Kreativ fordybelse og faglige traditioner hos Keramikskolen i København
Sponsoreret indholdSkrevet af: Rikke Engsig Nielsen24. apr 2023

Kreativ fordybelse og faglige traditioner hos Keramikskolen i København

Keramikskolen er et frirum midt i København med faglig dybde og et trygt fællesskab omkring keramikken. Keramiker Peter Durlev leder skolen med fokus på at skabe et stærkt fagligt fundament for kursisterne og støtte dem i at udforske deres egen kreativitet
Når Peter Durlev underviser på Keramikskolen i København, er han ikke bange for at stille krav til sine kursister. Ofte kommer de til ham med billeder fra Instagram af ting, som de gerne vil lave. Så er det vigtigt for ham, at de ikke laver en kopi - men deres egen fortolkning.

“Det er vigtigt for mig, at vi stiller kritiske spørgsmål til arbejdet, og at vi udfordrer hinanden. Jeg vil gerne give kursisterne værktøjer til at udtrykke sig kreativt og personligt med ler, sådan at det bliver deres eget, og de får deres egen kreative proces,” fortæller Peter.

Peter er selv uddannet keramisk formgiver og har sit eget keramiske virke, Durlev Keramik. Han overtog Keramikskolen i 2013, hvor han siden har fungeret som leder, og hvor hans tilgange til keramikken har været bærende for kurserne. For ham er det vigtigt både at inspirere og skabe nysgerrighed hos kursisterne samtidigt med at give dem gode redskaber, som de kan bruge i deres egen kreative praksis.

Fællesskab og personlige udtryk med keramik

På Keramikskolen er der de seneste år kommet mange nye kurser, og udover deres daghold og aftenhold i keramik, så er der også startet hold med fx drej-ning, portrætmodellering, gipsstøbning og rakubrænding.

På de fleste kurser er de 4-5 første gange dedikeret til at få demonstreret forskellige fremstillingsteknikker. Derefter er det mere individuelt, hvad kursisterne vælger at gå i gang med, og så er der plads til at fordybe sig og dygtiggøre sig indenfor dét, man vælger.

“På den måde bliver deres umiddelbare skabertrang indfriet i trygge rammer. Vores intention er, at folk skal få lyst til at fortsætte med at praktisere efter kurserne. Derfor opfordrer vi dem til at dyrke deres egen kreativitet samtidigt med, at de får givet de rette redskaber til at kunne udfolde sig med materialet”, forklarer Peter.

Kurserne skaber et særligt fællesskab mellem deltagerne, hvor de ikke skal præstere andet end at være sammen med hinanden i deres kreative processer.

“Det er helt forskellige mennesker, der mødes. Og det er meget nemt for dem at tale sammen, fordi de har den fælles interesse. Det er ikke en konkurrencepræget aktivitet, de skal ikke præstere, og det er der mange, der synes er rart,” siger han.

“Og så er det en måde bare at være fuldstændigt i nuet på. Man skal bare være i sin egen skaberlyst. Det er et frirum fra hverdagen, hvor man bare har fuld tilstedeværelse og bruger sine sanser”.

Keramik er trylleri uden snyd

Som leder har Peter fokus på det faglige indhold i kurserne og udvælgelse af de nye undervisere. Det er aftenskolen KulturMix, der tager sig af alt det organisatoriske.

“Det er vigtigt for mig, at underviserne er uddannede indenfor keramik, så de virkeligt ved, hvad de taler om. Og så skal de have en passion for keramik og en lige så stor passion for at formidle det videre,” siger han.

Alle de nuværende undervisere har, ligesom Peter selv, en keramisk karriere ved siden af undervisningen. Selv startede Peters passion for keramik, da han som teenager var ude at besøge en keramiker for første gang.

“Jeg var helt blæst tilbage over, at man kunne lave sådan noget med hænderne. På det tidspunkt havde jeg en hobby med trylleri og en fascination for tryllekunstnere. Da jeg besøgte keramikeren, tænkte jeg bare, at det jo var rigtig magi, hvor man ikke snyder,” fortæller han.

Det tog ham dog mange år, før keramikken blev noget, han kunne leve af, indtil han i 2013 blev leder for Keramikskolen. Det har givet ham mulighed for både at videreformidle sin kærlighed for faget og samtidigt dyrke sin egen keramiske karriere, hvor han i mange år også har afholdt events om keramik for både virksomheder og private.

KERAMIKSKOLEN
Dag Hammerskjölds Alle 3, kld.
2100 Kbh. Ø
www.keramikskolen.dk

DURLEV KERAMIK
Dag Hammerskjölds Alle 3, kld.
2100 Kbh. Ø
www.durlevkeramik.dk

@durlev_keramik
Kreativ fordybelse og faglige  traditioner hos Keramikskolen i København</br>Keramiker Peter Durlev, leder og underviser på Keramikskolen i København.</br>Foto:
Keramiker Peter Durlev, leder og underviser på Keramikskolen i København.
Kreativ fordybelse og faglige  traditioner hos Keramikskolen i København</br></br>Foto:
Kreativ fordybelse og faglige  traditioner hos Keramikskolen i København</br></br>Foto:
Kreativ fordybelse og faglige  traditioner hos Keramikskolen i København</br></br>Foto:
Facebook
Del på facebook

Rikke Engsig Nielsen

journalist
Rikke Engsig Nielsen har en bachelor i Nordisk Sprog og Litteratur og studerer på kandidatuddannelsen i Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hendes hjerte banker især for ny nordisk skønlitteratur, autofiktion og for alle de kulturprodukter, der kommer ind under huden på karaktererne og gør os klogere på, hvad det vil sige at være et menneske.
Se Rikkes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind