LiteratureXchange er den store internationale litteraturfestival i Aarhus
Den 13.-23. juni flyder Aarhus over med oplæsninger, forfatterinterviews og andre litteraturoplevelser
Uanset om du har læst hyldemeter af klassisk litteratur, om du bruger det meste af din løn på alle de nyeste best-sellere, eller om du endnu ikke er blevet helt bidt af litteraturens verden, så har festivalen LiteratureXchange nok noget for dig. Udover klassiske oplæsningsarrangementer med forfattere fra det meste af verden, byder festivalen nemlig også på mere skæve litteraturarrangementer, der blander litteraturen med alt fra gin til musik.
“Vi synes jo, litteratur er vigtigt, og der er så mange, der kan få glæde af den, som måske ikke har opdaget den endnu. Vi håber at kunne åbne mere op for litteraturen med festivalen,” forklarer Jette Sunesen, der er leder af Aarhus Litteraturcenter, som står bag festivalen sammen med Aarhus Kommunes Biblioteker og Folkeuniversitetet.
Værket blev vist på Boggods under LiteratureXchange i 2018.
Hvor det lokale og internationale mødes
LiteratureXchange er en international festival med forfatternavne fra hele verden. I år er der en del franske forfattere på plakaten, mens hovednavnet Mario Vargos Llosa er fra Peru og til dagligt bor i Spanien. Llosa vandt Nobelprisen i Litteratur i 2010, så ham er de hos LiteratureXchange meget glade for at have fået med til festivalen.“Ham har vi kæmpet rigtig meget for at få til Danmark. Det er jo med til at give en stor tyngde til festivalen, så det er rart, at vi kan få nogle af de helt store navne til at komme,” fortæller Jette Sunesen. Blandt andre store internationale navne på festivalen kan nævnes Siri Hustved, Judith Hermann og Per Petterson, mens man af danske forfattere kan opleve blandt andet Naja Marie Aidt og Dorthe Nors.
Udover det internationale fokus har festivalen også et meget lokalt fokus. Festivalens arrangementer foregår derfor mange forskellige steder i byen, så man kan mærke, at der er festival i byen, og folk har mulighed for at komme tilfældigt forbi et arrangement og opdage noget nyt ved litteraturen.
“Vi har jo set på de andre litteraturfestivaler, og de åbner sig ikke på samme vis op, og det kræver, at man går aktivt derhen og ind til en weekend, fordi man er interesseret i litteratur. Vi håber selvfølgelig også at få en masse ind, som er interesseret i litteratur, mens vi samtidig kan lokke nogle nye mennesker ind,” fortæller Jette Sunesen.
Nikolaj Nørlund og en frisørsalon
Der er mange punkter på LiteratureXchanges program, man måske vil finde interessant, selvom litteratur ikke er ens største interesse. Man kan komme til ginsmagning hos Njord, hvor den nordiske gin bliver parret med skandinaviske forfattere, eller man kan tage i frisørsalon, og opleve en lokal forfatter blive klippet, mens han bliver interviewet af frisøren.“Frisørsalonen havde vi også med sidste år. Det var simpelthen så sjovt, og frisøren var en utrolig dygtig interviewer, så det kunne vi ikke give slip på, det måtte vi lave igen i år,” fortæller Jette Sunesen.
Derudover vil man også kunne opleve forfatterbrunch, afternoon tea med klassisk litteratur og andre madarrangementer som islandsk mad og litteratur, mens andre arrangementer vil blive krydret med musik. Musikeren Nikolaj Nørlund optræder både med forfatter Naja Marie Aidt, som han har udgivet albummet Housewarming med, og alene med sine udgaver af Michael Strunge-tekster. Og musiker Peter Sommer sætter musik til en tekst live på scenen.
“Musikken kan være med til at åbne op for nogle tekster, som folk ellers ikke ville have læst, og give indblik i et univers, man ikke kender eller ikke ville støde på, hvis det ikke var for musikken,” fortæller Jette Sunesen.
Gør verden mindre og horisonten større
I år laver festivalen også en række arrangementer under temaer som identitet, nationalisme, krig og konspiration. I år vil man derfor blandt andet kunne opleve den svenske forfatter Jens Stocklassa, der har skrevet en bog om Olof Palme-mordet, baseret på materiale, der i sin tid blev indsamlet af Stieg Larsson. Ved at sætte fokus på de temaer og emner, forfatterne skriver om, håber festivalen desuden også at kunne være med til at gøre verden mindre.“Det fascinerende er jo, at man finder ud af, at det er mange af de samme tanker, man går og gør sig i andre verdensdele. Selvom der måske er nogle andre problemstillinger, så er der også meget, der er genkendeligt,” fortæller Jette Sunesen.
Udover at gøre verden mindre, håber festivalen også at være med til at udvide de besøgendes horisont. I år gør de blandt andet det ved at tilbyde partout-billetter til festivalen, som giver adgang til de fleste arrangementer. Jette Sunesen fortæller:
“Vi vil gerne have, at folk kommer ud og ser noget mere end lige den ene ting, de måske havde tænkt sig. For når man ser noget med en forfatter, man ikke kender, kan man blive overrasket, og jeg synes altid, det er der, man får de store oplevelser. Så vi håber det på den måde kan være med til at udvide folks horisonter.”
Fakta
LiteratureXchange finder sted den 13.-23. juni forskellige steder i Aarhus
Læs mere på www.litx.dk
Arrangører: Aarhus Litteraturcenter, Aarhus Kommunes Biblioteker & Folkeuniversitetet i Aarhus.
Boggods er en del af festivallen - og det er en litteraturmesse for mikroforlag og boghåndværk.
15.-16. juni 2019 i Rå Hal på Godsbanen.