6 anbefalinger til CPH:DOX filmfestival

6 anbefalinger til CPH:DOX filmfestival

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Fine Spind12. mar 2018

På torsdag åbner dokumentarfilmsfestivalen CPH:DOX. Vi bringer her 6 anbefalinger til festivalen, som løber fra den 15. - 25. marts 2018

Uskyldig dømt

Trænede forhørsledere kan få uskyldige til at tilstå nærmest hvad som helst i USA. En dansk advokat arbejder for retfærdighed i et hårrejsende og kynisk system.

Under afhøringer i USA er det både lovligt og ifølge denne dokumentar vidt udbredt at bruge specielle psykologiske teknikker til at få mistænkte til at tilstå. I et lukket rum kan trænede forhørsledere ikke alene få enhver til at tilstå hvadsomhelst. De kan også få uskyldige til at tro, at de faktisk har begået forbrydelser som mord og børnemishandling.

Den danskfødte advokat Jane Fisher-Byrialsen arbejder i New York for at forhindre falske tilståelser, så færre mennesker ender med at komme i fængsel for forbrydelser, de ikke har begået.

Instruktør: Katrine Philp. Originaltitel: Falske tilståelser. Land: Danmark, Tyskland. År: 2018

Kan man som uskyldig blive presset ud i at erklære sig skyldig i hvadsomhelst? Svaret er ja. Dokumentarfilmen Falske Tilståelser zoomer ind på USAs kyniske retssystem.
Foto: PR-foto

At forlade ekstremisme

Hvordan træffer du en beslutning, som er livsfarlig, går imod alt hvad du tidligere har troet på, og som vil ændre dit liv for altid? Instruktør Karen Winther gjorde det næsten umulige, da hun trådte ud af den nynazistiske gruppe, hun havde været en del af. I EXIT søger hun efter andre tidligere voldelige ekstremister for at høre deres personlige historier om voldelige fællesskaber og frygten for at forlade dem.

Instruktør: Karen Winther. Originaltitel: Exit. Land: Norge. År: 2018

Nazister, jihadister og voldelige autonome. En tidligere højreekstremist undersøger i filmen Exit, hvilken pris det har at bryde med en ekstremistisk fortid.
Foto: PR-foto

Velkommen på lossepladsen i en anden verden

Over 250.000 tons elektronisk affald bliver hvert år sejlet illegalt til Ghana for at blive genbrugt under nærmest apokalyptiske forhold. Her arbejder tusindvis af både børn og voksne med at splitte fladskærme, telefoner og laptops ad under åben himmel i et kunstigt og endeløst landskab af skrammel, mens andre udvinder kobber ved at smelte gamle kabler over åben ild. 'Welcome to Sodom' (som er titlen på en rapsang i filmen) placerer os lige midt i stedets mørke hjerte. Men det er arbejdernes stemmer, der fører os rundt i Sodom og sætter ord på de infernalske forhold. Det østrigske instruktørpar Florian Weigensamer & Christian Krönes har skabt en mørk og sensorisk film med en forgænger i landsmanden Michael Glawoggers 'Workingman's Death', men hvor den nærmest tidløse undergangsvision følges af et ekstremt presserende opråb til (og om) den tid, vi lever i netop nu. En tid, hvor den digitale udvikling lover os et stadig mere komfortabelt og problemløst liv, mens den immaterielle illusion om internettet skaber en blind vinkel, hvor al Vestens giftige affald kan dumpes.

Instruktør: Christian Krönes, Florian Weigensamer. Originaltitel: Welcome to Sodom. Land: Østrig. År: 2018

Welcome to Sodom er en
mørk og sensorisk film fra en losseplads i Ghana, hvor elektronisk affald fra Vesten bliver genbrugt. En uafrystelig oplevelse, fortalt af arbejderne selv.
Foto: PR-foto

Dansk missionsarbejde i Afrika er nutid

Den danske, kristne missionshistorie i lande som Nigeria er ikke fortid - tværtimod. De frelste er en fascinerende, historisk film i to parallelle spor.

Den danske kolonihistorie er blevet taget op til debat. Et overset kapitel af den er de kristne, danske missionærers arbejde med at omvende afrikanere til den rette tro. Men hvis man tror, at den slags hører fortiden til, kan man godt tro om. Selvom hun er forbi pensionsalderen lægger folk som Rikke Vestergaard liv og sjæl i den kristne missionsbastion i det nordlige Nigeria, for at etablere et bolværk mod islamisterne i Boko Harams hærgen. I en effektfuld kontrast mellem nutidige scener og nogle over hundrede år gamle arkivspoler trækker 'De frelste' en fascinerende og foruroligende, historisk linje fra dengang til i dag, hvor en hel menighed fortsat har portrættet af en afdød missionær fra Brønnum-familien trykt på deres t-shirts og hylder ham i sang og tale. Kan man stadig tage fejl, når man ved, man har ret og i øvrigt handler i god tro? Med en hammer i den ene hånd og biblen i den anden har den hvide mand og kvinde i over hundrede år været med til at bygge skoler og hospitaler - men for hvilken pris?

Instruktør: Morten Vest. Originaltitel: De Frelste. Land: Danmark. År: 2018

I dokumentarfilmen De frelste bliver den danske kolonihistorie taget op til debat.
Foto: PR-foto

Tag kameraet i egen hånd

Der er også et stort program for børn og unge på CPH:DOX i år.

Et af arrangementerne for det yngre publikum og deres voksne er en workshop.

Alle kan lave en selfie eller en snap, men hvad indebærer det egentlig at rette kameraet mod hinanden eller sig selv? På CPH:DOXs digitale video- og læringsplatform EVERYDAY mener de, at det er ekstremt vigtigt, at danske børn lærer at blive kreative og bevidste videofortællere. Derfor inviterer de dem til at tage deres far, mor og iphone i hånden og komme til videoworkshop søndag den 18. marts.

Den danske dokumentarfilminstruktør Kathrine Ravn Kruse, som i 2014 lavede den meget personlige dokumentar om sin egen far Mig og min far - hvem fanden gider klappe?, vil guide gennem workshoppen med sjove og lærerige videoøvelser om at filme hinanden og skabe personlige fortællinger. Aldersgruppe: 8-12 år.
På CPH:DOXs digitale video- og læringsplatform EVERYDAY mener de, at det er ekstremt vigtigt, at danske børn lærer at blive kreative og bevidste videofortællere.
Foto: PR-foto

Behåret film

Dit hår bliver aldrig det samme igen efter filmen Hairy

På legesyg og selvbiografisk manér fører Anka Schmid os gennem sin egen generations skiftende frisurerer og tendenser, og fletter politisk protest og konformisme sammen i en spraglet og vildtvoksende film, der samtidig er et panoramisk gensyn med den vestlige historie siden 1960'erne.

Instruktør: Anka Schmid. Originaltitel: Haarig. Land: Schweiz. År: 2017

Hår kan betyde mange ting. Den sidste rest af urmenneskelig pels på vores krop er i dag blevet opslugt af kulturen og blevet et 'udtryk'! Et udtryk, der definerer os og som vi bruger til at afkode og placere andre igennem.
Foto: PR-foto

Fakta:

CPH:DOX, Copenhagen International Documentary Film Festival, er en af de største dokumentarfilmfestivaler i verden. Den femtende udgave af festivalen finder sted fra 15. til 25. marts 2018

CPH:DOX blev grundlagt i 2003 af festivalens nuværende direktør, Tine Fischer. Med støtte fra både branchen og den nationale presse voksede festivalen fra et besøgstal på 14.000 i det første år til CPH:DOX 2017, hvor CPH:DOX slog alle rekorder med et totalt besøgstal på 97.500

Læs mere på: www.cphdox.dk

Facebook
Del på facebook
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind