Billedbog for voksne - Sande glæder har et dragende visuelt univers
★ ★ ★ ★ ☆ ☆

Ny billedbog for voksne har et dragende visuelt univers

ArtikelLitteraturSkrevet af: Anna Schmidt Andersen25. jan 2018

Forfatter Lars Saaby Christensen og illustrator Stian Hole er med Sande glæder gået sammen om at skabe en billedbog for voksne – illustrationerne bærer værket, mens de ledsagende tekster ikke bidrager med meget

★ ★ ★ ★ ☆ ☆

I Naja Marie Aidts oversættelse fra norsk får vi her Sande glæder, der er noget så sjældent som en billedbog for voksne. Den norske forfatter Lars Saaby Christensen, som tidligere har modtaget Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Halvbroderen i 2002, har skrevet de ultrakorte tekster, som omgiver den næsten lige så prisbelønnede billedbogsforfatter og illustrator Stian Holes illustrationer. Det er med andre ord noget af et hold, der står bag denne lille udgivelse, og endnu før bogen er åbnet, begynder forventningerne så småt at samle sig i horisonten.

Sande glæder er en illustreret samling af livets små glæder – nogle af dem i hvert fald – og Stian Holes illustrationer ledsages af Saabys tekster, der hver især præsenterer én af disse sande glæder. Saaby indleder samlingen med et kort digt, der nærmest er udformet som en lille, selvstændig poetik for værket: “mine nærmeste / og flere endnu / har påpeget / at jeg skriver mere om sorg / end om glæde”. Meget mere viser det sig faktisk, og derfor skriver Saaby nu “med hånden på hjertet: / der er glæde i denne stund”.

Sande glæder er en billedbog for voksne med et dragende visuelt univers.
Foto:
Sande glæder er en illustreret samling af nogle af livets små glæder.
Foto:

Drømmende og dyster hverdag

Lad det være sagt med det samme, at Holes visuelle udtryk er dragende smukt og en anelse foruroligende. Det er et melankolsk klippeklisterunivers, der sine steder er voldsomt detaljeret, som for eksempel et tilrodet skrivebord med postkort, nodeark, bøger, kvitteringer og ovenpå dette livlige rod en af de tingeltangelkasser man altid ender op med;, her fyldt med smykker, strandskaller, frimærker, billeder og gamle billetter. Det er Find Holger for voksne, og billederne er en fornøjelse at gå på opdagelse i.

Andre steder er Hole nærmest ikonografisk simpel, som når han for eksempel gengiver trafikskilte eller lader en hel side være sort, kun brudt af et oplyst vindue, hvor et par omfavner hinanden. Holes illustrationer har også en snert surrealisme over sig, eksempelvis når han lader kroppe stikke ud af væggen, men Warhol kigger også forbi i det manipulerede foto af en mand, der har fået blomsterskæg og grønne øjenbryn. Holes udtryk er fortrinsvist præget af hverdagsmotiver, men det er også drømmerisk og dystert – som en billedbogsudgave af Gyrðir Elíasson magisk-realistiske romaner og noveller fra Island.

Lars Saabye Christensen har skrevet linjerne om sand glæde i den nye billedbog for voksne.
Foto: Hans Jørgen Brun
Man kan for alvor gå på opdagelse i Stian Holes illustrationer.
Foto: Jo Michael

Ligegyldig lommefilosofi

Hvor Stian Holes fængende billedeunivers sagtens kan stå alene, bliver det straks lidt mere problematisk med Lars Saaby Christensens tekster. Eller tekster er måske så meget sagt, for ud over de korte digte, der indleder og afrunder værket, består Saabys bidrag af enkelte verslinjer, som ledsager Holes illustrationer. Eksempelvis “der er glæde i at rejse” eller “der er glæde i at vaske op”. Disse linjer står og flagrer lidt lommefilosofisk ligegyldigt, og hvor Holes illustrationer kan anskues på mange forskellige måder, låser Saabys tekster ofte illustrationerne fast i en bestemt betydning, hvilket ikke gør noget interessant ved hverken de enkelte opslag eller værket som helhed. Dog er der enkelte steder, hvor tekst og illustration spiller sammen, for eksempel i “der er glæde i kalenderens trofasthed”, som ledsages af en tåget snevejrsdag, hvor en mand står i skjul med nedslået blik og en (småuhyggelig) nissemaske om halsen. Her er der mange ting på spil, mange måder at læse tekst og billede på, men hvor meget glæde over kalenderens trofasthed, der er er tilstede i illustrationen, ved jeg ikke.

De vidunderlige tvetydigheder, der findes i Holes univers stemmer heller ikke helt overens med ophavsmændenes proklamering i bogens pressemeddelelse: ”Det er os magtpåliggende at understrege, at disse glæder ikke er ironisk ment, de er, som titlen siger, sande.” Jeg ved ikke hvor sande glæderne i Sande glæder er, og jeg ved heller ikke, hvor entydigt glædelige illustrationerne er, og det er helt fint. Sandt er i hvert fald, at bogen skal erhverves for at nyde Stian Holes imponerende visuelle univers.

Fakta:

Lars Saabye Christensen og Stian Hole: Sande glæder

Oversat fra norsk af Naja Marie Aidt

Rosinante

Udkommer 25. januar 2018

88 sider, 249,95 kr.
Facebook
Del på facebook

Anna Schmidt Andersen

Anna Schmidt Andersen er cand.mag. i Dansk med tilvalg i Litteraturvidenskab fra KU. Hun elsker at støve rundt i den danske litteraturhistorie og har skrevet speciale om Herman Bang. Derudover har hun også næse for debutanter, undergrundsforlag og islandsk litteratur. Hun arbejder med litteraturformidling og har skrevet anmeldelser for Modspor og Litteraturmagasinet Standart.
Se Annas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind