Leg, inden hverdagen indhenter dig
Cirkus Summarum er blevet en sommerferieinstitution. Og Hr. Skæg, en fynsktalende Flemming Bamse Jørgensen klon på en palleløfter, trylleri og et bigband kan en hel del i sådan en sommerferie
I år spiller Cirkus Summarum for 8. gang i København og Aarhus, og alt har været stort set udsolgt siden billetterne blev sat til salg engang i Marts. Cirkus Summarum er med sine kendte figurer som Bamse, Hr. Skæg, Rosa og Motor Mille blevet en institution i det danske sommerferieland.
To timer før forestillingen begynder er der fri leg på cirkuspladsen, hvor der er hoppeborge, karrusel og vandpjaskeri. Muskelsvindfonden står for alt det, der foregår på cirkuspladsen, og rammerne omkring forestillingen, mens DR står for det kunstneriske udtryk inde i cirkusmanegen.
Så irriterende som forældre
Da forestillingen går igang inde i manegen bliver cirkusdirektøren meget hurtigt væk. Helt væk. Forinden havde han ringet efter et fragtfirma og bedt dem hente de mange store trækasser, som står rundt omkring i manegen.Cirkusartisterne i Summarums manege synes først, at det er helt ok, at cirkusdirektøren er lidt væk, for han vil bestemme det hele og kan være helt utrolig irriterende. Men ret hurtigt finder de ud af, at de slet ikke kan undvære ham. Rosa siger, at det jo fuldstændig er ligesom med ens forældre. Artisterne ringer til det fynske fragtfirma og får dem til at levere cirkusdirektøren tilbage.
Ind i manegen kommer den fynske fragtmand Lennard, der som direktøren også bliver spillet at Rasmus Bjerg. Han synes cirkus er noget være pjat, men da han hører, at han kan komme til at møde Bamse, som i selveste bamse-bamse er han noget mere venlig stemt, for så må alle artisterne jo være Bamses Venner.
Noget være pjat
Alt i manegen er som det er, når man leger og har tid til at lege. Det hele bliver helt magisk. Undervejs er artisternes numre måske også noget pjat. Men når man sidder i teltet med to børn kan man ikke undgå at blive virkelig glad for, at det lige præcis er så helt utrolig gennemført pjat, børnene bliver præsenteret for.
DRs mangeårige tradition for at tale til børn, som nogen der kan tænke selv, og som ikke skal have moraliserende historier, skinner igennem og gør Cirkus Summarum både underholdende, klogt og interessant.
Selvfølgelig skal Bruno da lave et prutteorkester med alle artisterne, når nu direktøren er væk. Og ham der Onkel Reje optræder selvfølgelig i bar mave og en helt utrolig lille leopardprikket trusse som reje i en kæmpe cocktail.
Tilbage til hverdagen
Når børnene er tilbage i hverdagen, hvor de voksne skal arbejde, vil sommerferien stadig fylde en del. Vi har forhåbentlig fået sparet noget god stemning op til mørke morgener med flyverdragter og vanter, der er væk. Når vi møder alle dem vi kender, vil vi komme til at tale om, hvad vi har brugt sommeren på.
I skolerne får børnene sikkert en opgave, hvor de skal skrive om deres sommerferie.
Plads til alle
Er Cirkus Summarum bare en lang opvisning af DRs figurgalleri? Nej det kan faktisk en hel del mere. Muskelsvindfonden og DR fokuserer i hele konceptet på mangfoldighed og på, at der skal være plads til alle.
Cirkus pladsen skal ifølge Kat Lundbye Christensen være et paradis for børn. Der er vand, og man må gerne blive sjaskvåd. Men i karrusellerne og ved gyngerne er der også plads til kørestole. Alle de frivillige er trænede til at kunne hjælpe alle børn, uanset forudsætninger og evne til at gå til at kunne få en oplevelse. En pige i respirator har været i hoppeborgen og Evald Krog, der i mange år var formand for Muskelvindfonden, fik den første karruseltur i sit liv i Cirkus Summarums karrusel.
Børn med et handicap har også brug for at kunne fortælle, at de har været i en hoppeborg ligesom alle de andre, fortæller Kat Lundbye Christensen.
“Vi vil gerne bruge Cirkus Summarums stemme til at vise børn, at det er helt naturligt at alle er med,” siger hun.
Pattebørns fjernsyn
Cirkus Summarum formår at ramme bredt, uden at gå på kompromis med den høje kvalitet, som vi kender fra DRs børneunivers. Der er virkelig plads til alle, som kan købe billet fire måneder i forvejen.
Og Cirkusdirektøren han kom skam tilbage sidst i forestillingen. Forinden måtte den stakkels flyttemand dog sande, at det var bamse fra “patbørns fjernsynet” og ikke hans store helt Flemming Bamse Jørgensen, der holdt til i cirkus. Efter en stor medley med alle hans Flemming Bamse Jørgensens største hit, skifter scenen til et klassisk og forrygende trylleshow, med høje hatte på dansebørnene, flammer og konfetti. Direktøren bliver tryllet frem efter at have været sat på time out i en kasse af fyttemanden.