Teater Refleksion opfører den personlige dobbeltforestilling At glemme...at huske

Eksperimenterende teater om at glemme at huske

Scene Artikel Skrevet af: Andreas Lindbjerg Nielsen 2017-08-25
Del på facebook
Facebook

Eksperimenterende teater om at glemme at huske

Teater Refleksion udforsker erindringen i eksperimenterende og personlig dobbeltforestilling. Kulturmagasinet Fine Spind var med på åbningsaftenen.

Teater Refleksion sætter i dobbeltforestillingen at glemme......at huske fokus på erindringen med en samling personlige fortællinger. Den består af to sidestillede solo-stykker, som begge graver ned i fortidens billeder, drømme og følelser. Det første stykke er med den britiske performancekunstner, Melanie Thompson, det andet er med leder af Teater Refleksion, Bjarne Sandborg.

Begge forestillinger er opstået på baggrund af en række ugelange sessions i perioden fra 2015-2017, og der er blevet eksperimenteret med både form og indhold. Melanie Thompson kalder med akademisk præcision metoden for “interdisciplinær, multimedial performancearbejde”. Hun understreger, at formen på ingen måde er ny, da man allerede i 50’erne og 60’erne i USA og England arbejdede med samme undersøgende og selvbearbejdende udtryk.

Foto: PR-foto / Refleksion
Se store billeder her →
Melanie Thompson i stykket "at glemme......at huske".
Foto: PR-foto / Refleksion
Se store billeder her →
Melanie Thompson i stykket "at glemme......at huske".
“Mit udgangspunkt for processen var et ønske om at være mere personligt forbundet med det materiale, vi arbejder med i forestillingen”, fortæller Bjarne Sandborg det fremmødte publikum efter forestillingen. “Og samtidig ville jeg gerne vende tilbage til en form - det fysiske performancearbejde - som jeg ikke har arbejdet med i mange år.” Det skyldes, at han de seneste år foruden sin funktion som teaterleder også har været dukkefører og instruktør på Teater Refleksion.

Vand, sten og ild

Thompsons stykke er det mest minimalistiske af de to og benytter sig hovedsageligt af film og performance. En gennemgående metafor i Thompsons optræden er vand. Ikke som livgivende og rensende, men farligt og mystisk. I starten ser vi billeder af en pool på en doven sommerdag, og frygter instinktivt, hvilke hemmeligheder den gemmer på. Forskellige opklippede videobidder fortæller i alt tre historier fra Thompsons families fortid, som alle handler om vand.

Sandborg inddrager i sit stykke både film, performance og skyggeteater og leger i det hele taget mere med forskellige objekter og lyssætninger. Også her fortælles historier fra fortiden, men i en væsentlig mere fragmenteret og poetisk form. Vandet er her blevet til sten, som falder fra hjernen og hjertet, og en ødelæggende ildebrand raserer til stadighed et sted dybt inde i erindringens mørke.
Foto: PR-foto / Refleksion
Se store billeder her →
Melanie Thompson, performancekunstner og skuespiller.
Foto: PR-foto - Refleksion
Se store billeder her →
Bjarne Sandborg, teaterleder og skuespiller.
Fælles for begge forestillinger er, at de beskæftiger sig med teksten som performativ handling, i teaterkredse kaldet “performance writing”. Det er gennem denne udforskning af skriften, at erindringen først og fremmest træder i karakter og materialiseres.

Nøgle eller unødig vejledning

Efter stykket er der indlagt et kort oplæg af de to kunstnere, hvor de fortæller om arbejdet med stykket, om processen og om tankerne bag opsætningen. Også dette er et eksperiment, som vil dele vandene blandt publikum: Dem, der mener, at det kan hjælpe til at åbne stykket op og perspektivere den efterfølgende bearbejdning af teateroplevelsen. Og dem, der mener, at det i værste fald afmystificerer, overforklarer og måske endda punkterer de to forestillingers åbne udtryk. Hvorvidt det beriger eller forfladiger oplevelsen, vil være op til den enkelte tilskuers temperament og smag.

Stykket spiller den 24., 25. og 26. august i Teater Refleksion.

FAKTA:

At glemme......at huske spiller fra torsdag den 24. august til lørdag den 26. august kl. 19.30 (lørdag kl. 16.00)

Sted: Teater Refleksion, Frederiksgade 72b, 1., 8000 Aarhus C

Billetter: www.refleksion.dk

Skuespillere: Melanie Thompson og Bjarne Sandborg

Instruktør: Melanie Thompson

Støttet af: Region Midt, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg og Aarhus Kommune
Del på facebook
Facebook
Kulturmagasinet Fine Spind
Magasin og kalender om kultur
Alle artikler på Fine Spind
- copyright ©, 2014-2016.

Kulturmagasinet Fine Spind laves på
Kulturproduktionscentret Godsbanen i Aarhus

Kontakt os
Kulturmagasinet Fine Spind
Kulturproduktionscentret
Godsbanen, Projektdækket
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
Email: info@finespind.dk
SE-nr.: 35797602

Følg også Kulturmagasinet Fine Spind her: