Kvinderne bag den lukkede mandeklub Cobra
I dag åbner en udstilling på Museum Jorn med en lang række danske og udenlandske kunstnere, hvis navne vil være stort set ukendte for de fleste. Men den bevægelse og den kunst, de var med til at præge, er absolut ikke ukendt. Udstillingen ’Cobra – de kvindelige kunstnere’ undersøger 19 kvindelige kunstneres bidrag til udviklingen af den abstrakte kunst i tiden omkring Cobra-bevægelsen. Det var den bevægelse, som for alvor fik opmærksomhed med kunstnere som Asger Jorn og Carl-Henning Pedersen.
Det er i år 70 år siden, at Cobra-bevægelsen (1948-51) gik i opløsning. Det er tankevækkende, at der ikke tidligere er foretaget en kunsthistorisk undersøgelse af Cobra ud fra et kønsmæssigt perspektiv.
Udstillingen vil uden tvivl blive en øjenåbner for publikum, og samtidig et håndgribeligt bevis på, at de kvindelige kunstnere omkring Cobra skabte værker med visuel gennemslagskraft og høj kunstnerisk kvalitet., lyder det fra museet.
”Under arbejdet med udstillingen er vi blevet forbløffet over at opdage, hvor fremragende de kvindelige kunstner fra perioden er,” siger Jacob Thage, museumsdirektør, Museum Jorn.
Kvinderne frem i lyset
Den internationale Cobra-bevægelse var baseret på åbenhed, lighed, samarbejde og fællesskab med et mål om at forene verden via kunsten efter Anden Verdenskrigs splittelse. Alligevel fremstår Cobra som en lukket mandeklub, hvis kønsmæssige sammensætning i årenes løb er blevet taget for givet. Det er mændene, der i dag står som bevægelsens hovedaktører, selvom en lang række kvindelige kunstnere spillede en væsentlig rolle for Cobras udvikling. Det gjorde de i kraft af deres deltagelse i væsentlige udstillinger og kunstnersammenslutninger som eksempelvis Linien og Høst. Her bedrog de til det eksperimentelle og spontant-abstrakte udtryk, der blev en væsentlig forudsætning for Cobra.Følgende kunstnere er repræsenteret på udstillingen:
Else Alfelt (Danmark), Grete Balle (Danmark), Inge Bendixen (Danmark), Kujahn Blask (Tyskland/Danmark), Christine Boumeester (Fankrig), Ferdi (Holland), Sonja Ferlov Mancoba (Danmark), Else Fischer-Hansen (Danmark), Elna Fonnesbech-Sandberg (Danmark), Lotti van der Gaag (Holland), Anneliese Hager (Tyskland), Mille Heerup (Danmark), Frieda Hunziker (Holland), Madeleine Kemény-Szemere (Schweiz/Ungarn), Grete-Inge Petersen (Danmark), Henny Riemens (Holland), Agnete Therkildsen (Danmark), Anna Thommesen (Danmark) og Dora Tuynman (Holland).