Golden Days Festival vil give antikken en renæssance

Golden Days Festival vil give antikken en renæssance

Den kulturhistoriske festival, Golden Days Festival i København, inviterer fra den 3. - 19. september til at se tilbage og stille nye spørgsmål til det første kapitel i den moderne verdens historie
OmtaleLitteraturSkrevet af: Rikke Engsig Nielsen03. sept 2021
I år kan du se tilbage på en tid med store tanker og idéer, når Golden Days Festival vender blikket mod første kapitel i den moderne europæiske historie: Antikken. Fra den 3. til den 19. september byder festivalen på arrangementer og oplevelser i hele København, som inviterer dig til at genopdage antikken.

Antikken udgør mere end tusinde år i verdenshistorien, nærmere bestemt 700 f.v.t - 480 e.v.t., som har haft stor betydning for, hvordan vores moderne verden ser ud i dag. Til en tid, hvor der blev tænkt store og væsentlige tanker, som stadig præger vores forståelse af kultur, mennesker, magt og æstetik i dag.
Golden Days Festival vil give antikken en renæssance</br></br>Foto: PR-foto / Golden Days
Foto: PR-foto / Golden Days

Golden Days Festival ser på antikken med nye øjne

Golden Days Festival sætter både fokus på antikken og periodens betydning for vores verden i dag, men de inviterer dig også til at genopdage og stille nye spørgsmål til den historie om antikken, som vi altid har fået fortalt.

Har vi ophøjet antikken for ukritisk? Har vi mytologiseret perioden uden et kritisk blik? Og kan vi overhovedet ændre denne fortælling eller forestilling, hvis den viser sig at være forkert?

Med festivalen skal vi undre os og gå på jagt i antikkens historie, kunst, sport, filosofi og videnskab. På tværs af forskellige fagligheder, æstetikker og discipliner belyser Golden Days Festival årets tema med et kritisk, kærligt nysgerrigt blik og inviterer dig til at gøre det samme.

Festivalen foregår i Storkøbenhavn samt i flere af omegnskommunerne og byder på mere end 230 arrangementer og oplevelser. Alt fra debatter, udstillinger og foredrag til byvandringer, fester, filmvisninger, koncerter og performances.

Antikken er i og omkring os

Til festivalen kan du blandt andet møde Tore Leifer og Chr. Gorm Torzen, som er forfatterne bag bogen ‘Antikken omkring os’. Bogen bliver udgivet af Gads Forlag den 3. september i forbindelse med Golden Days Festival. Den er fyldt med flotte billeder og illustrationer og handler om alt det fra antikkens kunst og kultur, som stadigvæk er levende og aktuelt i dag.

I en samtale om bogen taler forfatterne om, hvordan antikken har påvirket vores bevidsthed, tænkning, samfund, kunst og kultur frem til i dag, og hvor vi kan se antikken i vores moderne hverdag. De taler om, at græske dramaer om Medea, Elektra og Antigone bliver sat op igen og igen i vores teatre. At de Olympiske Lege er opstået ud fra antikkens idrætsidealer. At meget af vores filosofi om verden og mennesket er dannet ud fra Sokrates og Platons tanker. Og at meget af vores sprog, lægekunst, biologi, geografi og botanik hviler på gamle græske og romerske traditioner. Golden Days Festival inviterer dig med til samtalen om, hvordan antikken er i os og omkring os hele tiden.

Antikkens planter, tragedier og gipsfigurer

Golden Days Festival byder også på mange kreative forestillinger og udstillinger om antikkens kunst og kultur.

På Statens Museum for Kunst kan du fredag den 3. september opleve alt fra performances, teater, koncerter, art talks og litteratur til en SMK Fridays fredagsbar på museet. Programmet byder på både guder, atleter og mytiske væsner, mere end 2000 antikke gipsafstøbninger og samtaler om antikkens kunst.

I Botanisk Have kan du flere dage på Golden Days Festival komme på rundvisninger i de smukke omgivelser i haven. Den 8. september kan du blandt andet lære om, hvordan antikken er til stede alle steder i planternes verden. Her kommer du til at dykke ned i den romerske og græske antiks planter og alle de spændende myter, der er om dem. Alt fra at høre om Flora, den romerske gudinde for blomstring og frugtbarhed til vinguden Dionysos og træernes dryader. Rundvisningerne er arrangeret af Statens Nationalhistoriske Museum, og du bliver ført rundt af en af Botanisk Haves rundvisere, som fortæller dig alt om antikkens plantearv.

Festivalen afsluttes mandag den 20. september, hvor du på Thorvaldsens Museum kan tage til koncert med den verdensberømte komponist og kunstner Di Garbi. Med klavermusik og sang tager hun dig med ind i Goethes største tragedie ‘Den Unge Werthers Lidelser’ og synger om de lyseste og mørkeste sider af tilværelsen. Til koncerten optræder Bodil Jørgensen og giver teksten liv på en scene dekoreret med smukke blomster og draperinger.

Du kan læse om mange flere oplevelser og arrangementer under Golden Days Festival her

FAKTA:

Golden Days Festival finder sted i hele København fra den 3. - 19. september

Bogen ‘Antikken i og omkring os’ kan købes her

Samtale med Tore Leifer og Chr. Gorm Tortzen: Antikken omkring os

SMK Fridays x Golden Days: Antikken

Rundvisning i Botanisk Have

Finnisage: Di Garbi og Bodil Jørgensen fortolker Goethes tragedie

Topfoto: PR-foto / Golden Days

Facebook
Del på facebook

Rikke Engsig Nielsen

journalist
Rikke Engsig Nielsen har en bachelor i Nordisk Sprog og Litteratur og studerer på kandidatuddannelsen i Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hendes hjerte banker især for ny nordisk skønlitteratur, autofiktion og for alle de kulturprodukter, der kommer ind under huden på karaktererne og gør os klogere på, hvad det vil sige at være et menneske.
Se Rikkes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind