LiteratureXchange er en ny international litteraturfestival i Aarhus

LiteratureXchange er en ny international litteraturfestival i Aarhus

ArtikelLitteraturSkrevet af: Anne Møller04. juni 2018

Aarhus har fået en ny festival. På initiativ fra Aarhus Litteraturcenter, Aarhus Kommunes Biblioteker og Folkeuniversitetet er den internationale litteraturfestival LiteratureXchange blevet stablet på benene. I juni afvikles den for første gang

Indtil i år har Aarhus ikke haft sin egen internationale litteraturfestival. Og det er en fejl, mener Aarhus Litteraturcenter, Aarhus Kommunes Biblioteker og Folkeuniversitetet, der er arrangørerne bag LiteratureXchange.

“Vi synes simpelthen, at byen manglede en stor international litteraturfestival,” lyder det fra leder af Aarhus Litteraturcenter Jette Sunesen.

For arrangørerne handler det om at udbrede litteraturen og gøre den synlig i bybilledet: “Litteraturen kan godt have en tendens til at lukke sig inde og tale til det samme publikum,” siger Jette Sunesen og uddyber: “Det er blandt andet også derfor, at vi har valgt, at det skal foregå over en lang periode. Man kommer til at fornemme, at der er festival i byen.”
På festivalen vil der være oplæsning med Caspar Eric i Mols Bjerge. Arrangementet er lavet i samarbejde med Secret Hotel.
Foto: Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Jette Sunesen er leder af Aarhus Litteraturcenter, der sammen med Aarhus Kommunes Biblioteker og Folkeuniversitetet har stablet LiteratureXchange på benene.
Foto: Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Utraditionelle litteraturoplevelser

Ved at lade festivalen være en del af bybilledet håber Jette Sunesen, at litteraturen også kan nå ud til nogen, der ikke normalt går til litteraturarrangementer.

“For eksempel kommer hele trappen, der fører op til Dokk1, til at være udsmykket med en stor tekst af en forfatter fra Angola, der hedder José Eduardo Agualusa. Og rundt i byen vil man kunne finde paraplyer med tekster på,” fortæller hun. “Jeg håber, det kan få folk til at stoppe op og undre sig eller blive inspireret.”

Ønsket om at appellere til en bredere befolkning afspejler sig også i nogle af de mere utraditionelle arrangementer, som festivalen har på programmet.

“For eksempel har vi i samarbejde med Secret Hotel lavet et arrangement, der starter ved foden af Mols Bjerge. Her mødes man og bliver introduceret til det, der skal foregå, og efterfølgende går man samlet ud i Mols Bjerge, hvor der vil være en oplæsning af Theis Ørntoft,” forklarer Jette Sunesen.

I et andet arrangement er man gået sammen med Grisk Barber. Her kan man opleve en række forfattere blive interviewet af en frisør, mens de bliver klippet

Jette Sunesen fortæller: “Forfatteren kommer til at sidde og kigge ud mod publikum, mens han bliver klippet, og så er det frisøren, der interviewer ham. På den måde er det en helt almindelig samtalesituation, som når man er ved frisør, men vi har selvfølgelig klædt frisørerne lidt på.”

“Vi har været nødt til at finde nogle mandlige forfattere med hverken for meget eller for lidt hår, så vi har rigtig været ved at kigge på forfatterbilleder,” tilføjer hun og griner.

Er man mere til traditionelle oplæsningsarrangementer, er det også en mulighed, lover Jette Sunesen. “Der kommer for eksempel til at være en poesiscene på Godsbanen med lyrikoplæsning,” siger hun.
Ida Jessen har skrevet sin egen børnebibel. Til et af arrangementerne fortæller hun om sit forhold til Bibelen, hvordan den har inspireret hende, og hvordan det kommer til udtryk i hendes psykologiske og socialrealistiske romaner.
Foto: Miklos Szabo
Herta Müller er nobelprismodtager og hovednavnet på festivalen.
Foto: Steffen Roth

“Vi vil gerne gøre udsynet og perspektivet større”

Ifølge Jette Sunesen er der flere grunde til, at det er vigtigt at udbrede kendskabet til litteratur. “Litteratur kan rigtig meget, og man kan lære rigtig meget af god litteratur,” siger hun. “Ikke kun om sig selv, men også om resten af verden. I virkeligheden tænker vi jo ret ens, selvom vi bor vidt forskellige steder i verden.”

Det er en af grundene til, at arrangørerne har valgt at gøre festivalen international. “Vi vil gerne prøve at gøre udsynet og perspektivet større ved også at bruge internationale forfattere,” siger Jette Sunesen og uddyber: “Vi synes, det er vigtigt at skabe kendskab til nogle nye, internationale forfatternavne. Og så vil vi også gerne lave noget til den internationale befolkning her i Aarhus.”

Udover den tysk-romænske nobelprismodtager Herta Müller vil man blandt andre kunne opleve bolivianske Rodrigo Hasbún, ukrainske Sergij Zjadan og belgiske Lize Spit, der den 15. maj udkom på dansk med romanen Det smelter (på engelsk The Melting. “Faktisk udkommer de fleste af de udenlandske forfattere på dansk lige op til festivalen,” fortæller Jette Sunesen.
I Vejen til Bethlehem (2015) genfortæller Jens Christian Grøndahl den kendte bibelfortælling om Josef og Marias færd til Bethlehem – men set fra Josefs perspektiv.
Foto: Robin Skjoldborg
Til LiteratureXchange vil Svend Åge Madsen bl.a. fortælle om sine internationale forfatterforbilleder.
Foto: Fine Spind
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Stærke samarbejdspartnere

Som ny litteraturfestival har det været vigtigt for arrangørerne at alliere sig med en lang række samarbejdspartnere.

“Vi har valgt at gå sammen med nogle store, stærke spillere som for eksempel Løve's Bog & Vincafé, Kristian F. Møller og Vor Frue Kirke,” siger Jette Sunesen og fortsætter:

“Kristian F. Møller kommer til at have et telt nede på Store Torv med et stort program, og Vor Frue Kirke afholder en lang række arrangementer, hvor danske forfattere kommer og fortæller om deres internationale forbilleder. For eksempel kommer Svend Åge Madsen, Jens Christian Grøndahl og Ida Jessen. Vi har cirka 150 programpunkter efterhånden, så der skulle gerne være noget for enhver smag.”

Fakta:

LiteratureXchange er en ny international litteraturfestival i Aarhus, der bliver afholdt den 14.-24. juni 2018.

Festivalen kommer til at foregå forskellige steder i Aarhus. Hovedscenerne er Godsbanen, Dokk1, lokalbibliotekerne og ARoS.

Initiativtagerne og arrangørerne er Aarhus Litteraturcenter, Aarhus Kommunes Biblioteker og Folkeuniversitetet i Aarhus.

Festivalen er støttet af Aarhus Kommune, Statens Kunstfond og Spar Nord Fonden.

På festivalen kan man blandt andre opleve den tysk-romænske nobelprismodtager Herta Müller og de danske forfattere Kaspar Colling Nielsen, Sissel-Jo Gazan og Tom Buk-Swienty.
Facebook
Del på facebook

Anne Møller

Kulturjournalist og anmelder
Anne Møller er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur og Oldtidskundskab fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun beskæftiget sig med både litteratur og drama, og hun har en forkærlighed for græske tragedier og kvindelitteratur fra slutningen af 1800tallet. Derudover holder hun meget af socialrealistiske forfattere som Tove Ditlevsen, Vita Andersen, Kim Leine og Morten Pape.
Se Annes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind