Gammel Estrup – Esrum Kloster – Middelalder for børn

Start tidsmaskinen i weekenden

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Malthe Sommerand15. juni 2015

Den 20.-21. juni kan du tage børnene med tilbage til Middelalderen og 1700-tallet to forskellige steder i landet. På Gammel Estrup og på Esrum Kloster og Møllegård kan barnlige sjæle være med i gamle dage

Kender du det, at du misser oksekærren og må gå på de toppede brosten i dine hø-stoppede træsko hele vejen til skole? Eller at du kan dufte de kandiserede æbler, og du bare må købe ét på vej hen til skindsmeden efter din nye pung? – nå ikke, så start tidsmaskinen enten ved Esrum Kloster og Møllegård i Græsted, Nordsjælland, hvor der er middelalderdage, eller ved Gammel Estrup Herregård på Djursland ved Auning, hvor der er 1700-talsmarked.

Børn må ikke blive historieløse

Det er vigtigt, at vi alle, også børn, kender vores historie, vi må ikke blive historieløse, det mener Kristina Bille Nielsen, der er kommunikationsmedarbejder for Esrum Kloster og Møllegård.
I 1700-tallet blev bønder tvangsudskrevet til landmilitsen. På trods af dårlig træning blev de sendt i kamp for Danmark i de store krige i 1700-tallet. Ved Gammel Estrup Herregårdsmarked 20.-21. juni skyder soldaterne med musketter og fyrer kanoner af.
Foto: Pr-foto/ Faaborg Kanonlav.
Fægtekunst var en vigtig del af de unge adelsmænds opdragelse i 1700-tallet. Ved herregårdsmarkedet på
Gammel Estrup 20.-21. juni kan alle børn være med i fægteskolen og lære at kæmpe som en ægte adelsmand
Foto: Pr-foto/ Gammel Estrup – Herregårdsmuseet
”I udgangspunktet er det væsentlig for børn at vide, hvor vi kommer fra. At forstå hvordan vores samfund er blevet til det, det er i dag, handler om at forstå, hvordan det også var engang både i middelalderen og i andre tidsaldre. Det særlige ved middelalderen er, at det var på dette tidspunkt, at kimen blev lagt til det samfund, vi kender i dag. De institutioner – kirken, staten og kongen – var noget, der opstod i middelalderen, og er sådan set det, vi har bygget vores demokrati ud fra, groft sagt. F.eks. havde kongen sit første rigsråd i middelalderen – altså nutidens folketing,” fortæller hun. Det er således den ånd og tid, man kan træde ind i og opleve til Middelalderdage ved Esrum Kloster.

Væk sanserne og fægt som en adelsmand

Også Gammel Estrup Herregård ønsker at lave et levende og spændene marked, der præsenterer livet for 1700-tallets bønder og adelsmænd. ”Det er vigtigt for os at lave et marked, der taler til alle sanser og alle målgrupper. Det er en god måde at formidle historien på til et bredt publikum,” forklarer museumsinspektør for Herregårdsmuseet, Marie Kirstine Elkjær, der står bag 1700-talsmarkedet ved Gammel Estrup.
Denne sanselige og taktile måde at præsenterer en tidsperiode, mener hun, er spændende for børn: ”Jeg vil mene, at det hele, der foregår, er sjovt for børn, men særligt fægteskolen er lagt an på børn. Her kan børn lære at fægte som en ægte adelsmand,” fortæller hun.
Det særlige ved middelalderen er, at det var på dette tidspunkt, at kimen blev lagt til det samfund, vi kender i dag.
Foto: Pr-foto/ Esrum Kloster
Middelalderen er for alle sanser. Der kan smages på Middelalderen, når der er Middelalderdage på Esrum Kloster.
Foto: Pr-foto/ Esrum Kloster

Alt er for børn!

På Esrum kloster er de heller ikke i tvivl om, hvem de forsøger at formidle middelalderen til, ”alt er til børn!,” udbryder Kristina Bille Nielsen, da hun skal vurdere, hvilke aktiviteter, der er særligt er udformede til børn. Hun uddyber: ”Der er markedsplads, dukkeværksted, læderværksted, fakirshows og store ridderturneringsshows. Det eneste, der ikke henvender sig til børn, er vores lancering af Esrum Klosters nye øl. Jeg mener helt personligt, at det vigtigt for børn, at have kendskab til, hvordan andre mennesker lever. Og i middelalderen havde man et andet verdensbillede og andre måder at leve sit liv på, end vi har i dag. Det kan man jo kigge tilbage på, og spejle det op imod hvordan vi lever i dag,” forklarer hun.
Esrum klosters nye øl er det eneste, der ikke henvender sig til børn i Middelalderdagene.
Foto: Pr-foto/ Esrum Kloster
Hvem har ikke altid drømt om at blive ægte ridder. Kostumer og de rigtige kulisser
Foto: Pr-foto/ Esrum Kloster

Kårer og kanoner

Selvom temaet på Gammel Estrup ikke er middelalder og ridderdage, men 1700-talsmarked, hvor der er større fokus forholdet mellem bønder og adelen, er det stadigvæk noget som børn, vil synes er sjovt: ”Det er et tema, som giver en masse formidlingsmæssige muligheder. For eksempel kan man opleve både kanonaffyringer, soldaternes eksercits og de unge adelsmænds fægtedueller. Man kan høre om amputationer og andre blodige indgreb, der fandt sted på feltlazarettet. Og publikum kan selv få lov at prøve musketterne eller deltage i fægteskolen,” fortæller Marie Kirstine Elkjær.

Så start tidsmaskinen i weekenden og tag hele familien med til Ridderdage eller 1700-talsmarked.

Middelalderdage på Gammel Estrup – Herregårdsmuseet og Esrum Kloster og Møllegård foregår den 20/6-21/6 2015 Se tidspunkter i Fine Spinds Kalender her og her

Læs også mere på 
Esrum Kloster og Mållegårds hjemmeside og på  Gammel Estrup – Herregårdsmuseets hjemmeside
Facebook
Del på facebook

Malthe Sommerand

Malthe Sommerand er i gang med sin kandidatuddannelse i journalistik på Roskilde Universitets Center. I sit Bachelorprojekt skrev Malthe om kulturjournalistikkens problemer i den hurtige og moderne medieverden. Han har i mange år arbejdet på et fritidshjem og er den næstældste af en søskendeflok på seks, så der er mange børn og unge i hans liv.
Se Malthes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind