Louise Juhl Dalsgaard skildrer anoreksi i ny roman og sætter fokus på psykisk sårbarhed

Romandebutant: ”Lad os tale sammen om det, man ikke taler om”

ArtikelLitteraturSkrevet af: Chris Johansen21. aug 2017

Louise Juhl Dalsgaard åbner i sin debutroman Det dér og dét der op for en fortælling om psykisk sårbarhed og en langstrakt kamp med anoreksi. Selv håber hun, at bogen kan medvirke til, at vi taler mere åbent om de tunge tanker og følelser

“Første gang jeg bliver indlagt, er det med bål og brand; en akut indlæggelse på Frederiksberg Hospital. Jeg er svært afmagret, får hurtigt nedlagt en sonde og bliver døgnovervåget af unge lægestuderende, der tjener til føden, mens jeg afstår fra at spise min”.

Louise Juhl Dalsgaard har med en blanding af en jeg-fortællers poetiske indre, barndomsminder og uddrag fra sin egen psykiatriske journal skrevet en nærværende roman om en ungdom med anoreksi.

Dermed får vi indblik i anoreksien gennem både lægeverdenens rationelle øjne og jeg-fortællerens irrationelle ditto. Og det er en rørende styrke ved Louise Juhl Dalsgaards roman at vide, at der gemmer sig et rigtigt menneske bag oplevelserne. Det til trods, håber hun, at romanen kan stå alene uden alt for meget fokus på forfatteren bag.

“Bogen tager udgangspunkt i mine erindringer, men meget i fortællingen er skrevet for at få det sammenhængsløse til at hænge sammen. Det er forfatteren Louise, der gerne vil fortælle historien på den her måde. Egentlig kunne jeg godt tænke mig, at man læste bogen uden at gå så meget op i, om det lige er mig. Jeg håber, historien kan bære sig selv,” siger Louise Juhl Dalsgaard.
Med Det dér og dét der har Louise Juhl Dalsgaard skrevet sin første roman.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Louise Juhl Dalsgaard åbner med romanen op for et langstrakt sygdomsforløb.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Humoren inviterer læseren indenfor

I dag har hun det godt, forsikrer hun. Men under bogens tilblivelse var det til tider hårdt at vende tilbage til erindringerne om dengang, hvor sygdommen dominerede både Louise selv og hendes relationer til andre. Særligt den tykke stak af psykiatriske journaler var svær at læse.

“Der står ting i journalen, som ikke er særligt flatterende. Jeg var som patient fuldstændig utroværdig, og det er selvfølgelig hårdt at sidde og læse om,” fortæller hun.

I bogen beskriver fortælleren, hvordan hun mange år senere beder sin bror om at beskrive, hvordan hun var, da hun var syg: “1. løgnagtig 2. ynkelig 3. afpillet 4. belastende 5. søster”, lyder svaret. Sygdommen var gledet i forgrunden, mens relationen til broren stod helt i baggrunden.

Sygdom, fortvivlelse og nedslidte relationer er sjældent temaer, der indgyder grin. Ikke desto mindre bliver det til ikke så få træk på smilebåndet undervejs i Det dér og dét der, når vi eksempelvis hører om datingforløb og en pot-rygende lægevagt. Louise Juhl Dalsgaard bruger da også bevidst humoren som et redskab til at få læseren til at føle sig mere velkommen i den hårde fortælling.

“Det er et meget bevidst greb. Jeg ønsker ikke, at der skal gå dagbog eller bekendelseslitteratur i den. Vi bliver mætte af for mange alvorligheder, og det kan få læseren til at føle sig udenfor. Jeg bruger humoren til at invitere indenfor,” siger hun.

I dag har Louise Juhl Dalsgaard det godt, men det var hårdt at læse de gamle journaler fra tiden med anoreksi.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Louise Juhl Dalsgaard savner dialog om psykisk sårbarhed. Det kan hjælpe os at tale om tingene, mener hun.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Savner åbenhed omkring psykisk sårbarhed

Romanen har været flere år undervejs. Louise Juhl Dalsgaard har blandt andet været på flere skriveophold på Hald Hovedgaard ved Viborg, og her kunne hun for alvor koncentrere sig om at forfatte romanen. Opholdet gav hende også mulighed for at reflektere over noget, hun savner mere af i hverdagen.

“Jeg savner generelt dialog omkring psykisk sårbarhed, tvivl og forvirring. Jeg tror, det kan hjælpe os, hvis vi taler om tingene. Herhjemme er der ikke kutyme for at åbne op for dybe følelser, medmindre vi kender folk meget godt”.

Louise Juhl Dalsgaard kom selv ud af sygdommen ved at se sin frygt i øjnene og begynde at spise. Og så fandt hun ud af, at det ikke tog livet af hende. Tværtimod. Det har også været godt for hende at skrive bogen, for selvom hun stadig kan opleve at være ked af det, har det givet hende ro og afløb at skrive om og få forståelse for hele forløbet.
Louise Juhl Dalsgaard har fire lyrikudgivelser bag sig, og hun kan nu også kalde sig romanforfatter.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Det dér og dét der er Louise Juhl Dalsgaards første roman, men der kommer flere, lover hun.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Vil skrive flere romaner

Det dér og dét der er domineret af poetiske og fragmenterede prosastykker, der er indlagt mellem de rå udsnit af den psykiatriske journal. Og det er en bevidst strategi fra Louise Juhl Dalsgaard, der tidligere har udgivet lyrik, men ikke før nu har bevæget sig ud i romangenren.

“Jeg skriver ofte i brudstykker. Jeg skriver i nedslag, og min skrivestil er fragmentarisk. Men jeg føler mig mere tilpas her end i det lyriske, som jeg skrev tidligere,” siger hun og bekræfter, at hun helt sikkert vil skrive flere romaner.

Og titlen? Den har Louise Juhl Dalsgaard lånt fra sine knæ, som hun en sommer døbte Det dér og Dét der og længe opfattede som kejtede, men alligevel altid har haft et specielt forhold til:

“I mange år er det eneste, der forbinder mig med mig selv, mine knæ. Det dér og dét der”.

Fakta:

Det dér og dét der er Louise Juhl Dalsgaards debutroman. Hun har desuden fire lyrikudgivelser bag sig.

Romanen udkommer den 24. august på det århusianske forlag EC Edition.

I forbindelse med bogudgivelsen er der reception i Vogn 1 på Godsbanen torsdag d. 24. august kl. 16.30.

Louise Juhl Dalsgaard læser op og fortæller om bogens tilblivelse i Kristian F. Møllers boghandel fredag d. 22. september kl. 16.30.
Facebook
Del på facebook

Chris Johansen

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder

Chris Johansen er uddannet cand.mag. i dansk og retorik fra Aarhus Universitet med speciale i krisekommunikation på Facebook. Han har tidligere skrevet for bl.a. Gaffa. Foruden musik er også litteratur og film store interesser, hvor Kafka, Houellebecq og Lynch er blandt favoritterne.

Se Chriss artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind