Fotokunst hylder den nøgne og uperfekte skønhed
For syvende gang afvikles den internationalt anerkendte fotofestival Triennale der Photographie Hamburg. Galleri Grundstof i Aarhus er et af de gallerier, som deltager
I tre år har Galleri Grundstof præsenteret kunst fra nogle af de allerbedste danske og internationale fotokunstnere. Kunstnerne er ofte meget unge. Alligevel har mange af dem formået at gøre sig bemærkede på ikke kun den danske, men også den internationale kunstscene.“Det er jo altid spændende at få lov til at lave en udstilling i et andet miljø end det, man er vant til. Desuden er det jo ikke nogen hemmelighed, at der ikke er så stor interesse for fotokunst i Danmark som i vores nabolande. I Tyskland, Holland, Sverige og Finland for eksempel er der meget større interesse for fotokunst. Og alene af den grund er det også rigtig spændende at komme til Hamborg,” siger han.
Den nøgne krop som omdrejningspunkt
Til festivalen deltager Galleri Grundstof med udstillingen corpus lux, som er lavet i samarbejde med syv danske og udenlandske kunstnere. Under temaet Breaking point. Searching for change sætter de lys på det skulpturelle ved den nøgne krop i et forsøg på at gøre op med seksualisering.“Vi har efterhånden haft rigtig mange år, hvor vi på den ene side aldrig har mødt så meget nøgenhed i det offentlige rum, som er forbundet med seksualisering. Og på den anden side har vi siden 70’erne og 80’erne oplevet en meget stærk bornerthed, generthed og privathed omkring den. Og det er de to bevægelser, vi gerne vil forsøge at gøre op med,” lyder det fra Vilhelm Halgreen.
“Når det så er sagt, så er der også nogle af de værker, vi har med, der slet ikke viser den nøgne krop,” understreger han.
“Idealer skal ikke være ekskluderende”
Én ting er at forsøge at afseksualisere den nøgne krop. Noget andet er at forsøge at gøre op med forestillingen om, at en smuk krop ikke nødvendigvis er en perfekt krop. Det vil Galleri Grundstof og de syv kunstnere gerne forsøge at medvirke til.“Vi vil gerne vise, at der er noget, der er smukt, selvom det ikke lever op til idealerne. Dermed ikke sagt, at vi ikke har brug for idealer at sigte hen imod. Det må bare ikke blive sådan, at idealerne er ekskluderende.”
En af de kunstnere, der viser skønheden der, hvor kroppen ikke overholder gængse idealer, er Linda Hansen. Hun har lavet en fotoserie, hvor alle de portrætterede personer har det særlige røde modermærke naevus flammeus i ansigtet.
“Det interessante ved det er, at mange af de personer, der har ladet sig fotografere, har givet udtryk for, at de altid - indtil de her portrætter er taget - er blevet fotograferet fra en vinkel, der skjuler deres mærker i ansigtet. Selv på deres skolefotos, hvor alle andre sidder og kigger direkte ind i kameraet, er de blevet bedt om at vende siden til. Sådan nogle ting er væsentlige at få fat i,” siger Vilhelm Halgreen.
Som en del af udstillingen i Hamborg vises desuden performancen Chromatics, der bliver performet af Khamlane Halsackda og Daniel Persson. Chromatics er koreograferet og instrueret af AdeY, der er en af de syv fotokunstnere, og den vises i hans udstilling, hvor den kommer til at puste liv i kunstnernes fotografier.
Fakta:
Galleri Grundstof er grundlagt i 2015, og det er ejet og ledet af Vilhelm Halgreen.Fotofestivalen Triennale der Photographie Hamburg foregår fra juni til september.
Galleri Grundstof deltager med udstillingen corpus lux fra den 8. til den 17. juni. Der er fernisering den 8. juni kl. 19. Udstillingen er åben hver dag kl. 14-19. Den vises i Westwerk, Admiralitätstrasse 74, Hamburg.
De syv kunstnere er Mayumi Hosokura (JP), AdeY (UK), Karen Paulina Biswell (CO/F), Anne Marie Pedersen (DK), Mia Mai Dengsø Graabæk (DK), Simon Riemer (D) og Linda Hansen (DK).
Galleri Grundstof er tilbage igen i Vestergade den 3. august. Indtil da kan man følge med på deres hjemmeside www.gallerigrundstof.dk
Få mere information på www.phototriennale.de