Wonder World Marianne Grønnow Skovgaard kunst børn

En drømmeverden på kunstmuseum

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Pernille Germansen18. mar 2015
Wonderworld er en udstilling, hvor man kan gå på opdagelse med bare tæer i sort sand. Den vises lige nu på Vendsyssel Kunstmuseum og senere på Skovgaards Museet i Viborg.

På gulvet udenfor indgangen til Wonder World står en lille reol til sko. Indenfor må man nemlig gerne gå med bare tæer. Store og rungende lyde blandes med små og hvislende, som kan høres gennem forhænget. På den anden side er Wonder World.

Kunstneren Marianne Grønnow har skabt Wonder World. “Det, jeg ønsker med denne udstilling, er at give en form for stilhed og fordybelse. Så man føler, man er i en anden verden; en drømmeverden, en fortidsverden, en fremtidsverden eller et andet rum, man ikke tidligere har kendt,” siger Marianne Grønnow.
Wonder World er skabt på initiativ fra tre jyske museer. I øjeblikket er udstillingen på Vendsyssel Kunstmuseum. Tidligere har den været på Vejle Kunstmuseum, og til september skal den til Skovsgaard Museet i Viborg. Kunstneren Marianne Grønnow blev bedt om at lave en installation for børn og unge, hvor alle aldre kan tage del i oplevelsen.
“Jeg lovede at være autonom i min måde at gå til værket på, og så har jeg tillid til, at alle kan opleve det” siger Marianne Grønnow.
Marianne Grønnow har arbejdet sammen med Jesper Kongshaug om lyset, der minder om solstråler i en tæt skov.
Foto: Pr-foto / Marianne Grønnow
Wonder world er en udstilling, hvor både store og små kan finde ro.
Foto: Pernille Germansen
For hende er det naturligt, at kunst for børn også er kunst for voksne. Som barn syntes hun ikke, at børnebøger var spændende, hun læste i bøger om italiensk renæssance.

Man må miste orienteringen
Rundt omkring i det sorte sand står dråbeformede figurer af træ, der ligner frøkapsler. Nogle er store, andre er små. Èn er så stor, at man kan sætte sig ind i den. Der hænger gulddråber fra loftet, og guld-stalagmitter skyder op fra gulvet. Lyssøljer sendes i en dynamisk og langsom skiften ned mod det sorte sand. En mosaik af lyde fylder rummet og forandrer sig fra sted til sted.

“Man må gerne miste orienteringen lidt i de her verdener,” siger Marianne Grønnow.
Hun har samarbejdet med lyskunster Jesper Kongshaug om lyset, der minder om solstråler i en tæt skov. I Wonder World kan man ikke regne ud, hvornår lyset skifter. Roligt bryder strålerne frem, og roligt forsvinder de igen. Der er aldrig helt mørk i rummet, og alligevel føles de steder, en stråle netop har forladt, meget mørke.

Lyd fra byens springvand
Da Marianne Grønnow skulle lave lys og lyd til Wonder World, overvejede hun, hvem hun allerhelst vil arbejde med. Udover Jesper Kongshaug til lyset, ville hun gerne arbejde med Kathrine Ring, som blandt andet har gjort sig som DJ på P3.
Katrine Ring optager lydene til udstillingen i de byer, hvor Wonderworld bliver udstillet. Derefter arbejder hun med de forskellige lyde, så de forandrer sig, når man bevæger sig rundt i udstillingen.
Publikums efterladte beskeder minder Marianne Grønnow om hulemalerier.
Foto: Vendsyssel Kunstmuseum
Udstilling opleves med alle sanser.
Foto: Vendsyssel Kunstmuseum
“Man kommer til at huske udstillingen med andre sanser end synet,” siger Marianne Grønnow. Det har været et mål for hende at arbejde med sammenhængen i de mange sanseindtryk.

Små beskeder fra publikum

I Wonder World er væggene beklædt med tavler, der er formet som silhuetter af bjerge. Med et stykke kridt fra kurven ved indgangen, kan publikum tegne og skrive på tavlerne. Marianne Grønnow er begejstret for de beskeder og tegninger, som folk efterlader. Det minder hende om efterladte hulemalerier, med besked fra dem, der var der.

Hun siger: “Der har været nogle meget rørende ting. Blandt andet var der en ældre herre, som tegnede en lille fisk. Jeg tror ikke, han har tegnet i mange år. Han stod længe og tænkte, og så tegnede han en lille fisk. Det rørte mig meget dybt. Det var på en eller anden måde, så skrøbeligt og så fint.”

Wonder World kan opleves på Vendsyssel Kunstmuseum frem til d. 10. maj 2015.
Se åbningstider og andre aktiviteter i Fine Spinds kalender.

Skovsgaards Museet i Viborg viser udstillingen fra d. 25. september 2015 til den 17. januar 2016
Se åbningstider og aktiviteter i Fine Spinds kalender.
Facebook
Del på facebook

Pernille Germansen

Pernille Germansen studerer Journalitisk og Performance Design på Roskilde Universitets Center. Hun er især interesseret i børns sanselige oplevelser med musik og teater. Pernille er uddannet i leg, musik og bevægelse med førskolebørn på Rytmisk Musikkonservatorium i København v. Lotte Kærså, og hun har en uddannelse fra Gøsselskolen i børns motoriske og musikalske udvikling. Når Pernille ikke studerer eller skriver, underviser hun i rytmik for børn, forældre og institutioner.
Se Pernilles artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind