Babettes gæstebud vækkes til live på Rungstedlund og i Thy

Babettes gæstebud vækkes til live på Rungstedlund og i Thy

OmtaleSceneSkrevet af: Teodora Biberovic10. aug 2018

Karen Blixens fortælling om en middag langt udover det sædvanlige vækkes til live i hendes gamle stuer på Rungstedlund og i Thy, hvor Gabriel Axels filmatisering blev optaget i Open-s Fortællingen om et Gæstebud

Efter udsolgte forestillinger ved Festspillene i Bergen og Festspillene i Nordnorge vender Fortællingen om et Gæstebud nu for første gang hjem til Danmark. Historien om Babettes Gæstebud genoplives den 12. august i Karen Blixens stuer på Rungstedlund, hvor fortællingen oprindeligt blev skrevet.
Fortællingen om et Gæstebud er interaktivt virkelighedsteater, som inviterer publikum med til bords, hvor gæsterne får ordet.
Foto: PR-foto / Ope-n
12 gæster er inviteret til at repræsentere den lille menighed, som Karen Blixen beretter om i sin fortælling.
Foto: PR-foto / Ope-n

Middagen med symbolsk betydning

Fortællingen om et Gæstebud er en interaktiv forestilling, inspireret af Karen Blixens historie om den franske kokkepige Babette. Efter flugten fra urolighederne i Paris i begyndelsen af 1870’erne endte Babette i den nordnorske landsby Berlevåg, hvor en religiøs menighed levede et liv med strenge regler. Her fik den franske kokkepige Babette arbejde for to gammeljomfruelige søstre, der opretholdt den religiøse menighed, som deres afdøde far, en provst, var ophavsmand til. I sit hjemland var Babette en berømt mesterkok, og en dag fik hun atter muligheden for at udfolde sig og vise sit særlige talent ved at planlægge en udsøgt middag til ære for den afdøde provst. Middagsgæsterne er imidlertid de nordnorske bønder, der ikke har nogen anelse om, hvilken himmelsk smagsoplevelse de har i vente. Ved hjælp af sin kogekunst bringer den franske kokkepige himlen ned til middagsgæsterne, og opløser gamle fjendskaber, samtidig med at hun puster nyt liv i et lille og lukket samfund.

I Karen Blixens fortælling får middagen en symbolsk betydning og udvikler sig samtidig som en allegori for kunstens væsen.
Der samles 12 gæster rundt om bordet i Fortællingen om et gæstebud.
Foto: PR-foto / Ope-n
Karen Blixen da hun mødte Marilyn Monroe under en rejse i USA:
Foto: PR-foto / Rungstedlund
Hvert gæstebud er en uropførelse

12 gæster er inviteret til at repræsentere den lille menighed, som Karen Blixen beretter om i sin fortælling. Rundt om bordet sidder sladdertanter, slagsbrødre og andet godtfolk fra nær og fjern – en kakofoni af forskellige og unikke personligheder, der bringes til live af de indbudte gæster.

Blandt gæsterne på Rungstedlund finder man både sjove og alvorlige, én af de mest dannende, én vovelyst, én judomester, én der er kommet tæt på døden og andre, som kender en del til fængslet og krigens virkelighed. Men hvem gæsterne er, skal være en overraskelse for publikum. Til november drager gæstebuddet videre til Thy, hvor den prisbelønnede danske filminstruktør Gabriel Axels forankrede den. Hvert gæstebud er en uropførelse med nye deltagere siddende til middagsbordet.
Der samles 12 gæster rundt om bordet i Fortællingen om et gæstebud.
Foto: PR-foto / Ope-n
Karen Blixen fotograferet ved Rungstedlund.
Foto: PR-foto / Rungstedlund
Fortællingen om et Gæstebud er interaktivt virkelighedsteater, som inviterer publikum med til bords, hvor gæsterne får ordet. Skuespiller Henrik Birch agerer toastmasteren, og leder gæsterne igennem festmåltidet. Festmiddagen omgives af et mindre publikum, som også inviteres til at deltage – og imens der spises og drikkes vil Karen Blixens gamle fortælling om den flygtede kokkepige Babette blive bragt til live.

Fakta

Fortællingen om et Gæstebud opføres på Rungstedlund søndag den 12. august kl. 17:45
og på Thy Teater (vises på Hanstholm Madbar) fredag den 9. og lørdag den 10. november kl 18-

”Fortællingen om et Gæstebud” er udviklet over to år af scenekunstplatformen OPE-N i samarbejde med KGL Dansk Skuespilhuset. Forestillingen opføres i samarbejde med Festspillene i Bergen, Bergen Borgerscene, Festspillene i Nordnorge, Thy Teater, Hanstholm Madbar og Karen Blixen Museet.

Til september har Teater Republique også premiere på en forestilling baseret på Babettes Gæstebud. Et madteater af holdet, som sidste år skabte forestillingen Festen, baseret på Thomas Vinterbergs film.

Læs også vores anmeldelse Festen, hvor vi sad til bords med Helge.

Facebook
Del på facebook

Teodora Biberovic

Kulturjournalist og skribent
Teodora Biberovic har en bachelorgrad i Litteraturhistorie med tilvalg i Kognitiv Semiotik fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun arbejdet meget med fransk litteratur og eksistentialismens grundtanker. Derudover har hun en stor kærlighed til de satiriske og realistiske fortællinger fra 1800tallets England.
Se Teodoras artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind