Vilhelm Hansens Rasmus Klump på Storm P Museet

Rasmus Klump er kommet på museum

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Marie Nyeng16. sept 2014

Storm P museet på Frederiksberg viser frem til 4. januar Vilhelm Hansens originale Rasmus Klump tegninger. Bureau Detours har sørget for at børnene kan komme helt ind i Rasmus Klumps verden

Hvem der bare altid havde et godt skiv, en næbpose og en stak pandekager indenfor rækkevidde. Det har Rasmus Klump haft siden 1951, hvor han begyndte sit bekymringsfrie rejsende eventyrliv. Storm P museet på Frederiksberg udstiller Vilhelm Hansens originale tegninger til avisstriberne med Rasmus Klump.

Der er ikke den store dramatik, når Rasmus Klump tager afsted sammen med sine gode venner og bedstefarfiguren Skæg. “En fremmed er en ven, man bare ikke har mødt endnu,” er mottoet for rejseselskabet, som til trods for jordomsejlinger altid når hjem til pandekager i køkkenet hos Rasmus Klumps mor. Hvad enten de tager til Syvsoverland eller til Nordpolen, møder Rasmus Klump venlige sjæle, som de kan hjælpe.  
Teksten står under billederne i Rasmus Klump striberne. Vilhelm Hansen ønskede, at små læsere kunne se historien i tegningerne. Indtil 1970'erne var teksten ren dialog.
Foto: PR-foto/Storm P museet
Rasmus Klump blev hurtig en international succes. Efter fire år ved roret optrådte han i 21 landes aviser.
Foto: PR-foto/Storm P museet

Det bygger vi bare selv

Kunstnergruppen Bureau Detours har bygget en installation i træ, som udstillingen er hængt op på. Bureau Detours arbejder både med kunst, og de bygger legepladser. De står eksempelvis bag legepladsen Skansen i Århus. “Det klassiske ved Rasmus Klump er, at uanset, hvad figurerne går i gang med, så bygger de selv det, de har brug for. Støder de på et problem, så bygger de noget, der løser det,” siger udviklingschef på Storm P museet Iben Overgaard. Derfor skal man også selv i gang med at bygge, når man besøger Rasmus Klump udstillingen. Der er træklodser, man kan gå i gang med, og i sommerferien kunne man bygge sin egen modeludgave af Rasmus Klumps gode skib Mary. 

Afløser for strudsen Rasmus

Vilhelm Hansen var indtil 2. Verdenskrig reklametegner med automobilreklamer som speciale. Da bilindustrien gik i stå, gjorde han sammen med sin kone Carla Hansen børnebøger til sin levevej. Hun skabte historierne og skrev teksterne. Han tegnede og fortalte. Rasmus Klump startede som en bestillingsopgave fra Berlingske Aftenavis. Jørgen Clevins struds Rasmus havde mistet sin popularitet som tegneseriestribe i avisen og redaktøren Per Carlsen var på udkig efter en afløser. Det blev Rasmus Klump. Redaktøreren bestilte en bjørn, som skulle hedde Rasmus. Carla Hansen gav den efternavnet Klump efter naboens hund.

I udstillingen hænger de originale indrammede tegninger lavt, for de skal kunne ses af børn. “Værkteksterne er hængt ovenover billederne, for at sætte det centrale i børnhøjde, dog uden at de voksne får hold i ryggen,” siger udviklingschef Iben Overgaard.
Rasmus Klump siger i en af de gamle striber: “Jeg læser bedst billeder”. Vilhelm Hansens mål var, at børn skulle kunne læse handlingen i billederne. Derfor var der heller ikke talebobler i Rasmus Klump-striberne. Teksten stod under billederne og var direkte tale. Vilhelm Hansen tegnede kun det, der havde betydning for handlingen, så de små billedlæsere kunne se historien.
Et rat på vejen kan være starten på et eventyr, når man har sine venner med.
Foto: PR-foto/Storm P museet
Vilhelm Hansen ønskede, at små læsere kunne se historien i tegningerne.
Foto: PR-foto/Storm P museet

Fra automobilreklamer til børnebøger

I 1950'erne bredte en tegneseriehetz sig fra USA til Danmark. Man mente, at tegneserier kunne være skadelige for unge. I Danmark oprettede staten ‘Det kulørte udvalg', som skulle undersøge de farlige tegnesier. Rasmus Klump faldt dog ikke ind i den farlige kategori. Rasmus Klump blev den første tegneserie, som kunne lånes på bibliotekerne. I et interview sagde Vilhelm Hansen: “Der findes i Dag saa mange Tegneserier over hele Jorden, hvor Teknik, Fart, Skydevaaben og Uhygge under alle mulige Former spiller en overvældende Rolle – og dem er Rasmus Klump den direkte Modsætning til. Han er – fuldstændig som jeg selv – først og fremmest meget, meget naiv.”
Børn på opdagelse i udstillingen.
Foto: Alexsander, Public Hygge
Alt kan bruges, når Rasmus Klump og vennerne skal ud at rejse.
Foto: PR-foto/Storm P museet

Dansk tegneseriemuseum også for børn

Storm P museet har overtaget Dansk Tegneseriemuseums store samling af tegneserier og har påtaget sig ansvaret for at formidle den danske tegnseriearv. “Med Rasmus Klump-udstillingen forsøger vi at aktivere samlingen på en ny måde,” siger udviklingschef Iben Overgaard.

Vilhelm Hansen tegnede Rasmus Klump indtil 1966. Den første Rasmus Klump stribe blev bragt i Berlingske Aftenavis i 1951, og allerede i 1955 kunne man læse Rasmus Klump striber i 120 forskelllige aviser i 21 lande. I dag er Rasmus Klump, stadig den fjerde mest eksporterede trykartikel næstefter H.C. Andersen, Søren Kirkegaard og Karen Blixen. Der har stået flere tegnere bag Rasmus Klump. I dag er det Per Sanderhage, der tegner og fortæller om Rasmus Klump, Pingo, Skæg, Pilskaden, Gøjen og alle deres løse bekendtskaber.

Udstillingen kan ses til den 4. januar 2015

Se mere om udstillingen på Storm P. museets hjemmeside: http://www.stormp.dk
Hvis du har børn der er vilde med Rasmus Klump, så er Rasmus Klump hjemmesiden måske et besøg værd: www.rasmusklump.dk
Rammerne er hængt i børnehøjde på udstillingen.
Foto: Alexsander, Public Hygge
Hvis man har brug for hjælp, kan man altid finde en arbejdstegning i Pelles næbpose.
Foto:
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind