Udstilling på KH7 artspace udforsker sprogets udstrækning og fysik
På KH7 artspace i Aarhus kan man lige nu opleve forskellige former for art writing med udstillingen Gotta Serve Somebody
Fra den 12. til den 16. juni var syv kunstnere sammen næsten uafbrudt. Anne Dyhr, Åse Eg, Yong Sun Gullach, Rikke Hansen, Lise Haurum, Tanja Nellemann og Laila Svensgaard var sammen om et tværfagligt projekt under navnet The Art Writing Summer Camp. Resultatet er blevet en udstilling på KH7 artspace på Aarhus Havn.
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Man skal tjene nogen
Det er Tanja Nellemann, der har taget initiativ til, at de syv kunstnere skulle mødes og samarbejde. Fælles for dem er, at de alle arbejder i spændingsfeltet mellem litteratur og billedkunst. Derudover har de alle på et eller andet tidspunkt deltaget i en af de masterclasses der siden 2012 er blevet afholdt af Project Art Writing, der er et projekt under Aarhus Litteraturcenter.
Det er de masterclasses, der har inspireret til en anden type møde mellem de deltagende kunstnere. “The Art Writing Summer Camp er opstået ud fra et ønske om at ville have mere af “det der” Art writing, og samtidigt gøre formatet mindre formelt og mere engagerende for alle involverede,” siger Tanja Nellemann. "Der bliver sat gang i mange spændende processer til en masterclass, men der er ikke altid tid nok til at følge op på det hele," fortæller Lise Haurum. Derfor har kunstnerne valgt at skabe et forum, hvor diskussionen kan få lov til at køre videre.
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Mellem den 12. og den 16. juni 2017 var de syv kunstnere sammen mere eller mindre konstant, hvor de udfordrede hinanden og arbejdede sammen. Hver enkelt af de syv deltagende kunstnere havde forberedt en workshop, som skulle resultere i et bidrag fra alle. Den workshop-ansvarlige kunstner kuraterede derefter på deltagernes bidrag, så de blev samlet til ét værk. De syv værker, der kom ud af de syv workshops, udgør tilsammen udstillingen Gotta Serve Somebody.
Titlen Gotta Serve Somebody peger på essensen ved den proces kunstnerne har gennemgået sammen. “Det passede med det kollektive, det fælles. Man støtter op om hinanden og giver sig hen til den andens arbejde,” siger Tanja Nellemann.
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Netop det at give sig hen til hinandens arbejde er lykkedes for gruppen af kunstnere. Tanja Nellemann og Lise Haurum beskriver hvordan processen har været præget af tillid. Hver enkelt kunstner har blottet sig og stillet noget til skue, som de andre har grebet og er gået arbejdsomt ind i.
“Det har lidt været som at have legeaftaler igen - som voksen. Vi har lavet noget sammen,” fortæller Lise Haurum. “Lidt ligesom kongens efterfølger,” supplerer Tanja Nellemann. “Det er for sjældent man får lov til at eksperimentere som voksen, fordi man har så travlt. Selvfølgelig er billedkunstneren og forfatterens rum præget af leg. Men det at gøre det sammen er noget særligt,” siger Tanja Nellemann.
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
En udforskning af sproget
De syv værker er placeret på en hylde rundt langs væggen i det rå udstillingsrum. De er arrangeret så man kan følge forløbet for kunstnernes dage sammen, så udstillingen udgør en slags tidslinje. Ser man udstillingen på afstand kan den virke lidt neutral. Det magiske sker når man kommer tæt på og får de sproglige elementer med.
“Som udtryk er denne her udstilling meget stille og undertonet. Man skal hen til hylden og ned i mikroskala for at få det hele med,” siger Tanja Nellemann. Brugen af tekst i samspil med billedkunst åbner små rum af fortælling og betydning - hele vejen rundt på hylden langs væggen.
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
De syv værker og de forudgående workshops er på mange måder vidt forskellige, men har det til fælles at de undersøger sprogets udstrækning og fysik. Kunstnerne har udfordret hinanden til at bruge sanser og medier på uvante måder. De har blandt andet sunget, skrevet i blinde, broderet og diskuteret via messenger.
“Sproget bliver repræsenteret på meget forskellige måder. Fra Åse Egs værk hvor det er lyden af et sprog til Laila Svensgaards værk lige ved siden af med den klassiske tekstform, der blandt andet arbejder med fraværets betydning,” siger Lise Haurum.
Gotta Serve Somebody udtrykker hvor mange forskellige tilgange der kan være til at arbejde med art writing. “Det kan være en øjenåbner for andre med interesse i feltet. Den her måde at bruge sproget på favner tværæstetiske verdener,” siger Tanja Nellemann.
LÆS OGSÅ: TOVE JANSSON VAR MEGET MERE END MOR TIL MUMITROLDENE
FAKTA
Udstillingen Gotta Serve Somebody på KH7 artspace havde fernisering den 22. juni og kan ses frem til den 2. juli. Læs mere om udstillingen her.
Kunstnerne bag Gotta Serve Somebody er:
Tanja Nellemann
Lise Haurum
Anne Dyhr
Åse Eg
Yong Sun Gullach
Laila Svensgaard
Rikke Hansen
De deltagende kunstnere har mødt hinanden i forbindelse med masterclasses under Project Art Writing, som Trine Rytter Andersen er en af drivkræfterne bag.
Project Art Writing er et projekt under Aarhus Litteraturcenter.
Mette Wallin Andersen
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.