Aarhus' art cinema Øst for Paradis fylder 40 år
Øst for Paradis har haft en dramafyldt historie, hvor frygten for overlevelse vendte sig til populære folkeaktier og et helt særligt fællesskab. Med én familie i spidsen fejrer biografen deres første 40 år med fødselsdag og et helt nyt streamingkoncept
I en dunkel baggård i Paradisgade, som engang var berygtet for at være gaden med ludere og lommetyve, har biografen Øst for Paradis siden 1978 præsenteret ypperlig filmkunst. Stedet har været kendt for sin særlige atmosfære, sin utraditionelle biocafé og sine håndplukkede særegne art-film. De har altid insisteret på, at popcorn ikke hører hjemme i deres biograf, og så har de huset mange særarrangementer og anderledes filmoplevelser. Biografen arrangerer eksempelvis Søndag i Paradis, hvor der er brunch og film, samt Franske Film Mandag med alskens franske filmperler.
Biografen markerer deres 40 års jubilæum med et nyt tilbud på streamingstjenesten Filmperler. De helt særlige film som Øst for Paradis i årevis har vist og importeret, kan man nu opleve hjemme fra sofaen. Der kan være langt mellem de danske art cinemas, men nu har mange flere mennesker altså mulighed for at se de særlige, kunstneriske og finurlige film, som kendetegner Øst for Paradis' håndplukkede visninger.
På selve fejringsdagen vil man kunne se filmklassikeren Øst for Paradis med James Dean i hovedrollen; den første film som biografen i sin tid viste. Derudover kan man se den prisbelønnede norske film Heftig og begejstret, den kinesiske komedie Badeanstalten og den poetiske tysk-mongolske Historien om den Grædende Kamel. Der vil derudover være taler og foredrag om både Øst for Paradis’ fortid og fremtid, samt både quiz og fotoudstilling om biografens historie.
Biograf som familieforetagende
Da biografen slog dørene op i 1978 var det med et ønske om at skille sig ud. De tre grundlæggere John Rosendorff, Flemming W. Larsen og Uffe Sloth-Andersen følte, der manglede en biograf i Aarhus, der viste de anderledes film, de skæve og de ikke-vestlige, der ikke fandt vej til byens andre biografer. Den stil har de holdt siden. Navnet Øst for Paradis kommer dels af placeringen i Paradisgade, dels efter deres første filmvisning og ikke mindst af ønsket om at vise film fra hele verden, herunder Østeuropa.I dag ledes biografen af søstrene Line Daugbjerg Christensen, som blandt andet er producer, og arkitekt Ditte Daugbjerg Christensen. Biografen har nemlig en helt særlig familiehistorie, der startede med faderen Ole Bjørn Christensen. Han kom ind i foretagendet, da to af medstifterne, John Rosendorff og Flemming W. Larsen, i 1981 trådte ud. Den tredje medstifter Uffe Sloth-Andersen drev biografen videre sammen med Ole Bjørn Christensen, der blev medejer. I 2007 satte datteren Line Daugbjerg Christensen sig så i direktørstolen og efterfølgende også Ditte Daugbjerg Christensen.
Paradisets engle redder biografen
Efter økonomiske problemer og trussel på overlevelse i midten af 00’erne, besluttede biografen at udbyde folkeaktier i selskabet, som kostede minimum 500 kr. Det endte ud i, at 800-900 mennesker, trofaste brugere af biografen, købte aktier for flere hundrede tusinde kroner; Paradisets engle bliver de kaldt. Sammen reddede de den lille aarhusianske art cinema-perle. Siden er biografen kommet helt tilbage på sporet og har gentagne gange optimeret og renoveret. I 2012 gennemgik de en stor renovering, hvor de åbnede et helt nyt foyerområde, tre nye sale og fik helt nyt teknisk udstyr. Selvfølgelig med respekt for biografens helt særlige historie og de gamle lokalers autentiske stemning. Man kan stadig den dag i dag købe folkeaktier, støtte biografen og blive én af Paradisets engle.I dag viser Øst for Paradis hver dag film i biografens syv sale, hvor de til stadighed specialiserer sig i de små, aparte og alt for oversete filmskatte på alskens sprog. De håndplukker film fra hele verden, som de også distribuerer til andre biografer og selv viser i deres egne sale. I 2018 fejrer de så fyrre år med håbet og troen på filmkunst, der kan noget andet og gør noget andet.
Fakta:
Øst for Paradis åbnede i 1978 i Paradisgade i det aarhusianske latinerkvarter, hvor de stadig holder til
28. november inviterer biografen til fyrre års fødselsdag med film, taler og fotoudstilling — med fri entré og kaffe til 2 kr.
Læs mere og stream på: filmperler.dk/paradis