Mesterværket Kongens fald for første gang på scenen DetKgl Teater & Aarhus Teater BAGGRUND

Blodigt litterært mesterværk kan nu for første gang opleves på scenen

BaggrundSceneSkrevet af: Line Møller Christensen15. nov 2018

Den store danske roman Kongens Fald af Johannes V. Jensen kan nu for første gang opleves som teater. Stykket spiller fra 16. november på Det Kongelige Teater samt på Aarhus Teater fra 10. januar. Det er en mørk og dramatisk fortælling om storhed og fald, om begær, kærlighed og ondskab i 1500-tallets Danmark

Det Kongelige Teater og Aarhus Teater byder her i vinter på en helt særlig rejse ind i Johannes V. Jensens episke fortælling Kongens fald. Den store danske roman er en dyster og blodig historie fyldt med både had, hævn, jalousi, forelskelse og kærlighed i 1500-tallets Danmark. Værket er et historisk drama om forholdet mellem liv og død, om at ville alt for meget, men i stedet falde dybt. Den skildrer kampen mellem det gode og det onde, mellem kærligheden og ondskaben. Det er er også en fortælling om dansk identitet og et dansk virkelighedsfjernt vægelsind, som Johannes V. Jensen er kendt for at skildre. Kongens fald kan nu for første gang nogensinde på scenen opleves i Det Kongelige Teater i et unikt samarbejde med Aarhus Teater.

Da Kongens fald udkom 1901, var det som tre små romaner: Forårets død, Den store sommer og Vinteren. De vakte stor forargelse, mistro og hån. Værkets voldsomme indhold og heftige detaljerige beskrivelser af mord, voldtægt, og alskens erotik var for meget for samtidens læsere. Som tiden er modnet har værket bevæget sig helt op i første række af dansk litteratur, hvor den i dag betragtes som et af dansk litteraturs største mesterværker og er flere gange blevet kåret til det tyvende århundredes bedste danske roman.
Klassikeren er dramatiseret af Henrik Szklany, som stod bag Moesgaard Museums Røde Orm under Aarhus 2017.
Foto: PR-foto / Det Kongelige Teater - Miklos Szabo
Stykket er iscenesat af den internationalt berømte catalanske Carlus Padrissa
Foto: PR-foto / Det Kongelige Teater - Miklos Szabo

Kongen, soldaten og den totale ulykke

Romanen foregår i 1500-tallets Danmark og fortæller den tragiske og drabelige historie om bondesønnen Mikkel Thøgersens liv under kong Christian IIs regeringstid. Vi følger denne omflakkende og ubeslutsomme Mikkel fra han er en ung mand, hvor han er særligt betaget af den danske konge. Hans liv ændrer sig brat, da Susanna, som han er forelsket i, vælger at være sammen med en anden soldat, Otte Iversen. Mikkel bliver hævngerrig og beslutter sig for at voldtage Ottes store kærlighed Ane Mette. Den handling bringer ham ud i desperation og efterfølgende flygter han ind i krigen. Her får han mulighed for at tjene helt tæt på Kongen og er derfor med ved Det Stockholmske Blodbad, da Christian II nedslagter den svenske adel og tager magten over Sverige. Bogen skildrer det begyndende fald for det danske storherredømme. Samtidig følger vi Mikkel gennem forskellige livsperioder og flere skrækkelige handlinger. Mange år senere finder vi os selv ved Mikkels dødsleje tilbage på hjemstavnen. Her bliver han hjemsøgt af den fortid, han desperat har forsøgt at flygte fra hele sit liv og bliver konfronteret med sine grufulde gerninger.
Kongens fald er en mørk og dramatisk fortælling om storhed og fald, om begær, kærlighed og ondskab i 1500-tallets Danmark
Foto: PR-foto / Det Kongelige Teater - Miklos Szabo
Forfatteren Johannes V. Jensen modtog i 1944 Nobelprisen i litteratur
Foto: PR-foto / Det Kongelige Teater - Miklos Szabo

Fra Himmerland til København

Forfatteren Johannes V. Jensen modtog i 1944 Nobelprisen i litteratur, som den tredje og seneste dansker i historien. Han blev født i Himmerland i 1873 og levede indtil 1950. Jensen slog sig som voksen ned i København, hvor han begyndte at læse medicin, mens han skrev bøger ved siden af. Efterfølgende droppede han studiet og virkede fuldtid som forfatter, digter og journalist. På det tidspunkt havde han allerede skrevet tolv bøger. I sin levetid producerede hans utallige digte, romaner, noveller og artikler og blev banebrydende for den danske modernisme. De største af disse er værkerne Kongens Fald, Himmerlandshistorier og Den lange Rejse.

Klassikeren er dramatiseret af Henrik Szklany, som stod bag Moesgaard Museums Røde Orm under Aarhus 2017. Stykket er iscenesat af catalanske Carlus Padrissa, der har skabt et storslået visuelt og dramatisk univers med voldsomme, smukke og blodige billeder. Der var også masser af bombastisk dramatik, da Johannes V. Jensen i sin ungdom skrev en lang række handlingspækkede, blodige føljetonromaner og noveller. Virkemidlerne herfra gjorde han gavn af i Kongens fald, der selvom det har stor historisk tyngde, samtidig spækket med sex, vold og drama.
Peter Christoffersen spiller rollen som Kong Christian II
Foto: PR-foto / Det Kongelige Teater - Klaus Vedfelt
Joen Højerslev spiller rollen som Mikkel Thøgersen
Foto: PR-foto / Det Kongelige Teater - Klaus Vedfelt

Fakta:

Kongens fald spiller på Det Kongelige Teater i København fra 16. november til 21. december 2018
Stykket spiller på Aarhus Teater fra 10. januar til 9. februar 2019

Forestillingen er en co-produktion mellem Det Kongelige Teater og Aarhus Teater.
Aarhus Teater sælger studiebilletter/u25 for 60 kr. til alle forestillinger mandag-torsdag

Anbefales fra 12 år.
Varighed: 2 timer inkl. pause
Find billetter her: kglteater.dk og aarhusteater.dk

Iscenesættelse og scenografi: Carlus Padrissa
Dramatiker: Henrik Szklany
Kostumedesign: Karin Betz
Komponist: Adele Madau
Lysdesign: Ulrik Gad
Lyddesign: Jonas Vest
Facebook
Del på facebook

Line Møller Christensen

Kulturjournalist og anmelder
Line Møller Christensen er kandidatstuderende ved Litteraturhistorie på Aarhus Universitet. I sit studie beskæftiger hun sig især med feministisk og økokritisk litteratur. Derudover er hun særlig glad for fransk og nyere nordisk litteratur, der behandler de svære eksistentielle spørgsmål midt i hverdagens tenderende trivialitet.
Se Lines artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind