Siri Hustvedt om litteraturens egenskaber på Aarhus Universtet til Authors in Aarhus

Siri Hustvedt: Fiktion er en højtudviklet version af hvad-nu-hvis

ArtikelLitteraturSkrevet af: Marie Louise S. Pedersen07. sept 2017

Den amerikanske forfatter Siri Hustvedt har besøgt Aarhus til en snak med professor Andreas Roepstorff fra Aarhus Universitet om, hvordan vi ser verden gennem litteraturen.

Der er lagt op til et yderst interessant perspektiv på det menneskelige liv, når forfatter og forsker mødes, for at diskutere det lys litteraturens prisme kaster på verden. Aulaen på Aarhus Universitet danner rammen, og folk strømmer ind i en snart fyldt sal. Fra podiet, hvor Siri Hustvedt og vært Andreas Roepstorff tager plads, strækker tankestrømmen sig fra litteratur som forståelsesramme til Donald Trumps psykotiske lidelser, og kommer også omkring børns psykologiske udvikling.

Siri Hustvedt pointerer, hvordan man som læser kan blive påvirket af et værk og hente noget ud af litteraturen, som man tager med sig, når bogen lukkes. Det er individuelt, hvad der er en god bog, og et specifikt værk kan for den enkelte tillade erkendelser, som man aldrig havde opnået på egen hånd – en erfaring, der havde været umulig uden at have læst bogen. Det er det, en god bog kan.

Siri Hustvedt i samtale med professor Andreas Roepstorff.
Foto: Authors in Aarhus - Ane Martine Lønneker
Siri Hustvedt signerer bøger.
Foto: Authors in Aarhus - Ane Martine Lønneker

Forfatter med indsigt i menneskers hoveder

Siri Hustvedt er Ph.d. i engelsk litteratur fra Columbia University, og en forfatter, der nyder stor international anerkendelse. Hun beskæftiger sig med menneskers psykologi og ageren i samtidens kultur og arbejder ved siden af sin forfattervirksomhed med folk, der har psykiske diagnoser. I sit forfatterskab kredser hun om identitetsspørgsmål og kunst som tilbagevendende tematikker med psykologisk og filosofisk islæt. Det store kendskab hun har til menneskets psyke og hendes arbejde som forfatter, sætter hende i en særlig position til både at kunne forstå, hvad der rører sig i mennesker, og hvordan litteraturen sætter skub i folks tanker. Det er ikke uden grund, at arrangementet var så efterspurgt, at det måtte flyttes fra DOKK1 til universitetets aula for at rumme de mange deltagende.

Besættelsen af en anden

Siri Hustvedt er meget bevidst om, at hun skaber sine værker for nogen, der er udenfor hende selv, om end denne anden blot er nogen, hun forestiller sig; “the position of writing is always for another.” For en forfatter taler til nogen, hvad end teksten skal udgives eller ej, og bliver denne forestillede modtager pludselig til en reel læser af kød og blod, så bliver den læser påvirket og får en lille snert af en andens liv ind i kroppen.

Litteraturen kan trække os ud af os selv og forflytte os andetsteds. Siri Hustvedt beskriver det som at være besat af en andens stemme i sin læsning, og denne besættelse er både, hvad der fascinerer og giver nyt perspektiv på verden. “Fiction is a highly developed version of what if” og denne hvad nu hvis der skete dette eller hint, udleves både af forfatteren i skriveprocessen og af læseren, derhjemme i lænestolen, besættes af den fortællende stemme.
Siri Hustvedt på Aarhus Universitet.
Foto: Authors in Aarhus - Ane Martine Lønneker
Der var et stort fremmøde i Aarhus Universitets store aula.
Foto: Marie Louise S. Pedersen
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
For at skabe værker er det nøglen at være afslappet, i ligeså høj grad som det er nøglen, når man skal modtage værker. Her omtaler Siri Hustvedt ikke bare at være psykisk afslappet, men også fysisk. “Art is like sex. If you don’t relax you won’t enjoy it.” Hun fortæller, hvordan gang og bevægelse er forbundne med skrivning, og hvordan hun selv ynder at gå rundt i huset i sine egne skriveprocesser for at få næste sætning ud. Hvis kroppen er anspændt, kan hovedet ikke skabe.

Nyt perspektiv på din nabo

Men hvad er det så, vi skal med den erfaring, vi kan opnå, når vi læser? En ting er, at det kan berige vores eget liv, at vi bliver mere vidende mennesker med større forståelse for andre. Denne forståelse skal vi have med, når vi rejser os fra lænestolen og skal ryste den anden stemme, som bogen har besat os med, ud af hovedet igen. Vi kan aktivt bruge litteraturen til at forstå folk, der oplever verden anderledes end os selv. Et perspektiv, der også har været betonet i medierne i forhold til det konkrete eksempel, at man via en ny litterær tendens kan sætte sig ind i livet som højtuddannet arbejdsløs; som del af prekariatet. Gennem bøger, der beskæftiger sig med den sociale usikkerhed som livet uden fast job byder, og det psykiske pres det medfører, kan man som læser få en forståelse for den nye sociale klasse, der er opstået i et samfund med konkurrence om ikke-eksisterende jobs. Med andre ord; litteraturen kan give os en bedre forståelse af verden, og som Andreas Roepstorff formulerer det i samtalen med Siri Hustvedt: “The world needs to be understood.”

Fakta:

Siri Hustvedt har norske rødder og fik sin debut med digtsamlingen Reading to You i 1983, og hun er desuden gift med Paul Auster.

Professor MSO Andreas Roepstorff fik i 2015 en af Carlsbergfondets Forskningspriser for sin tværvidenskabelige forskning i menneskers kultur og biologi.

Arrangeret af Authors in Aarhus.
Facebook
Del på facebook

Marie Louise S. Pedersen

Skribent
Marie Louise er kandidat i Litteraturhistorie med bachelor i Æstetik og Kultur og tilvalg i Vikingestudier fra Aarhus Universitet. Tidligere har hun arbejdet med museumsformidling, både som emne for sit speciale og via arbejde på Museum Østjylland. En af hendes særlige interesser er kulturformidling, og hun er aktiv i vikingemiljøet, hvor reenactment er en spændende blanding af formidling, praksis og privatliv.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind