Anbefalinger og tendenser #46
NyhedSkrevet af: Fine Spind06. nov 2020

Anbefalinger og tendenser #46

Vi sætter spot på nogle af de 32 nye udstillingssteder, som er skudt op i hele landet de seneste år, med støtte fra Statens Kunstfond. Vi har også kastet et blik på de mange tyske indslag, som fylder på den danske kulturscene netop nu, både i TV og på teatret
Anbefalinger og tendenser #46</br>Kristoffer Ørum udstiller på Kunsthal for Maritim Æstetik/KMÆ</br>Foto: PR-foto/Kristoffer Ørum
Kristoffer Ørum udstiller på Kunsthal for Maritim Æstetik/KMÆ
Foto: PR-foto/Kristoffer Ørum

Kunsthaller i udkanten

I løbet af de sidste fire år har Statens Kunstfond bevilliget støtte til intet mindre end 32 nye udstillingssteder i hele landet. Mange af de nye kunsthaller og kunstnerdrevne udstillingssteder er placeret i landets mindre byer og det berømte og berygtede Udkantsdanmark. I Vendsyssel kommer blandt andet det nye mobile udstillingsinitiativ SKAL Contemporary, som skal bringe samtidskunst ud til nordjyderne på alternative lokationer som tankstationer, parcelhuse og industrilokaler. Projektet søsættes i 2021.

På Jyllands næsetip åbnede udstillingsstedet Kunsthal for Maritim Æstetik sidste år. Kunsthallen i centrum af Grenaa har allerede haft den afdøde digter Vagn Steen og samtidskunstner Frederik Næblerød på programmet. Netop nu kan man opleve kunstner Kristoffer Ørums fremtidsfantasi om klimakatastrofe og østers i udstillingen ‘Djurs Øhav’.

Lige udenfor Silkeborg har kunstner Andreas Führer startet udstillingsstedet Institut Funder Bakke. I 70’erne og 80’erne husede bygningen kunstnersammenslutningen Sonde, som ud over Andrea Führers far kunstneren Kai Führer blandt andre talte Per Neble og Ingvar Cronhammar. Som kunstnerdrevet udstillingssted rummer bygningen lige nu udstillingen ‘A painter of our time’, som er kurateret af den nytiltrådte leder på Overgaden Rhea Dall og Matias Kryger, som blandt andet er kunstkritiker ved Politiken.
Institut Funder Bakke
Foto: Institut Funder Bakke/PR-foto
Rhea Dall og Matias Kryger har kurateret udstillingen 'A painter of our time'
Foto: PR-foto / Jens Hüls Funder

Tyskland på scenen

I år skulle have været året for den helt store venskabsfejring mellem Danmark og Tyskland, i anledningen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Koncerter, udstillinger og ceremonier skulle udspille sig over hele landet. Det fik coronakrisen dog hurtigt sat en stopper for, og mange events er nu udskudt til foråret og sommeren 2021. Ikke desto mindre er tysk kunst og kultur allestedsnærværende herhjemme.

Det Kongelige Teater har hele to tyske teaterforestillinger på programmet denne måned. Fortolkningen af Bertolt Brecths 'Mutter Courage og hendes børn' nåede lige præcis at have premiere inden kulturlivet lukkede ned i marts, men spiller nu igen. Karen-Lise Mynster spiller hovedrollen i det klassiske anti-krigsdrama om moren, som under trediveårskrigen er villig til det meste, for at hun og hendes tre børn skal komme levende gennem krigen. Forestillingen, som spiller på Skuespilhuset, er en del af det dansk tyske venskabsår.

På en anden scene i Skuespilhuset er Karen-Lise Mynsters gamle Matador-kollega, Kirsten Olesen, alene på scenen, i 'Et tysk liv'. Det er den sande historie om en ung tysk kvinde, som ved tilfældigheder blev sekretær for Joseph Goebbels. Brunhilde Pomsel, som hun hed, sad trofast i Førerbunkeren da sovjetiske tropper indtog Berlin, men mente ikke at hun havde noget at angre. I dokumentaren ‘Et tysk liv’ fra 2016, fortæller hun om sit liv og sit indtryk af propagandaministeren. Brunhilde Pomsel lod sig interviewe i en alder af 103, et år inden hun døde, og hendes beretning står tilbage som en advarsel til eftertiden. Nu har Christopher Hampton skrevet dokumentaren om til en teatermonolog, og den nyudnævnte kunstneriske leder for Husets Teater, Liv Helm, har iscenesat stykket.
Foto: PR-foto / DR
PÅ Det Kgl Teater kan man opleve to store tyske klassikere Mutter Courage og hendes børn og Et tysk liv.
Foto: PR-foto / Det Kgl. Teater

Tyskland på skærmen

Der synes at være en uendelig mængde historier at fortælle, om livet i Tyskland under Anden Verdenskrig. De versioner, som når de danske biografer, er ofte seværdige, og den anmelderroste ‘Tysktime’ er ingen undtagelse. Vi følger den unge Siggi Jepsen, som vokser op i landsbyen Rügbull nær den dansk-tyske grænse. Hans autoritetstro far tildeles som politimand ansvaret for at håndhæve nazisternes dekreter. Det går ud over farens barndomsven, Max Ludwig Nansen, en kunstmaler, som er modelleret over Emil Nolde, dog uden at nævne Noldes egne nationalsocialistiske tendenser. Drengen Siggi er også en ven af maleren, og faderens handlinger fører til et tyst faderopgør.

Tv-serien ‘Babylon Berlin’ udspiller sig ikke under, men mellem to krige, i tiden omkring Weimarrepublikken. Her følger vi kriminalkommisær Gereon Rath - halvt genial efterforsker, halvt fordærvet krigsvrag, som lapper opiumsdråber i sig, når ingen kigger. Han krydser spor med den unge efterforsker-aspirant og prostituerede Charlotte Ritter, og de to indvikles i et kompliceret drama af politivold, sex og politiske undergrundsgrupper. Begejstringen for den tyske tv-serie vil ingen ende tage, og nu er tredje sæson endelig kommet. Serien, som anslås at være den dyreste ikke-engelske tv-serie nogensinde, er netop rullet over skærmen på DR1, og kan ses i sin helhed på dr.dk/tv.

Overblik

Følg SKAL Contemporarys udvikling på Instagram @skalcontemporary.

Oplev Kristoffer Ørums udstilling ‘Djurs øhav’ på Kunsthal for Maritim Æstetik på Østergade 36, 8500 Grenaa, frem til den 12. december 2020.

Oplev udstillingen ‘A painter of our timer’ på Institut Funder Bakke på Æbeløvej 20, 8600 Silkeborg, frem til den 6. december 2020.

'Mutter Courage' kan opleves på det Kongelige Teater frem til den 14. november

‘Et tysk liv’ kan opleves på det Kongelige Teater frem til den 19. december, hvorefter den drager på turne rundt i landet

‘Babylon Berlin’ sæson tre kan nu ses i sin helhed på DR-TV

‘Tysktime’ spiller i biografer rundt omrking i landet. Bl.a. Øst for Paradis, Biffen Nordkraft, Café Biografen Odense, Grand Teatret, Grand Teatret, Kulturhuset Trummen
Facebook
Del på facebook
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind