Lars Ranthe stiller krav til sig selv for at leve livet så intenst og fuldt som muligt

Lars Ranthe stiller krav til sig selv for at leve livet så intenst og fuldt som muligt

Skuespiller Lars Ranthe nægter at lade sig sætte i bås. Han insisterer på at få mest muligt ud af livet og tror på, at mennesker skal stille krav til både hinanden og dem selv. Lige nu er han aktuel i den danske dramafilm ’Fuld af kærlighed’, hvor omdrejningspunktet netop er et livsændrende ultimatum
InterviewAlt det andetSkrevet af: Louise Sejr Højmark10. juni 2024
Musik, natur, kærlighed. Jeg har spurgt Lars Ranthe, hvad der beruser ham, og responsen falder efter kun få sekunders tøven.

Det er et enkelt svar. Og så alligevel ikke. De tilsyneladende simple elementer er fulde af nuancer, der ikke sådan lige er til at definere.

Heller ikke Lars Ranthe er en skuespiller, der er nem at sætte på formel. Han blev uddannet i 1998, og hans CV tæller ifølge danskefilm.dk 35 film, 29 tv-serier, seks tegnefilm, fem julekalendere og en enkelt revy.

”Mit ambitionsniveau som skuespiller er det samme i dag, som det var, da jeg var nyuddannet, men det, jeg gerne vil opnå, har ændret sig. I begyndelsen ville jeg gerne ses, høres, elskes, anerkendes. Jeg ville have succes, mange venner og en masse, der klappede ad mig og mine præstationer. Hvis jeg opnåede dét, så ville solen skinne hele tiden, jeg ville være glad, problemfri og iført pænt tøj. Det er jo en ret naiv forestilling om, hvad livet skal bringe,” siger Lars Ranthe.

”Da jeg så blev ældre og opnåede meget af det, jeg engang drømte om, opdagede jeg, at nissen flytter med. De ting, jeg gik og boksede med, forsvandt jo ikke, uanset hvor mange priser eller Oscarfilm, jeg kunne prale af. Der er intet udefra, der kan ændre fundamentalt på selve ens lykkefølelse. Så hvis man er et nogenlunde observerende og begavet menneske, finder man jo ud af, at det ikke nytter noget at jagte succesen. Det, jeg gerne vil opnå nu, er generøsitet, lys, kærlighed. En eller anden form for glæde i livet. Udefra virker det måske ikke så spektakulært, men det er altså det, der fylder for mig.”
Lars Ranthe stiller krav til sig selv for at leve livet så intenst og fuldt som muligt</br>Peter & Helen ( Lars Ranthe & Stine Stengade ) i filmen Fuld af kærlighed</br>Foto: Andreas Bastiansen. © 2023 Nimbus Film
Peter & Helen ( Lars Ranthe & Stine Stengade ) i filmen Fuld af kærlighed
Foto: Andreas Bastiansen. © 2023 Nimbus Film

At blive peter

I det danske familiedrama ’Fuld af kærlighed’, der har biografpremiere 23. maj 2024, er kærlighed og det at finde livsglæden også centrale temaer.

Her spiller Lars Ranthe familiefaren Peter, der lever et tilsyneladende almindeligt middelklasseliv med sin kone Helen og parrets tre børn. Under overfladen er familien dog i krise. Peter har gennem mange år haft et alkoholmisbrug, og efter en ulykke i hjemmet stiller familien ham et kærlighedsultimatum: Stop med at drikke, eller vi vil ikke se dig igen. Da Peter vender hjem efter fem ugers afvænning, er familiens dynamik forandret – for hvem er man, når ens liv ændres markant?

”I begyndelsen af filmen har Peter i sit eget selvbillede et godt liv. Han har et arbejde, en familie, han har det tilsyneladende fedt. Men Peter er alkoholiker. For ham er det at drikke lige så naturligt som at skulle tage tøj på om morgenen. Det er en del af hans grundstof, og det er alle andre end ham selv, der kan se, at han har et problem. Først da han går i behandling, går det op for ham, at alkoholen har gjort ham magtesløs, at den har styret både hans og familiens liv. Det gør ham sorgfuld, men samtidig oplever jeg ham som et menneske, der er i stand til at tage det ind og forsøge at komme videre,” fortæller Lars Ranthe.

I sin forberedelse til rollen som Peter har Lars Ranthe deltaget i AA-møder og besøgt et alkoholbehandlingshjem – og ellers gjort, som han plejer, når han får et nyt manuskript i hånden.

”Når jeg arbejder, er jeg interesseret i, hvordan den person, jeg spiller, agerer i den setting, vedkommende er sat i. Men jeg er ikke sådan én, der skaber et helt billede af det menneske, jeg skal spille. Jeg forstår ikke, hvorfor Peter drikker for meget. Det tilskriver jeg alkoholisme, og det kan jeg ikke sætte mig ind i. Men jeg forstår, at han vil sin familie det bedste. At han elsker sin hustru og sine børn. Jeg synes, at man er en rigtig god skuespiller, når man ikke er interesseret i, hvad man selv mener eller tror. Når jeg arbejder, prøver jeg mest af alt at bruge mit nervesystem og mine følelser til at blive et andet menneske,” forklarer Lars Ranthe.
Lars Ranthe stiller krav til sig selv for at leve livet så intenst og fuldt som muligt</br>Peter & Helen ( Lars Ranthe & Stine Stengade ) i filmen Fuld af kærlighed</br>Foto: Andreas Bastiansen. © 2023 Nimbus Film
Peter & Helen ( Lars Ranthe & Stine Stengade ) i filmen Fuld af kærlighed
Foto: Andreas Bastiansen. © 2023 Nimbus Film

På vej

I ’Fuld af kærlighed’ er Lars Ranthe blevet til en mand, der ikke blot får stillet et ultimativt krav, men også stiller krav til sig selv om at blive et bedre menneske.

”Jeg tror, det er meget vigtigt, at vi mennesker stiller krav til hinanden, når det har at gøre med livets grundsubstans. Det skal vi faktisk. Mange har jo en vidunderlig evne til at skyde skylden for problemerne over på alle mulige andre og glemme deres egen andel i det. Derfor har vi behov for, at dem, der kender og elsker os, stiller krav. Især på de tidspunkter, hvor vi ikke er i stand til det selv,” mener Lars Ranthe.

I ’Fuld af kærlighed’ udspringer kravet til Peter ikke kun af kærlighed, men også af nødvendighed.

”Også Peters hustru og deres tre børn er på sin vis blevet syge af at være sammen med et sygt menneske. Heldigvis er børnene stadig så nye i livet, at de kan mærke, der er noget, der ikke fungerer. Det er primært dem, nødråbet og kravet kommer fra, men også de voksne indser med tiden, at familiens konstruktion må forandre sig, hvis de alle skal komme tilbage til et godt liv.”

Krav er også et vigtigt redskab for Lars Ranthe selv. Både som kunstner – han debuterede som musiker i duoen Ranthe/Montin i 2022 - og menneske.

”Jeg har et ret højt ambitionsniveau for livet. Jeg har altid villet enormt meget,” konstaterer han.

Lars Ranthe er ikke typen, der bruger tid på at kede sig. Så vil han langt hellere lave musik, spille skuespil, bygge hus, ordne have, fiske, gå i terapi, meditere.

”Jeg synes, jeg er et nysgerrigt og videbegærligt menneske. Et søgende menneske. På den måde stiller jeg også krav til mig selv. Livet er spændende, og jeg vil have meget ud af det. Jeg vil gerne prøve at leve det så intenst og fuldt som overhovedet muligt. Jeg er hele tiden - og har altid været - i en eller anden form for proces. Jeg har altid været på vej. Det kræver, at der bliver stillet krav,” forklarer han.
Lars Ranthe stiller krav til sig selv for at leve livet så intenst og fuldt som muligt</br>Lars Ranthe</br>Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix
Lars Ranthe
Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Vil udviske sig selv

Lars Ranthes vej har ført ham forbi roller som blandt andre lægen Jakob Sommer i Sommer, grosserer Georg Madsen i Badehotellet, psykiateren Daniel i Herrens Veje og rockerkongen Tom i Kriger. Han har spillet landmanden Jørgen i Carmen Curlers, nazisten Esben i Adams Æbler, nissen Fabio i Pagten og skuespilleren Kjeld Petersen i Dirch. Der var også rollen som kollektivisten Ole i Kollektivet, mekanikeren og den utro ægtemand Frederik i Kærlighed og andre katastrofer, musiklæreren Peter i den Oscarvindende Druk, førstegangsfaren Andreas i Bytte bytte baby og senest statsministeren Anker Jørgensen i Anker.

Hæderspriser er det også blevet til. I 2012 modtog Lars Ranthe både en Robert- og Bodilpris for bedste mandlige birolle som den ene del af komikerparret Kjeld og Dirch i filmen Dirch. Otte år senere fik han sammen med kollegerne Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen og Magnus Millang prisen for bedste mandlige skuespiller(e) for Druk til San Sebastian Filmfestival.

”Jeg er sådan en skuespiller, der har været heldig at få lov til at lave meget forskelligt, men også sagt ja til meget forskelligt. Jeg bryster mig af at være karakterskuespiller i den forstand, at jeg så ofte som muligt forsøger at vælge karakterer, der ikke er tæt på, hvem jeg selv er. Jeg synes ikke, at Lars er specielt interessant i den sammenhæng. Når jeg spiller skuespil, vil jeg allerhelst udviske mig selv,” fortæller Lars Ranthe.

Det gælder også i interviewsammenhænge, opdager jeg, da Lars Ranthe i vores samtale tøver med at svare på et konkret spørgsmål om sit eget liv.

”Jeg bliver altid en lille smule forvirret, når det skal handle om mig. Jeg synes, det er så utrolig uinteressant, hvem jeg er. Det gode som skuespiller er, at man kan få det til ikke at handle om én selv, for jeg er simpelthen så ligeglad med mig. Det, der er interessant for mig, er at gestalte en rolle, som fortæller noget om det at være i den situation, som filmens præmis er,” forklarer han.
Lars Ranthe stiller krav til sig selv for at leve livet så intenst og fuldt som muligt</br>Lars Ranthe</br>Foto:
Lars Ranthe
Foto:

Livet kan lykkes

Hvad den præmis skal eller bør være, står ikke mejslet i sten, fortæller Lars Ranthe. Nogle gange tager han en rolle, fordi han har brug for at tjene penge. Andre gange kan han mærke, at et manuskript taler til alt det i ham, som han synes er vigtigt ved at være menneske.

”Da jeg som ung prøvede at planlægge min karriere og kun ville lave cool ting med fede mennesker, hvor det handlede om rigtig kunst...” – Lars Ranthe holder en kort pause – ”da var jeg ikke særligt lykkelig. Jeg dømte på forhånd, hvad der var god smag, hvad der var de rigtige projekter. Det blev meget selvoptaget. Og det føltes ikke særligt frit. Da jeg begyndte at sige ja til ting, der ikke nødvendigvis faldt i kassen rigtig kunst, oplevede jeg, at jeg blev mere fri. Jeg blev meget mere glad af ikke sætte mig selv i bås. Nu er det min lyst frem for mine mindreværdskomplekser, der styrer mine valg,” siger han og spørger retorisk:

”Har jeg lyst til at spille nisse i en julefilm, fordi rollen er fed, og fordi det er sjovt? Ja, det har jeg!”

Også karakteren Peter i ’Fuld af kærlighed’ oplever et vendepunkt i sit liv, om end et mere dramatisk af slagsen, da han bliver tvunget i afvænning.

”Peter har et misbrug, der gør, at hans familie mistrives. Så da han ændrer sit liv, ændrer han også livet for alle omkring sig. Det er jo interessant. At man ved hjælp af en transformation – om det er afvænning, meditation eller noget helt tredje – kan ændre tilværelsen for sig selv og andre. At man indser, at livet kan lykkes, at man kan heale sårene, skabe ro og nærvær. ”

For dét er vel målet med langt de fleste ændringer i livet, reflekterer Lars Ranthe. Vi søger tilbage til udgangspunktet, til det sted indeni os selv, hvor det ikke handler om likes på sociale medier, dyrt tøj eller rejser, men om at være nærværende, legesyge og at blive glade for de små, nære ting som at finde en pæn sten i strandkanten.
Det er – selvfølgelig – megasvært at opnå. “Det er jo det, vi alle sammen går og kæmper med,” som han siger.

Selv mener Lars Ranthe da heller ikke, han har fundet sin kerne. Endnu.
”Men jeg føler, at den i glimt kan vise sig, når jeg arbejder med det: mediterer, går ture, taler med min hustru og mine børn. Står det slemt til, går jeg til psykolog. Og så har jeg en spirituel sparringspartner, hvor vi forsøger at tale ind i nogle af de ting, der kan gøre mig bekymret. Mennesker er jo generelt konstant bekymrede. For fremtiden, for fortiden, for alting. Det spirituelle hjælper mig med at slippe bekymringerne, med at komme hjem til mig selv, med at forsøge at finde en indre glæde og ro, som måske igen kan være med til at skabe nye ringe af kærlighed og lys.”
Der er et øjebliks stilhed. “Eller hvad ved jeg.”

 

Lars Ranthe

Født i 1969.
Uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1998.
Har medvirket i et hav af danske tv-serier og film, fx Sommer, Carmen Curlers og Badehotellet samt Dirch, Druk og Bytte bytte baby og er en del af bandet Ranthe/Montin, der debuterede i 2022.
Er aktuel i Fuld af kærlighed, der er instrueret af Christina Rosendahl og med blandt andre Stine Stengade og Viilbjørk Malling Agger på rollelisten. Filmen har dansk biografpremiere den 23. maj 2024.
Lars Ranthe er gift med skuespiller Christine Albeck Børge, som han har to døtre med.

Facebook
Del på facebook

Louise Sejr Højmark

Se Louises artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind