Sigurd Barrett | dannelse børn | klassisk musik

“Et folk er defineret af sine fortællinger”

Portræt-interviewMusikSkrevet af: Puk Qvortrup11. dec 2015

Sigurd Barrett er i gang med at bygge en hylde. 'En dannelseshylde' kalder han projektet, som handler om at puste støvet af gamle bøger og instrumenter og udbrede de kulturelle skatte til vores børn

 
"Vi gør vores børn en kæmpe tjeneste ved at fortælle dem de historier, vores kultur rummer," siger han.
 
Selvom ordet 'dannelse' for nogle kan runge af en løftet pegefinger med et; "det SKAL du bare vide!", er det på ingen måde Sigurd Barretts mål at være formanende. I stedet ønsker han, at børn bliver beriget med vores kulturelle skatte i form af fortællinger om gamle guder, klangen af en cello, forståelse for verdenskort og den medrivende Danmarkshistorie.
 
Musik giver poesi i tilværelsen.
Foto: PR-foto
Sigurd Barrett er klar med en Danmarkshistorie for børn næste år.
Foto: PR-foto

Et stort projekt

'En kulturinstitution' kunne man fristes til at kalde Sigurd Barrett, der gennem generationer har leveret fjernsynsunderholdning, koncerter og bøger til børn og familier. Af bøger har han skrevet både et verdensatlas, en ABC samt fabulerende bibelhistorier og fortællinger om både nordiske og græske guder. Bøgerne er alle omskrivninger af gamle historier i et levende sprog med farverige illustrationer for at nå igennem til børnene:
 
"Det er den opgave, jeg tager på mig. At fortælle historierne på en måde, så der kommer saft og kraft i dem. Man skal både lære noget og gå derfra og tænke; 'det var fandme fedt!'" siger han og understreger, hvor vigtigt det er, børn kender til deres kultur. Det handler nemlig ikke om, om man tror på Gud eller ej. Det handler i stedet om, at man kender fortællingerne og ved, hvem Zeus, Odin, Adam og Eva er.
 
Som en del af sit dannelsesprojekt er han i gang med at skrive en kæmpestor Danmarkshistorie, som udkommer om et år:
 
"Et folk er altid defineret af de historier, de fortæller. En historie er med til at binde os sammen," siger han.
 

Genfortællingens styrke

Samtidig kan vi bruge fortællingernes stærke budskab, mener forfatteren og henviser som eksempel til den græske mytologi og historien om Narcissus og Ekko. Narcissus var en hovmodig og smuk mand. Så smuk, at han blev forelsket og fortabt i sit eget spejlbillede. Nymfen Ekko blev ulykkeligt forelsket i ham og endte med at blive ødelagt af sorg, så kun hendes stemme blev tilbage i skoven:
“Jeg tager opgaven om at give saft og kraft til de gamle historier på mig.”
Foto: PR-foto
Kulturel ensretning er ærgerlig. Det kæmper Sigurd Barrett imod.
Foto: PR-foto
"Den historie er så flot og ekstremt bevægende. Vi kan lære meget af den i dag," vurderer Sigurd Barrett.
 

Bedre end Disney

Myter som den om Narcissus er langt bedre, end det Disney og Pixar kan finde på, mener Sigurd Barrett. Selvom de mere kommercielle film er gode og flot lavet, er de en del af en underholdningsindustri, der fejer den gamle og smallere kultur af vejen:
 
"Det er synd, hvis vi ikke fortæller vores børn, der findes andet og mere end Disney. Den kulturelle ensretning er så ærgerlig. Men det kræver en indsats fra vores side som voksne, at bryde med den."
 
De populære film har allerede vundet stort terræn og er lette for børn at få adgang til. Supermarkederne sælger kun bøger og cd'er, der allerede er voldsomt populære. På den måde bliver det store større, og de små mindre. Men det kæmper Sigurd Barrett imod med både sine bøger og sine koncerter, og han glædes ved den opbakning, hans dannelsesprojekt får, når hans koncerter har kæmpe tilstrømning, og hans bøger bliver solgt i store oplag. Men hans indsats kan ikke stå alene. Den kalder på både forældre og bedsteforældre.
 

Poesi i tilværelsen

Tonerne fra en symfoni i stuen. En bog i sofaen om Adam og Eva i en hyggelig stund. Børn er heldigvis meget fordomsfrie. De vil gerne høre både klassisk musik og bibelhistorier. Bare lidt fra tid til anden, opfordrer han:
 
"Giv dem noget Bach eller Mozart engang imellem. Det giver noget poesi i tilværelsen og en fantastisk ro i en familie."
Facebook
Del på facebook

Puk Qvortrup

Puk Qvortrup er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmark Medie- og Journalisthøjskole med speciale i nyheder for børn og børn som informanter. Hun er optaget af børns mediebrug, og hvilken rolle børnenes hjem spiller for børnenes blik på det omgivende samfund. Puk Qvortrup er fortaler for børns demokratiske stemme og har skrevet for bl.a. Weekendavisen og Information.
Se Puks artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind