Anbefalinger: CPH:DOX sætter fokus på tidens store temaer

CPH:DOX sætter fokus på tidens store temaer

ArtikelAlt det andetSkrevet af: David Madsen25. mar 2019

For første gang i dokumentarfilmfestivalen CPH:DOXs historie kan man opleve samfundsrelevante fiktionsfilm. Samtidig er der også fokus på flygtninge, feminisme og kapitalismei spritnye dokumentarfilm. Festivalen løber frem til den 31. marts

En kvindelig imam. Korrupte bolighajer, som bruger kapitalistiske systemer til at erodere normale menneskers liv. Et hav af flygtninge, som søger ly over Middelhavet i et fremmedfjendsk Europa.

CPH:DOX er én af verdens førende dokumentarfilmfestivaler, og den status kommer med et ansvar, som folkene bag den anerkendte festival tager seriøst. På årets festival, der i disse dage finder sted i københavnske biografer, spillesteder og kunsthaller fokuseres der på aktuelle temaer som migration, flydende seksualitet, feminisme og kapitalisme.
Q's Barbershop kan ses den 23., 26. og 28. marts.
Foto: Still
The Rest kan ses den 26., 28., og 30. marts.
Foto: Still

Kvindelig imam og Vollsmoses frisørsalon

Festivalen åbnede dørene den 20. marts med verdenspremiere på Marie Skovgaards dokumentar Reformisten. Et portræt af Sherin Khankan, som i 2016 grundlagde Mariam Moskeen, Danmarks første moske, der kun er åben for og ledet af kvinder.Filmen handler ikke kun om en stærk, snarrådig kvinde, der krydser klinger med den traditionelt patriarkalske opfattelse af, hvem der må lede moskeer, men giver også et andet billede af vores opfattelse af islam.

Udover verdenspremieren bliver Reformisten også vist den 27. 29. og 31. marts.

Emil Langballes dokumentar Q's Barbershop giver et indblik i et lokalmiljø, som i den brede offentlighed er blevet kendt som et område med store sociale problemer og bandekonflikter. Kameraet agerer fluen-på-væggen i den storsmilende frisør Qasim Ahmed Nuurs salon. Han trimmer gladeligt lokkerne på de lokale i Vollsmose mens der snakkes om alt og intet. Filmen bruger det hjemmevante syn af en frisørsalonen til at vise ghetto-miljøet fra en anderledes, jordnær side end, hvad vi er vant til at se i medierne..

Q's Barbershop kan ses den 23., 26. og 28. marts.
Midnight Traveler vises den 25. marts.
Foto: Still
Push vises den 25., 27. og 31. marts.
Foto: Still

Tidens store globale kriser

Blandt festivalens dokumentarfilm, er der et stort fokus på flygtninge fra lande som Syrien, der befinder sig i Europa. Den kinesiske kunstner og aktivist Ai Weiwei trak i 2016 sit værk Yu Yi ud af en udstilling på ARoS på grund af den danske regerings asylpolitk. Nu er han tilbage i landet med The Rest, som er hans opfølger til Human Flow. Hvor den dokumentar gav et overblik over størrelsen af flygtningestrømmene gennem Europa, så tegner The Rest et sympatisk billede af de mange flygtninge, der lever i en tilstand af limbo i Europa, ved at sætte ansigt på mennesker, der ofte bliver beskrevet som en stor trussel i medierne.

The Rest kan ses den 26., 28., og 30. marts.

I filmen Midnight Traveler er der fokus på den personlige flygtningehistorie. Midnight Traveler er filmskaberen Hassanl Fasilis historie om sin og familiens flugt fra Afghanistan, som han dokumenterede undervejs med en mobiltelefon. På rejsen må de forbi menneskesmuglere og voldelige bulgarske nationalister, men igennem al modstanden bevarer de fire mennesker på utrolig vis deres optimisme.

Midnight Traveler vises den 25. marts.

Det er dog langt fra kun flygtningekrisen, som dækkes. For nylig rapporterede The Economist, at København er verdens ottende dyreste by at bo i. De skyhøje boligpriser i storbyer er et globalt fænomen og i Fredrik Gerttens film Push følger vi FN's udsendte på boligområdet Leilani Farha. Her bliver der det klart, at krisen ikke blot skyldes gentrificering, hvor økonomisk dårligt stillede fortrænges fra boligkvarterer på grund af store prisstigninger. Bolighajer opkøber også bygninger, sætter dem i stand og sælger dem til investorer, der efterlader hele blokke som spøgelsesbyer.

Filmen vises den 25., 27. og 31. marts. Den 23. marts vil der desuden være mulighed for at opleve en samtale mellem Lailani Farha, sociologen Saskia Sassen samt Fredrik Gertten.

A Private War kan ses i Palads den 31. marts.
Foto: Still
Midnight Traveler vises den 25. marts.
Foto: Still

Fiktionen banker på døren

For første gang i CPH:DOXs historie er det dog ikke kun dokumentarfilm, som tegner et billede af vores samtid.. Under programmet Fiction For Real vises en række fiktionsfilm, som dækker samfundsrelevante tematikker.

Blandt de amerikanske film er Matthew Heinemans A Private War. Det er en intens biografi om den anerkendte udenrigskorrespondent Marie Colvin, der mistede livet i 2012 under besættelsen af Homs i Syrien, som hun dækkede. Instruktøren er bedst kendt for dramatiske krigsdokumentarer som City of Ghosts og Cartel Land.

A Private War kan ses i Palads den 31. marts.

CPH:DOX har også verdenspremiere på Ulaa Salims længe ventede debut Danmarks Sønner. Det er en samfundskritisk politisk thriller, som foregår i den nære fremtid, hvor det højrenationalistiske parti National Parti står over for et jordskredsvalg efter et ødelæggende bombeangreb i København.

Danmarks Sønner vises på Empire den 31. marts.
The Other Munch vises den 25. marts
Foto: Still
Reformisten vises den 27. 29. og 31. marts.
Foto: Still

CPH:DOX kommer til Djursland

Selvom det hovedsageligt er københavnerne, som får fornøjelse af Danmarks største filmfestival, så kommer festivalen også til det østlige Jylland.

Anna Eborns ungdomsdokumentar Transnistra, som vil blive vist på CPH:DOX, får premiere i Øst For Paradis den 16. maj. Dokumentaren følger en gruppe rastløse teenagere i den selverklærede stat af samme navn som filmen, der ligger mellem Ungarn og Moldovia.

Transnistra vises den 28. marts i Vester Vov Vov.

Dokumentarfilmfestivalen kommer nemlig til Djursland, hvor Hornslets biograf og kulturhus Kom-bi viser de to dokumentarer Democracy Ltd og The Other Munch. Democracy Ltd udforsker Europas knagende demokratiske fællesskaber med voksende nationalistiske bevægelser og arbejdspladser, der flytter til Østeuropa.

The Other Munch er en samtale mellem forfatteren Karl Over Knausgaard og filminstruktøren Joachim Trier om Edvard Munch. Karl Over Knausgaard har kurateret en , udstilling Knausgaard med Munch-værker.

Efter begge visninger vil der være live-transmitteringer af samtaler mellem filmskaberne. Democracy Ltd vises den 25. marts, mens The Other Munch vises den 25. marts. Der er fri entré til begge forestillinger.
Facebook
Del på facebook
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind