede dag til Madonnas Like a Prayer.
Foto: Michael Müller
Der er også eksempler på mellemøstlig musik. F.eks. det politisk sprængfarlige nummer A Matter of Habit, der blev bandlyst på israelske radiostationer. I løbet af aftenen vil det blive opført af Julie Maria.
Foto: Michael Müller

“Vi vil gerne vise, hvad der ligger i Det Klg. Biblioteks samlinger”

Jesper Egelund fortæller, at det er noget nyt, at man på Det Klg. Bibliotek er begyndt at lave koncerter på baggrund af tekstbaseret musik.

“Tidligere har det primært været jazz og klassisk musik, som har været krumtappen i koncertprogrammerne, men vi er jo til for at vise, hvad der ligger i vores samlinger, så det er en af årsagerne til, at vi også tager fat i den tekstbaserede musik. Så får vi mulighed for at vise noget andet end det, vi ellers viser frem.”

Fakta:

Forbudte sange kan opleves den 10. juni 2018 kl. 20.00 i Musikhuset Aarhus.

Billetter kan købes på www.musikhusetaarhus.dk

Billetpris: 275,- kr.

Forbudte sange kunne opleves for første gang i efteråret 2017, hvor det blev afholdt i Dronningesalen i Den Sorte Diamant.

Det Kgl. Bibliotek har allerede nye arrangementer på programmet i efteråret. Lørdag den 8. september kl. 16 kan man opleve Dansktoppens B-sider, hvor Tammi Øst, Iben Hjejle, Carsten Bjørnlund og Kristoffer Fabricius og Emil De Waal Trio vil udvælge og opføre sange fra dansktoppen.

 

 

Facebook
Del på facebook

Anne Møller

Kulturjournalist og anmelder
Anne Møller er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur og Oldtidskundskab fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun beskæftiget sig med både litteratur og drama, og hun har en forkærlighed for græske tragedier og kvindelitteratur fra slutningen af 1800tallet. Derudover holder hun meget af socialrealistiske forfattere som Tove Ditlevsen, Vita Andersen, Kim Leine og Morten Pape.
Se Annes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind