★ ★ ★ ★ ★ ☆
Zadie Smiths Swing Time - en bog om identitet og manglen på samme
ArtikelLitteraturSkrevet af: Marie Nyeng18. aug 2017
I dag udkommer Zadie Smiths bog Swing Time på dansk. Det er en bog om at tabe sig selv, mens man er opslugt af at definere verden omkring sig
★ ★ ★ ★ ★ ☆
I den ikke så mondæne del af London finder to piger sammen. Til en dansetime bliver de to piger tiltrukket af hinanden som magneter og derfra, kommer de til at dele deres barndom med hinanden. En stor del af tiltrækningen skyldes ifølge hovedpersonen, at hun og pigen Tracey har nøjagtig samme brune hudfarve.
Mens Traceys balletsko er af upraktisk fascinerende satin og snøret med bånd omkring anklerne er hovedpersonens af grisefarvet læder og holdes fast på foden med en bred elastik. De bor i de samme boligblokke, har samme etniske ophav, men som balletskoene antyder, er der ellers mest forskelle mellem dem.
Navneløs hovedperson
De to piger deler drømmen om at blive danser og bruger eftermiddagene sammen på at nærstudere dans i gamle musicalfilm. Men det er kun Tracey, der har talent for dansen - hovedpersonen er platfodet og mest optaget af andre danseres sorte kroppe, sort musik og af, hvad det vil sige at høre til og være fri.Traceys mor serverer usunde færdigretter, faren er aldrig hjemme, og når Tracey finder på lege, er de fyldt med drama og scener fra et liv, der ikke er for børn.
Hovedpersonen derimod bor sammen med både sin mor og far. Moren er konstant begravet i bøger og sin universitetsuddannelse, mens faren er familiemenneske.
Vores navnløse hovedperson bliver undervejs voksen, tager en uddannelse i medier på et universitet, bliver ansat på en tv station og senere assistent for en verdenskendt popstjerne langt væk fra boligblokkene.
Zadie Smiths Swing Time sætter betydningen af venskab i perspektiv.
Foto: PR-foto / Rosinante & co - Dominique-Nabokov
Sendt afsted til Afrika
Arbejdsgiveren fører hovedpersonen til Afrika, fordi popstjernen har fået en idé om at frelse en del af verden ved at oprette en pigeskole i en fattig landsby.I Afrika kommer hun for første gang i flere år til at gøre ting alene, uden konstant at være sammen med sin arbejdsgiver i hendes hus, hendes privatfly eller i hendes studie.
Hovedpersonen er nu først i 30’erne uden egentlig at være andet end assistent og en fjern datter. Venskabet til dansetalentet Tracey går i opløsning i teenageårene, som man også som læser forventer. Hovedpersonens møde med livet i landsbyen i Vestafrika sætter hendes liv i perspektiv. Her er mennesker, som hun knytter sig til. Men relationerne bliver umulige, og det afslører hovedpersonens mangel på at have sit eget liv.
En fantastisk bog om at leve uden sig selv
På mange måde er Swing Time en bog om at tabe sig selv, mens man er opslugt af at definere verden omkring sig.Kapitlerne veksler mellem at foregå i voksenlivet og i barndommen. Bogen er sat sammen af spring mellem et arbejdsliv, hvor hovedpersonen ikke har nogen fritid eller noget hjem – og hendes barndom. På den måde opstår der en vekselvirkning, der tydeligt fremhæver de oplevelser, som former et liv. Eksempelvis er scener fra skolegården beskrevet både med et barns uskyldighed og den voksnes ironi. Små detaljer får lov til at stå frem som de sensationelle oplevelser, de er for et barn, mens de bliver sat i perspektiv, når den voksne hovedperson skildrer sit liv.
Alle oplevelserne i Swing Time er fortalt med dialoger, som sætter sig fast og lever videre, når man lægger bogen fra sig.
Hudfarverne på bogens karakterer og det engelske klassedelte samfund er bagtæppe for alle overvejelserne om at være på en bestemt måde eller ikke at være på en bestemt måde.
Swing Time er en enestående bog om identitet og manglen på samme.
Fakta:
Zadie Smiths bog Swing Time udkommer 18. august på forlaget RosinanteZadie Smith er født i 1975 og er selv vokset op i London
Hun fik et stort internationalt gennembrud med romanen Hvide tænder i 2000
Hendes bøger er oversat til 31 sprog
Marie Nyeng
Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København