Svend Åge Madsen - Uforelsket - Det du ikke ved

Svend Åge Madsen: “Forelskelsen er det sidste, man glemmer”

Portræt-interviewLitteraturSkrevet af: Puk Qvortrup09. mar 2016

Svend Åge Madsen er aktuel med ungdomsnovellen Uforelsket. Historien fandt han på for 20 - måske 50 år siden. Fine Spind har mødt forfatteren til en snak om kærlighed, tilfældighed og at være en gammel mand, der skriver til unge

Han har lovet en fremvisning af sit bogtårn. ‘Tårnet’ befinder sig bagest i en frossen have og er mere en lille træhytte end et tårn. Fra gulv til loft står bøger ryg ved ryg på mange hyldemeter. Midt i det lille rum er en flydestol med et par sutsko stående klar ved siden af. På denne stol arbejder Svend Åge Madsen syv dage om ugen. En stor del af hans arbejde består nemlig i at tænke, og det gør man bedst mageligt.

LÆS OGSÅ OM NY BØRNEBOG, DER PIRKER TIL NORMALITETSBEGREBET

Den 76-årige forfatter debuterede tilbage i tresserne og er still going strong med mere end 50 udgivelser bag sig. I dag byder han os velkommen i sit hjem i Risskov for at tale om sin børne- og ungdomslitteratur, og det gør man bedst siddende i opholdsstuen. Svend Åge Madsen hælder kaffe op ude fra sit køkken:

“Jeg kender mig selv godt nok til, at jeg ved, jeg kommer til at spilde,” siger han og spilder.

Et ungt fremmedsprog

Han er en gammel mand. Håret er hvidt og vildt, øjnene klare og rolige. Hans hjem emmer af et langt levet liv med både nye og gulnede bøger i reolen og familiefotos på køleskabet. Stuens trægulv er så slidt, at gæster ikke behøver at tage skoene af, for - som han siger; ”du kan ikke gøre det værre, end det allerede er.” Ud mod haven er et stor vindueparti, hvor sønnen Morten legede for små 50 år siden. Morten syntes, han kunne se en anden verden i vinduets genspejling. Det inspirerede Svend Åge Madsen til at skrive børnebogen Modsatterne og Omvendterne. I dag bor han alene i huset i Risskov med kære minder fra et parforhold, der nåede at vare i 57 år. Der er geografisk kort til forfatterens gamle folkeskole i Aarhus men tidsmæssigt langt til hans skoleår. Så da han blev bedt om at skrive en ungdomsnovelle, frygtede han rust på sprogmotoren:

“De unges jargon er et fremmedsprog for mig. Så jeg prøvede at ramme et neutralt sprog, som jeg forestiller mig, de unge kan læse det. Man forfalder nemt til det der tju-bang-sprog, når man synes, det skal se ud som om, man er ung. Men jeg valgte at skrive på et almindeligt dansk, og så følte jeg, det var ret ubesværet at skrive. Jeg fik kun en enkelt bemærkning fra forlaget om formuleringen ‘de to går med hinanden’. Min forlægger mente, de unge siger, ‘de er kærester’. Men det lød gammelt for mig. Så forlæggeren måtte tale med en 14-årig dreng. Han fortalte, at pigerne i dag siger ‘kærester’, mens drengene siger ‘går med hinanden’. Det er sjovt, man har udviklet to sprog for det,” siger han.
Svend Åge Madsen i sit et-plans 'Bogtårn' i baghaven.
Foto: Fine Spind - Sixten Therkildsen
Forfatteren er aktuel med en ungdomsnovellen om et par, der bliver presset ind i kærligheden. 'Uforelsket' er en del af novellesamlingen 'Det du ikke ved'.
Foto: Fine Spind - Sixten Therkildsen

Historien Uforelsket er en del af novellesamlingen Det du ikke ved, som tematiserer hemmeligheder, bedrag og løgne. Svend Åge Madsens bidrag handler om Berit og Baki, der går i samme klasse men aldrig har talt sammen. Klassens populære pige, Vina, beslutter, at Berit og Baki skal være kærester i to uger for at vinde et væddemål og tvære én af klassens andre herskende piger ud. To uger går, og det, der først startede som skuespil, begynder at udvikle sig til en rigtig forelskelse. Måske. For hvor skiller man forelskelsen fra beslutningen om at være det?

LÆS OGSÅ OM AT BEFINDE SIG MELLEM BARNDOM OG UNGDOM I GRAFISK ROMAN

Forelskelsen i rygmarven

At Svend Åge Madsen i Uforelsket skulle skrive om en ung forelskelse blandt teenagere var ikke noget, der kuede ham:

“Det er ikke svært at komme tilbage til mindet om tilstanden af at være forelsket eller forført for første gang, for det har betydet vældigt meget for ens udvikling. Selvom nogle ting smutter ud af hovedet, vil forelskelsen nok være noget af det sidste, man glemmer. Det lå i min rygmarv eller der, hvor det nu ligger henne.”

Det er ikke første gang, forfatteren skriver om en konstrueret kærlighed. Blandt andet i romanen Se dagens lys bestemmer en datamat, hvem befolkningen i en idealstat skal parres med:

“Jeg har altid spekuleret i valget og tilfældighederne i forhold til, hvordan man er blevet den, man er. Det er spændende at overveje, hvordan følelser opstår. Forelskelsen er ofte et tilfældigt spil. Det er nemt at blive forelsket, mens man skal kæmpe for den vedvarende kærlighed.”

 

Svend Åge Madsen gemmer alle sine ideer til historier i en database. Den rummer over 2000 historier i dag.
Foto: Sixten Therkildsen

Et samarbejde mellem en ung og en gammel Svend Åge Madsen

Nu hvor vi er ved tilfældene: At novellen Uforelsket blev, som den blev, er i sig selv også tilfældigt. Svend Åge Madsen blev kontaktet af Gyldendal og bedt om at skrive efter det bærende emne ‘hemmeligheder’. Det viste sig, han havde en del ideer på lager til den ønskede novelle. Nu forholder det sig nemlig sådan, at Svend Åge Madsen har et sindrigt system for at holde styr på alle sine historier og indfald: I sin tid skrev han hver en idé ned på først kartotekskort siden i en database på computeren, der i dag rummer over 2000 ideer til historier. Da han søgte på ordet ‘hemmeligheder’, var det første hit på listen historien om to personer, der bliver presset til at være kærester:

“Det var en gave, da jeg så den og vidste, den her har jeg tænkt på før! Hvordan ideen opstod, ved jeg ikke. Måske er den 20 eller 50 år gammel. Hvis ikke jeg havde fået opfordringen, havde jeg aldrig skrevet den. Så det var meget vilkårligt. Hvis temaet havde været formuleret anderledes, ville novellen være blevet en anden.”

OM SVEND ÅGE MADSEN

Født i 1939, opvokset og bosiddende i Aarhus.

Gift med Lise Madsen (død i 2013) med hvem han har to børn og to børnebørn.

Kendt som en af Danmarks største forfattere og har udgivet romaner, noveller, dramaer og tidsskrifter.

Hans mest kendte børne- og ungdomsbøger er Den usynlige myre og Jagten på et menneske.

Belønnet med utallige priser for sine bøger

Aktuel med novellen Uforelsket i ungdomsnovellesamlingen Det du ikke ved (Gyldendal)

Facebook
Del på facebook

Puk Qvortrup

Puk Qvortrup er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmark Medie- og Journalisthøjskole med speciale i nyheder for børn og børn som informanter. Hun er optaget af børns mediebrug, og hvilken rolle børnenes hjem spiller for børnenes blik på det omgivende samfund. Puk Qvortrup er fortaler for børns demokratiske stemme og har skrevet for bl.a. Weekendavisen og Information.
Se Puks artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind