Ugens tendenser og anbefalinger #41
Den anmelderroste forestilling har netop færdiggjort sin sidste aften på Aarhus Teater, og rykker nu videre til Teater Momentum i Odense, hvor den spiller fra d. 2 til d. 24. oktober. Fra 31. oktober til 21. november spiller forestillingen på Sort/hvids egen scene i København.
Christian Lollike er ikke ene om at fortolke pandemien i gennem en anden kunstners sygdomsfortælling. Tegneseriekunstner Rikke Villadsen er aktuel med lockdown-værket ‘Tuberculosis 2020’, en kombineret tegneserie og skitsebog, som hun skabte, da hun var i sommerhus under nedlukningen i foråret. Derfor er bogen lavet med de remedier Rikke Villadsen havde ved hånden; børnetusser og en kinabog. ‘Tuberculosis 2020’ er en hyldest til, og en parafrase over Edvard Munchs kunst, og handler om den nygifte Judith, som rammes af tuberkulose. Judith er selvsagt rædselsslagen, mens hendes nye ægtemand håndterer krisen på mere atypisk vis.
Da coronakrisen i marts sendte danskerne i isolation, gav det anledning til mange spontane Zoom-koncerter og digtoplæsninger. Der blev også skrevet mange nye digte, sange og teaterstykker rundt omkring i de danske kunstnerhjem, inspireret af vores allesammens pludselige livsstilsændring. Og hvem andre end den evigt produktive Bisse skulle stå klar med en hel musical om pandemien? ‘Hotel Corona’ er en højenergisk iscenesættelse af Bisses anmelderroste corona-album ‘cobid-20’. Ifølge Østerbro Teater, som lægger scene til, kan man booke et ophold “fuld af dommedagsstemning, afskærmning, hudsult, karantænekuller, konkursbo, dødsangst, hotspots og intensiv behandling, samt selvfølgelig afterskiing party med delefløjte, udstoppede isbjørne og rig mulighed for smitte.”
Overblik:
Rikke Villadsens ‘Tuberculosis 2020’ er udkommet på forlaget B Tegneserie, og kan købes i diverse boghandlere.Der er stadig få billetter tilbage til ‘Hotel Corona’ på Revolver. De kan findes her.
‘En fortælling om blindhed’ spiller på Teater Momentum i Odense, fra d. 2 til d. 24. oktober, og fra d. 31. oktober til d. 21. november på Sort/hvid i København.
Billetter til forestillingen på Teater Momentum kan købes her. Alle billetter til forestillingen i København er udsolgt. Forestillingen har lige spillet godt en måned på Aarhus Teater
Kig ind i en kunstners private samling
Hvilken kunst samler kunstnere selv på? Kunstneres private samlinger er ofte interessante, fordi de er indsamlet ud fra en helt anden interesse, end for eksempel et museums samling. Kunstneres samlinger fortæller om kunstnerens smag og inspirationskilder, men de vidner også om den tid kunstneren lever i, og hvilke fortællinger kunstneren skriver sig selv ind i. I øjeblikket kan man opleve to særudstillinger med den slags private kunstnersamlinger.På Statens Museum for Kunst har kunstneren Goodiepal netop åbnet udstillingen ‘Unboxing the Goodiepal Collection’. Goodiepal har rejst rundt i store dele af verden og opbygget en af Europas største samlinger af lydkunst. I 2012 købte Statens Museum for Kunst Goodiepals cykel, som har været hans foretrukne transportmiddel på hans mange rejser. I den forbindelse rykkede Goodiepal selv ind på museet med sin private kunstsamling, som siden har stået opbevaret i kasser i et lukket rum. Nu afslører Goodiepal endelig indholdet af sin samling. I udstillingen kan man blandt andet opleve en computer udelukkende bestående af vand, salt og glas af den rumænske kunstner Ioana Vreme Moser. Goodiepal vil i udstillingsperioden ofte selv være til stede på museet, klar til at præsentere sin samling for museets gæster.
Nivaagaards Malerisamling i Nordsjælland lægger for tiden hus til den internationalt anerkendte kunstner Danh Vos private kunstsamling. Danh Vo er vokset op i Nivå efter han og hans familie ankom som flygtninge fra Vietnam til Danmark i 1980. Udstillingen er den første i udstillingssamarbejdet DANH VO PRÆSENTERER. Her kan man blandt andet opleve værker af kunstnere som Felix Gonzalez-Torres, Sister Corita Kent og Nancy Spero, der alle har stor betydning for Danh Vos egen kunst.
Evigt aktuelt og vidunderligt uaktuelt er også Thorvaldsens Museum i København. Det står som en 200 år gammel tidslomme og rummer, ud over Bertel Thorvaldsens egne værker, også et skatkammer af gipsafstøbninger, kunstværker og antikke genstande indsamlet af Thorvaldsen selv. Museet fejrer i år 250 året for Bertel Thorvaldsens fødsel.
Oplev udstillingen ‘Unboxing the Goodiepal Collection’, indtil 6. december på Statens Museum for Kunst.
Oplev udstillingen ‘Danh Vo præsenterer’, indtil 6. december 2020 på Nivaagaards Malerisamling.
Besøg Thorvaldsens Museum i København, når som helst - det står hvor det har stået de sidste 172 år.