Anbefalinger og tendenser #35 - livets overgange
NyhedSkrevet af: Rikke Engsig Nielsen30. aug 2021

Anbefalinger og tendenser #35

7 anbefalinger til kultur, der sætter fokus på livets overgange. I denne uge dykker vi ned i kulturtilbud, som tager dig med på livets store vandring med alle de overgange og tærskler, vi alle krydser på vores vej
Anbefalinger og tendenser #35</br>Danser Klara Ütke i Svalholms forestilling Big Bang - Collective Matter</br>Foto: PR-foto / Svalholm - Michael Harder
Danser Klara Ütke i Svalholms forestilling Big Bang - Collective Matter
Foto: PR-foto / Svalholm - Michael Harder
Livet er fyldt med overgange. Vi vokser op, begynder i skole, flytter hjemmefra, får det første job og stifter familie. Og på et tidspunkt bliver vi pensionerede og møder sygdom og tab. Livets overgange indeholder alle noget nyt i vores liv, men også et tab af det, som var. Det kan være turbulent og voldsomt med mange følelser og tanker, og det kan få os til at stille spørgsmål eller gøre status på vores liv.

De store overgange i livet har også altid været omdrejningspunkt for meget kunst og kultur. Særligt overgangene fra barn til voksen, fra ung til gammel eller fra levende til død har inspireret mange både kunstnere, musikere, filminstruktører, manuskriptforfattere og forfattere til at skabe værker, der handler om de store livsspørgsmål og sætter livet og døden på spidsen. I redaktionen sætter vi i denne uge lys på al den kultur og de arrangementer rundt i hele landet, som tematiserer overgangene i livet og kunsten og tager dig med over tærsklerne på livets vandring.
Anbefalinger og tendenser #35</br>Snorre Elvin Hansen i Svalholms forestilling Big Bang - Collective Matter</br>Foto: Marie Nyeng
Foto:

Hvad skal du opleve?

Big Bang - Collective Matter


Med Svalholm og Aarhus Teater kan du komme med på en koreografisk og kunstnerisk vandring gennem Aarhus gader i selskab med koreografer og performere. Temaet for vandringen er ‘overgange’. Tærskler, vi krydser, og riter, vi gennemgår. Den fysiske vandring hylder dét at følges gennem livet sammen og guider dig rundt til seks udvalgte lokationer, der starter ved Aarhus Teater og ender på Godsbanens tag. Du bliver taget med ud i et sanseligt krydsfelt mellem scenekunst og visuel kunst, til både interaktiv performances, skulpturer og koreografi. Arrangementet er skabt af kunstnerisk leder og koreograf, Nønne Mai Svalholm, som sidste år stod bag den anmelderroste danseforestilling PRIMUS, som var udvalgt til samarbejder mellem Statens Kunstfond og Det Kongelige Teater K:Selekt.

Forestillingen Big Bang - Collective Matter, fra Aarhus Teater til Godsbanen i Aarhus, fra den 1.- 4. september

Kvindelivets overgange

I Bibliotekssalen i Rundetaarn kan du den 4. september komme til temalørdag om kvindelivets overgange. Gennem performances, omvisninger i udstillingen og debatoplæg bliver mange af de forskellige overgange i piger og kvinders liv undersøgt og debatteret. I løbet af dagen kan du deltage i samtaler om pige-teenagelivet og om en tendens til stress, angst og depression, hos unge kvinder. Dagen byder også på diskussioner om overgangen til moderskabet samt hvordan det er at være en midaldrende kvinde i en ungdomsdyrkende kultur, som fortolker aldring og tab af kropslige funktioner negativt.

Arrangementet er en del af festivalen Overgange #2, som varer i to måneder med udstilling, fordrag og debatarrangementer. Den åbner den 3. september.

De deltagende kunstnere i gruppeudstillingen og performances er:
Orsolya Bagala, Rikke Benborg, Ursula Reuter Christiansen, Sophie Dupont, Nanna Lysholt Hansen,
Molly Haslund, Sophie Hjerl, Mette Kit Jensen, Stense Andrea Lind-Valdan, Lærke Posselt, Lilibeth Cu-
enca Rasmussen, Camilla Reyman, Jeanette Land Schou, Elisabeth Toubro, Maria Wæhrens.

Temalørdag, Rundetaarn i København, den 4. september kl. 10:00-17:30

‘Himmelsengen’ på Teatret Gruppe 38 

Hos Teatret Gruppe 38 markerer de den kunstneriske leder, Bodil Allings, 40-års jubilæum med en genopførelse af forestillingen ‘Himmelsengen’. Forestillingen handler om overgangen mellem livet og døden og er en en hyldest til hvert enkelt menneskes tro og håb. I en ny version af klassikeren, som nu er henvendt til det mere voksne publikum, spiller Bodil Alling selv hovedrollen. Hun bliver også fejret med en jubilæumsudstilling i teatrets foyer, hvor du kan se alle de små og store skridt, som Bodil Alling og Teatret Gruppe 38 har taget i årenes løb.

Forestillingen 'Himmelsengen', Teatret Gruppe 38 i Aarhus, fra den 31. august - 1. november

Astrid Engberg koncert

Producer, sangerinde og DJ Astrid Engberg optræder på Lille VEGA i København den 3. september. Hun bevæger sig på tværs af forskellige musikalske genrer fra hele verden og udforsker overgangene mellem alt fra gnawa til grooves, beats, jazz og elektronisk musik. Alt sammen forenet i en lækker og unik musikalsk cocktail og fuldendt af Astrid Engbergs fine og nærværende vokal. I 2020 udgav hun sit første album ‘Tulpa’, som har fået flotte anmeldelser fra blandt andet Gaffa, som skriver, at Astrid Engberg formår at krydse grænser og genrer ved hjælp af en overbevisende og original brobygning. Du kan se Astrid Engberg optræde live på fredag og opleve hende lave unikke overgange mellem musikkens genrer og grænser.

Astrid Engberg koncert, Lille VEGA i København, den 3. september kl. 20:00

ELUSIA ungdomsforestilling

Liva har ingen venner. Hun sidder fast i sit studie og i sin lejlighed i Nordvest, som hun ikke kan betale for. Hun lever med skam og tvivl og et konstant pres for at skulle skabe sin egen fremtid og leve op til samfundets forventninger til hende. ‘ELUSIA’ er en ungdomsforestilling, som i denne uge spiller på Teater Grob i København. Den handler om overgangen fra barn til voksen og om det store pres, tvivl, vrede og selvkritik, der kan følge med. Det er et sort humoristisk dramastykke om at frigøre sig selv og om at møde et andet menneske, som kan få dig til at se livet på en helt ny måde.

ELUSIA ungdomsforestilling, Teater Grob i Købenahvn, fra den 2. - 18. september

Biograffilmen ‘Sommeren ‘85’

Grænserne mellem venskab og kærlighedsforhold kan være flydende. Venskabelige følelser kan pludseligt ændre sig til at blive romantiske, og man kan pludseligt begynde at se sin ven i et nyt lys. I den franske film ‘Sommeren ‘85’ udvikler to unge mænds venskab sig hurtigt til at blive mere end venskabeligt. Filmen handler om overgangen mellem venskab og romantik og viser en berusende romance i ungdommens tegn og følelsernes vold. Filmen er instrueret af franske Francois Ozon, som blandt andet står bag kritikerroste film som ‘Dobbelt begær’ og ‘Ung og smuk’.

Biograffilmen 'Sommeren '85', i Biffen Nordkraft i Aalborg, Værløse Bio, Reprise Teatret i Holte, Dagmar og Empire Bio i København, Grand Teatret i København, Vester Vov Vov, Ishøj Bio og Øst for Paradis i Aarhus, fra den 19. august

Ingvild Schade ‘Bjergværk’ nye bog og oplæsning

På Løves Bog og Vincafe i Aarhus kan du den 2. september møde norske Ingvild Schade og hendes oversætter, når hendes bog ‘Bjergværk’ for første gang udkommer på dansk ved forlaget Silkefyret. Bogen handler om Karsten, en dreng på 14 år, som fantaserer om et mord på en mannequin-dukken. Gennem hans tanker får normale hverdagserkendelser nyt liv, når han analyserer de voksnes verden. Romanen handler om barnlige fantasier og gammelkloge tanker, og viser den svære og forvirrende overgang fra barn til voksen, når det barnlige og voksne tankeunivers smelter sammen i Karstens bevidsthed.

'Bjergværk' oplæsning, Løves Bog- og Vincafe i Aarhus, den 2. september kl. 19:30

 

Facebook
Del på facebook

Rikke Engsig Nielsen

journalist
Rikke Engsig Nielsen har en bachelor i Nordisk Sprog og Litteratur og studerer på kandidatuddannelsen i Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hendes hjerte banker især for ny nordisk skønlitteratur, autofiktion og for alle de kulturprodukter, der kommer ind under huden på karaktererne og gør os klogere på, hvad det vil sige at være et menneske.
Se Rikkes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind