Åbning af Aarhus2017
BilledserieAlt det andetSkrevet af: Nanna Clausen24. jan 2017
70.000 mennesker var mødt op for at overvære åbningen af Aarhus som europæisk kulturhovedstad. Vi fik lov til at opleve, hvordan kultur kan skabe et fællesskab i en spektakulær størrelse på en kold aften i januar.
Rådhustårnet stod som et blåt fyrtårn midt i det hele og udsendte et lysshow, der kunne ses på lang afstand i den mørke himmel. Fra tårnet fyldes luften af lyden af Nordens ældste vise ”Drømte mig en drøm”.
Foto: Jørn Therkildsen
På skibene projiceredes videoer af folkeskoleelever, der fortalte om deres håb for fremtiden. Var man heldig at være tæt nok på optoget, kunne man også læse om byens borgeres værdier og ønsker på de små vikingeskibe, der blev båret af de mange frivillige.
Foto: Jørn Therkildsen
I front i et af skibene stod den dansk-tyrkiske sangerinde Luna Bülow Ersahin og sang ”Hør en stemme” – en dansk omskrivning af en tyrkisk folkemelodi. I en tid hvor Europa er præget af nationalisme og flygtningestrømme havde åbningsceremonien et klart budskab: Sammen løfter vi stærkere, og kultur har den egenskab, at den kan samle mennesker – ikke adskille. Aarhus2017 handler ikke blot om at promovere byen og skabe kultur for region Midtjylland, men fremstår også som et politisk projekt om fællesskab og mangfoldighed.
Optoget endte ved Mindet ved siden af Dokk1. Siloerne var oplyst af en grøn farve, imens vikingeskibene rejste den sidste vej til lyden af mandlige stemmer og bombastisk musik med dominerende trommer.
Foto: Jørn Therkildsen
Der blev stille. Optoget fandt sig til rette og ligeså gjorde menneskemængden. Igen lod Eivør sin lyse stemme, der på en og samme tid er skrøbelig og kraftig, flyde ud af højtalerne.
Foto: Jørn Therkildsen
Optoget endte på havnen hvor ceremonien fortsatte med lys, lyd, sang og dans.
Foto: PR-billede / Aarhus2017
Det dystopiske billede af klodens forfald skiftede med ét til en fortælling om bæredygtighed. Om hvordan vi sammen kan hjælpe hinanden og verden.
Foto: Jørn Therkildsen
Nanna Clausen
Nanna Clausen er i gang med sin kandidat i Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet. Hun har beskæftiget sig med kultur og kunst i mange afskygninger, men særligt lyd i sin bredeste forstand og byudviklingens sociale og æstetiske konflikter. Nanna er meget interesseret i menneskers interaktion med kunst og kultur, og hvilken rolle den kan spille i samfundet.
Se Nannas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København