Anbefalinger og tendenser #40 - Katastrofen i kunsten
NyhedSkrevet af: Rikke Engsig Nielsen05. okt 2021

Anbefalinger og tendenser #40 - Katastrofen i kunsten

8 anbefalinger til kultur, som skildrer katastrofe og undergang. I denne uge dykker vi ned i kulturtilbud og arrangementer, som gør opmærksom på lurende katastrofer, klimaforandringer og ufred og reflekterer over menneskets rolle i katastrofen
Anbefalinger og tendenser #40 - Katastrofen i kunsten</br>Teaterforestillingen 'GENERATION 9/11' om terrorangrebet på World Trade Center, som spiller på Betty Nansen Teatret i København fra den 11. september - 9. oktober</br>Foto: PR-foto / Betty Nansen Teatret
Teaterforestillingen 'GENERATION 9/11' om terrorangrebet på World Trade Center, som spiller på Betty Nansen Teatret i København fra den 11. september - 9. oktober
Foto: PR-foto / Betty Nansen Teatret

Katastrofen sætter menneskets liv på spidsen. Klimakrise, coronakrise, naturkatastrofer, krig, terror og ufred skaber alt sammen frygt, chok og lammelse og viser på tydeligste vis, at der er ting i verden, som er ude af individets egen kontrol. Pludseligt kan naturen vende sig imod os. Eller vi kan blive udsat for konsekvenserne af andre menneskers handlinger. Men hvad sker der, når katastrofen rammer? Og hvordan kan kunsten hjælpe os med at forstå katastrofen?

Lige nu tager kunstnere for alvor fat i nutidens og fremtidens største udfordringer. De skriver, laver kunst, teater, dans og film om såvel klimaforandringer, krig, flygtninge, terrorangreb og lurende verdenskatastrofer, såvel som personlige katastrofer om sygdom og sorg. De gør os opmærksomme på problemerne, sætter dem på spidsen og får os til at reflektere over vores egen rolle i katastrofen. I denne uge dykker vi på redaktionen ned i kulturtilbud og arrangementer med skræmmende fortællinger om undergang og katastrofe, som sætter tanker i gang og får os til at mærke katastrofen på egen krop.

‘Strega’ af Johanne Lykke Holm

Johanne Lykke Holms prisnominerede, poetiske og drømmende atmosfæriske roman ‘Stega’ udkommer på dansk ved Gads Forlag på fredag. Romanen skildrer sammenholdet mellem en gruppe unge kvindelige sæsonarbejdere på et majestætisk bjerghotel i den lille bjergby Strega, hvor katastrofen lurer lige om hjørnet. Det strikse hotelpersonale lærer de unge kvinder at servere og stryge, lave mad og rede senge, men hotellet forbliver tomt, ingen gæster ankommer. I ledige øjeblikke kan de lade blikket vandre ud over dalen, de skydækkede bjerge, nonneklostret. Det monotone arbejde og isolationen bringer dem tæt sammen, og der opstår en samhørighed blandt de unge kvinder. Det hele kulminerer i en stor fest, hvor huset omsider fyldes med mennesker fra byen. Men katastrofen indtræffer, og en af de unge kvinder forsvinder.

Udgivelse Johanne Lykke Holms ‘Strega’ på dansk, den 8. oktober, ved Forlaget Gads 

Udstillingen ‘Immemorial’ af Sif Itona Westerberg

ARoS åbnede i fredags den nye udstilling ‘Immemorial’ med skulpturer af billedhugger Sif Itona Westerberg. Med afsæt i blandt andet den græske mytologi og middelalderens ikonografi tematiserer Sif Itona Westerbergs skulpturer i gasbeton det moderne menneskes påvirkning af naturen og den lurende klimakatastrofe. Hendes værker mimer et formsprog, der genkendes i historiske marmorskulpturer, men de er udført i gasbeton, som er et materiale, der primært bruges i byggeindustrien. I udstillingens anden akt præsenterer Sif Itona Westerberg en helt ny værkserie ‘Sawn Song’, der tager udgangspunkt i den græske myte om Faeton, som låner sin fars himmelkaret og ender med at sætte himmelen i brand. Med værkserien beskriver Sif Itona Westerberg Faetons ulykke som historiens første menneskeskabte klimakatastrofe. Udstillingen tager udgangspunkt i Sif Itona Westerbergs interesse for, hvorfor antikke myter stadigvæk er højaktuelle og hendes ønske om at forstå menneskets position i det økosystem, vi er en del af.

Udstillingen ‘Immemorial’ af Sif Itona Westerberg, fra den 1. oktober 2021 til den 23. januar 2022, på ARoS, i Aarhus 

Teaterforestillingen ‘2084’

Året er 2084. Superstaten Europien beherskes af en diktatorisk inderkreds anført af den virtuelle leder Big Mother. Det er et højteknologisk samfund, som bygger på angst, had og totalovervågning. Winston Smith arbejder i ministeriet med at omdigte historien efter ordre. Hans længsel efter frihed vokser, og han indleder et illegalt kærlighedsforhold til Julia. Men Big Mother ser alt, og det uundgåelige sker! "2084" er et sansebombardement af kroppe, lys, billeder og lyd. Vi befinder os i en fremtid i permanent undtagelsestilstand iscenesat af en usynlig magt. Her er ingen plads til frihed, menneskerettigheder eller demokrati. Alt i denne verden er kunstigt fremstillet med det formål at manipulere. ‘2084’ er en dystopisk multiemodal teaterforestiling, som tager udgangspunkt i George Orwells bog fra 1984. Fortællingen er taget 100 år længere frem i tiden til en dystopisk fremtidsvision i en nyfortolkning af det klassiske forlæg.

Teatershow ‘2084’, spiller fra den 29. september - 7. oktober, på Teater Katapult, i Aarhus  og fra den 9. oktober - 16. oktober, I Mungo Park, i Allerød 

Teaterforestillingen ‘GENERATION 9/11’ Et mareridt om den amerikanske drøm

‘GENERATION 9/11’ er en teaterforestilling, der skildrer livet efter den frygtelige katastrofe med 9/11 terrorangrebet og fortæller om et mareridt om den amerikanske drøm. Forestillingen handler om at få sit første kys efter 11. september. Om at føle sig fremmed i det land, man bor i, og om at få grineflip, fordi Williams far pludselig går med pistol. Men den handler også om en ung arkitekt ved navn Minoru Yamasaki, der får til opgave at bygge et monument for verdensfreden midt i New York City. Året er 1973, og de to bygninger kalder de for World Trade Center: En repræsentation af menneskets tro på menneskeheden, som Minoru siger ved åbningsceremonien. Fremme i 2001 oplever Esther og hendes venner, at der begynder at gro to tårne i maverne på dem. To tårne, som bliver ved med at vokse. Forestillingen har premiere på 20-året for angrebene på World Trade Center og er en co-produktion med Mungo Park. Den er instrueret af Mungo Parks direktør, Talent Reumert-vinder Anna Malzer.

Teaterforestillingen ‘GENERATION- 9/11’, spiller fra den 11. september - 9. oktober, på Betty Nansen Teatret, i København 

Danseforestillingen ‘SURVIVORS’

Med ‘SURVIVORS’, en danseforestilling for to skuespillere, inviteres du ind i en tragikomisk og koreograferet tur rundt i rotteræset. Der, hvor vi alle sammen slider os op. Uden rigtigt at vide hvorfor og for hvem. Taneli Törmäs bevægelser og finske Anna Lipponens tekst er 60 minutters poetisk maraton. Via de to skuespilleres konstante og samtidige talestrøm, og gennem bevægelse, stemme og tekst, bringes publikum skridt for skridt ind i et manipulerende landskab og ind i den menneskelige katastrofe det er at slide sig selv og hinanden op. ‘Survivors’ er et samarbejde mellem danske Location X og finske Studio Total.

Danseforestillingen ‘SURVIVORS’, fra den 5. - 9. oktober kl 20:00, på Teater Får302, i København

Klimakunst - nordiske udtryk

I en tid, hvor klimaet er i fokus, bliver vi dagligt konfronteret med vores dårlige samvittighed og klimabelastende vaner. Ingen af os bliver klimavenlige forbrugere fra den ene dag til den anden, men vi kan begynde med at blive klimaBEVIDSTE. Men hvor skal vi starte, og hvad kan vi selv gøre? På Dyssegård Bibliotek kan du lige nu opleve en udstilling om klimakunst, som tager dette spørgsmål op til refleksion. Udstillingen viser bredden i de kunstneriske bearbejdninger af påtrængende klimaspørgsmål. Der er alt fra linoleumstryk til installation og landart. I en humoristisk video viser finske Timo Rytkönen, hvordan atmosfærens CO2-indhold let kan reduceres, mens danske Petrucha Sehested kredser om temaet på en anderledes poetisk måde. Udstillingen blev første gang vist i Skørping i 2019, men bliver nu vist i Hellerup indtil slut oktober.

Udstillingen ‘Klimakunst - nordiske udtryk’ fra den 4.-31. oktober, på Dyssegård Bibliotek, i Hellerup 

Teaterforestillingen ‘Rædsel’

En dag kommer du hjem, og en stemme er flyttet ind. En stemme, der minder dig om alt, hvad der kan gå galt i verden, og som beskytter dig mod det kaos, der er omkring dig. Stemmen giver dig gode råd, den googler alt, så du kan være forberedt, den sørger for, at du ikke dummer dig, og at du ikke gør noget galt. Men den vil også bestemme over dig. Den er mistroisk over for andre mennesker. Den er bange for, at himmelen skal falde ned. Og den vil i virkeligheden bare gerne overtage dit liv. Og pludselig går det op for dig, at den har været der hele tiden. Hvis du har prøvet det, vil du måske kunne genkende det. Hvis du ikke har prøvet det, vil du måske kunne forstå. Teaterforestillingen ‘Rædsel’ handler om frygten for, at verden går under. Den er reumertnomineret i 2020 og instrueret af Rune David Grue.

Teaterforestillingen ‘Rædsel’, spiller fra den 12. oktober - 4. november, på Teater Grob, i København 

Koncert med Lau Højen

Lau Højen kendes måske bedst som forsangeren i trioen, Carpark North, der gennem mere end 20 år har sendt vilde elektrorock-brøl ud i det danske musiklandskab. Nu har han dog taget skridtet som soloartist, klar til at skabe sit eget univers med et personligt og poetisk fundament. I sin professionelle karriere skrev han sin første sang på dansk, da han fortolkede Troels Gustavsen i Toppen af Poppen. Siden fulgte 'Håb' og Glastårne' fra Carpark Norths seneste album, 'HOPE'. Sange som udsprang fra Laus mors kamp mod kræften og døden: 'Det var nødvendigt og vigtigt for mig at skrive de sange. Og pludselig kom der flere. En masse digte og ord om min mor, min familie, mine venner og om mig selv - alt det nære,' forklarer Lau om tilblivelsen af de nye sange. Lau højen skaber solosange der er personlige og vedkommende om krise og kamp, og om en personlig katastrofe, som musikken hjalp ham igennem.

Lau Højen koncert, den 7. oktober kl. 20, i Taastrup Teater og Musikhus, i Taastrup
Facebook
Del på facebook

Rikke Engsig Nielsen

journalist
Rikke Engsig Nielsen har en bachelor i Nordisk Sprog og Litteratur og studerer på kandidatuddannelsen i Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hendes hjerte banker især for ny nordisk skønlitteratur, autofiktion og for alle de kulturprodukter, der kommer ind under huden på karaktererne og gør os klogere på, hvad det vil sige at være et menneske.
Se Rikkes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind