Silkefyret: Bøger du kan slibe havemøbler med og værker med international hæder

Sandpapirsomslag og norske guldkorn

Portræt-interviewLitteraturSkrevet af: Anna Schmidt Andersen09. sept 2018

Det århusianske forlag Silkefyret, som holder til på Godsbanen, udgiver helt særlige bøger. Sidste år var en af deres titler nomineret til Nordisk råds litteraturpris - i år kan du slibe havemøbler med en anden

Udover at være hovedkraften bag det relativt nystartede forlag Silkefyret er Allan Lillelund Andersen også medarrangør af den første udgave af BogGods, der løb af stablen den 16.-17. juni i forbindelse med den internationale og stort anlagte litteraturfestival LiteratureXchange. Det er her, efter lukketid på den første dag af årets BogGods, at jeg møder Lillelund, der fra scenen lige har sagt tak for i dag til både besøgende og standholdere.
BogGods er en litteraturmesse for vedkommende og kunstfærdig litteratur.
Foto: Line Beck
Allan Lillelund er hovedkraften bag forlaget Silkefyret.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Godsbanens rå hal er indtaget af mindre og endnu mindre forlag fra hele landet, og efter en veloverstået første dag er folk så småt ved at pakke sammen. Efter at have styret slagets gang på Godsbanen har Lillelund et par minutter til overs, før han skal ned i Dome of Visions og åbne champagneflasker til årets efterfest. Lillelund løber en mild og kærlig form for spidsrod ned gennem hallen med spørgsmål fra alle sider, før han tager mig med op på Projektdækket, hvor Silkefyret holder til blandt et væld af andre kulturaktører.
Litteraturmessen BogGods i Rå Hal på Godsbanen 2018.
Foto: Line Beck
Forlaget Silkefyret holder til op på Projektdækket på Godsbanen.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Norske guldkorn

Indtil videre har Silkefyret to ben at gå på; Silkeserien og Metamorphosisserien. Førstnævnte består af smallere, danske værker, hvor der indgår håndlavede elementer i de færdige bøger, mens Metamorphosisserien består af oversatte værker, primært fra norsk. Allan Lillelund har nemlig en særlig interesse for norsk litteratur: “Jeg synes, der er rigtig god litteratur i Norge. Jeg har fundet nogle guldkorn af interessante forfattere, som bare ikke er blevet oversat til dansk, og ja, man kan læse dem på norsk, hører jeg fra mange, men det gør folk ikke. Man hører ikke om dem, og man får ikke deres bøger serveret i Danmark, hvis de ikke bliver oversat, så det er vel egentlig grunden til, at jeg gør det.”
Allan Lillelund har en særlig interesse for norsk litteratur.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
BogGods foregik i forbindelse med den internationale litteraturfestival LiteratureXchange.
Foto: Line Beck
Et ekstra stort guldkorn havnede på Lillelunds skrivebord, da han stiftede bekendtskab med den norske forfatter Henrik Nor-Hansen og hans roman Termin, der udkom i Norge i 2016: “Termin var svimlende fantastisk, jeg var helt ramt!” Lillelund var ikke den eneste, som blev ramt af det lille, benhårde værk, der bærer undertitlen “En fremstilling af vold i Norge” – det blev mange andre i hele Norden også, og Termin blev i februar 2017 nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, endnu før den var udkommet på dansk.

Da Allan Lillelund fik fat i værket, læste han det på én dag og skrev med det samme til de norske udgivere for at få rettighederne. “Jeg sad næsten og rystede derhjemme over, om jeg fik de her rettigheder, fordi jeg synes, det var så godt. Jeg vidste selvfølgelig ikke, hvor langt jeg kunne nå med det værk, men jeg var ikke i tvivl om, at det var specielt. Så jeg havde købt rettighederne, men jeg havde ikke trykt den, da jeg fik at vide, at den var nomineret, og det var jo en gave for mig.”
BogGods arrangørerne Allan Lillelund Andersen og Therese Helga Emborg.
Foto: Line Beck
Værket 'Termin' af den norske forfatter Henrik Nor-Hansen blev i februar 2017 nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Slib dine havemøbler med Daniel Boysens nye roman

Selvom Silkefyret primært er baseret på Lillelunds erfaring med norsk litteratur, udgiver han også danske værker: “Daniel Boysen er et eksempel på en Aarhus-forfatter, som sendte et manuskript, jeg var vild med. Det var en kombination af digte og billeder, som fungerede sindssygt godt, og så var jeg jo ikke i tvivl om, at jeg skulle udgive det.” Allan Lillelund fokuserer meget på den taktile læseoplevelse, og Forlaget Silkefyret arbejder meget med den sanselige oplevelse af deres bøger. Derfor indeholder alle bøgerne i Silkeserien særlige håndlavede elementer. Daniel Boysens bog har fået et meget specielt omslag. “Det minder om sandpapir, så man kan slibe sine havemøbler med den, hvis man vil. Der noget taktilt, noget sanseligt i det, som giver noget ekstra,” siger Allan Lillelund.
BogGods på Godsbanen.
Foto: Line Beck
Hånddyppede bøger. Forfatter Sofie Eriksdatter og illustrator Maria Molbech indfarver bogryggene på deres bog 'Under gulvet gror der planter', udgivet ved Forlaget Silkefyret.
Foto: Line Beck
Udover de to nuværende serier afslører Allan Lillelund, at der er en tredje serie på vej fra Silkefyret: “Jeg har en svensk bog, der hedder Hjärtat är bara en muskel af Kristofer Ahlström, som jeg ikke kan placere i de andre serier,” siger han. “Bogen har nemlig en helt klassisk romanstørrelse, og det passer ikke rigtig til de to serier, Silkefyret har nu.”

“Jeg kan mærke, at der er opstået en interesse for noget mere klassisk romanfiktion. Jeg tænker, at det godt må være bredere og nå ud til nogle andre læsere,” siger Allan Lillelund. Serien kommer til at hedde Perleværker, og værkerne i denne serie vil ligesom de foreløbigt femten udgivelser på Silkefyret få sit eget særlige udtryk.

Fakta:

Læs mere om Forlaget Silkefyret og find deres udgivelser her www.forlagetsilkefyret.dk

BogGods er en litteraturmesse for vedkommende og kunstfærdig litteratur og foregik første gang d. 16.-17. juni på Godsbanen i forbindelse med den internationale litteraturfestival LiteratureXchange. Arrangørerne var Allan Lillelund Andersen, Therese Helga Emborg, Noa Kjærsgaard Hansen og Jette Sunesen leder af Aarhus Litteraturcenter
Facebook
Del på facebook

Anna Schmidt Andersen

Anna Schmidt Andersen er cand.mag. i Dansk med tilvalg i Litteraturvidenskab fra KU. Hun elsker at støve rundt i den danske litteraturhistorie og har skrevet speciale om Herman Bang. Derudover har hun også næse for debutanter, undergrundsforlag og islandsk litteratur. Hun arbejder med litteraturformidling og har skrevet anmeldelser for Modspor og Litteraturmagasinet Standart.
Se Annas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind