Filmen Prøven portrætterer formidabelt en jaget samvittighed og et splintret selvbillede
★ ★ ★ ★ ★ ☆

Ambitiøs far på moralsk glidebane

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Mette Wallin Andersen11. maj 2017

I filmen Prøven er lægen Romeo Aldea klar til at gøre hvad som helst for at sikre sin datter en bedre fremtid i udlandet - langt væk fra deres rumænske hjemby Cluj.

★ ★ ★ ★ ★ ☆

Handlingen begynder i noget der ligner et trygt hjem; en rolig stue. Stilheden brydes ved at en sten flyver ind gennem vinduet. Allerede fra dette stenkast begynder tvivlen: Er der nogen, der er ude efter denne familie, eller er de blot udfordret på lige fod med alle andre i den rumænske by Cluj, hvor korruption og ringe fremtidsudsigter er dominerende?

Romeo har ikke opdraget sin datter Eliza til at blive i Rumænien.
Foto: Presse / foto: Camera Film
Forholdet mellem Romeo og Eliza kommer under pres på grund af Romeos strenge planer og ambitiøse mål for Eliza.
Foto: Presse / foto: Camera Film

At opgive sit land

Familiefaderen Romeo Aldea vil gøre alt, hvad der står i sin magt for at få datteren Eliza ud af byen, ja ud af landet. Der er udsigter til, at det kan lykkes. Privatundervisning og en god portion flid fra Elizas side, har sikret hende et stipendium til et prestige-universitet i England. Hvis altså hendes endelige karakterer fra gymnasiet bliver gode nok.

Men ikke alle i familien er enige om, at England er en slags forjættet land, eller at det er det rigtige valg at lade Eliza rejse fra Rumænien. Romeos ældre og svage mor spørger ham indtrængende, hvem der da skal forbedre landet, hvis alle rejser væk. Romeos mor taler til Romeos (og biografgængernes) samvittighed, da hun indirekte spørger, om man da ikke har et ansvar som et ressourcestærkt menneske i et belastet samfund.

LÆS OGSÅ: LÆKKER SCI-FI I KREATIVT MILJØ

Romeo er overbevist om, at han allerede har båret sin del af ansvaret. Da han var yngre kæmpede han en tilsyneladende nytteløs kamp for at gøre Rumænien til et mere ærligt og demokratisk sted at leve. Senere har han kæmpet for, at Eliza ikke skal bruge sit liv på det samme.

Romeo synes ikke at Eliza skal bruge sit liv på at kæmpe for et bedre Rumænien.
Foto: Presse / foto: Camera Film
Eliza bliver udsat for et voldtægtsforsøg, der gør det svært for hende at gennemføre sine eksaminer som planlagt.
Foto: Presse / foto: Camera Film

At opgive sin moral

Allerede tidligt i filmen bliver Eliza udsat for et voldtægtsforsøg, der påvirker hende i en sådan grad, at det bliver usikkert, om hun kan klare sine eksaminer tilfredsstillende. Det er en alvorlig kæp i hjulet for Romeos planer for sin datter. Samtidigt er det et slag i ansigtet på Romeos retfærdighedsfølelse. Hvordan kan det være retfærdigt at en anden mands forbrydelse måske skal besegle Elizas fremtid?

Romeo er så frustreret, at han lader sig overtale af sin gamle ven i politiet til at vige fra sit eget moralske ståsted, for at sikre Elizas eksamen. Han har ikke opdraget hende til at leve i Rumænien, så hun må og skal til udlandet. Romeo bevæger sig lige akkurat på den anden side af loven og indleder et spil hvor den ene vennetjeneste udløser den anden.

LÆS OGSÅ: GOD VIN OG DÅRLIG STEMNING

Men Romeos ulovligheder forstærker hans paranoia og oplevelsen af, at nogen forfølger ham. Romeos oplevelser, der leder tankerne hen på romaner af Dostojevskij,bevæger sig på en hårfin grænse mellem virkelighed og en løbsk fantasi drevet af samvittighedskvaler. Instruktøren Cristian Mungui lader Romeo og biografgængerne svæve i foruroligende uvished og det forbliver uklart om der reelt er nogen efter Romeo og familien. Prøven portrætterer mesterligt en jaget samvittighed, et splintret selvbillede og hårdt prøvede nære relationer.

FAKTA:

Instruktøren Cristian Mungiu vandt sidste års instruktørpris på festivalen i Cannes for Prøven.

Prøven har premiere den 11. maj 2017.

Prøven vises blandt andet i Grand Teatret i København, Øst for Paradis i Aarhus og Biffen i Nordkraft i Aalborg.

 

Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind