365TEKSTER opsøger nye udgivelsesformater med projektet ATLAS OVER AARHUS

Skal der poesi på din hoveddør?

Portræt-interviewLitteraturSkrevet af: Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch08. feb 2017

365TEKSTER udgiver litteratur i byrummet, der fortæller historier i mødet med sin læser. I foråret opsøger de nye udgivelsesformer med det litterære kortlægningsprojekt ATLAS OVER AARHUS.

365TEKSTER udgiver litteratur, der møder dig ved din hoveddør, suser forbi dig på gaden og fortæller dig byens hemmeligheder. De serverer forfatteres tekster på pizzabakker, bycykler og ordbænke.

365TEKSTER er et forlag, der helst ikke vil kalde sig selv et forlag. Her udgiver daglig leder Robert Skovmose Christensen, forfatter, underviser og redaktør Louise Juhl Dalsgaard og projektleder Kasper Rønberg Schultz tekster, der udfordrer litteraturen på både format og funktion. Litteraturen skal møde læseren, ikke omvendt.

Litteratur er også bænken på legepladsen

365TEKSTER's litterære kortlægningsprojekt ATLAS OVER AARHUS fortæller frem mod 2018 om byens områder med både kendte og ukendte stemmer. Det er vigtigt for de tre forlæggere, at litteraturen er flerstemmig og demokratisk. Og derfor er det ikke vigtigt, om forfatteren er kendt eller ej.

På legepladsen Børnenes Jord i Ø-gaderne står en bænk med teksten Måske er der månebjerggeder af Hanne Højgaard Viemose. Bænken er en af mange ordbænke i projektet ATLAS OVER AARHUS, og de er for Robert Skovmose Christensen et eksempel på, hvordan tekst, budskab og funktion virkelig kan finde hinanden. “De fortæller en historie, som bliver hørt, når folk indbydes til at sætte sig på bænken. På den måde er teksterne også en del af bænkens funktionalitet.”

Forlagsholdet bag 365TEKSTER: Forfatter, underviser og redaktør Louise Juhl Dalsgaard, daglig leder Robert Skovmose Christensen og projektleder Kaster Rønberg Schultz.
Foto: Sixten Therkildsen
Ordbænk i Ø-gaderne med teksten Varm chokolade i Sjællandsgade af Thøger Jensen.
Foto: 365TEKSTER
For 365TEKSTER handler det om at få litteraturen ned på jorden ved at gøre den tilgængelig der, hvor folk er.

“Jeg tror, at mange godt kan være lidt bange for litteratur. Men litteratur er faktisk ikke spor svær, og du behøver ikke en særlig nøgle for at læse eller forstå den. Litteratur handler jo også om dårligt vejr og busser, der kører forbi. Eller om din nabo,” siger Louise Juhl Dalsgaard.

Lige nu yder 365TEKSTER poetisk nabohjælp i Aarhus med muleposer, der hænges op på dørhåndtag og i opgange. Med et påtrykt digt spørger poserne undrende, ”Hvis din nabo var et digt?” For litteraturen findes også lige foran din hoveddør.

Kan kunsten reklamere uden at larme?

De tre forlæggere ser kunsten som en vigtig men også anderledes aktør, der har mulighed for at skubbe til vores forestillinger om tilstedeværelsen i det offentlige rum. Kunsten har mulighed for at udfordre og kommentere uden at larme.

”Vi kan godt lide at sende folk på opdagelse i det, de kender, og lade dem blive overrasket. Vi vil ikke larme med vores udgivelser. Vi råber ikke op, men vi er til stede og lader folk møde os,” forklarer Kasper Rønberg Schultz. ”Det kunne faktisk være fedt at lave lidt mere larm, sådan at lade kunsten komme med et kæmpe opråb,” tilføjer han.

Cyklende poesi

En blå bycykel kører forbi med en tekst drejende i hjulet. Den snurrende tekst er et af de formater, der har overrasket de tre forlæggere mest. ”Bycyklen en spændende funktion i bybilledet, der bliver brugt som reklameplads. Og vi har her undersøgt, om man kan reklamere for kunsten,” siger Louise Juhl Dalsgaard.
Den blå bycykel med tekst af Louise Juhl Dalsgaard.
Foto: 365TEKSTER
Poetisk nabohjælp leveret lige til din hoveddør med en mulepose fra 365TEKSTER.
Foto: 365TEKSTER
365TEKSTER interesserer sig for, hvordan tekst og format korresponderer, og hvilke fortællinger, der opstår, når litteraturen aktivt indtager byrummet.

”I det offentlige rum bevæger vi os i en masse forskellige interessefelter, hvor det primært er markedskræfterne, der sætter dagsordenen. Kan kunst også sætte dagsordenen? Med 365TEKSER vil vi gerne undersøge nye territorier for kunsten og kunstens stemme,” fortæller Robert Skovmose Christensen.

Hættetrøje-rap og litteratur på kanten af byen

Kortlægningsprojekt ATLAS OVER AARHUS rykker i foråret til Gellerup, hvor 365TEKSTER vil arbejde sammen med Rap Akademiet, EUTPOIA og Gellerup Filmværksted. Det er vigtigt for forlaget, at projektet er forankret i lokalområdet, og at beboerne kan udtrykke sig på deres måde og i deres format.

365TEKSTER har planer om at udgive teksterne i samarbejde med Rap Akademiet på hættetrøjer, så de bliver en funktionel og synlig del af beboerne i Gellerups hverdag. ”Vi kommer ikke med vores måde at gøre det på. Vores samarbejde er en dialog, hvor vi lærer af og udfordre hinanden,” fortæller Louise Juhl Dalsgaard.
Forfatter Svend Åge Madsen giver en litterær byvandring til ferniseringen af ATLAS OVER AARHUS i Ø-gaderne.
Foto: Kasper Vindeløv
Litteratur kan også larme! ATLAS OVER AARHUS fortæller byens kvarterer med både kendte og ukendte stemmer. I foråret starter projektet nye samarbejder for at fortælle om Gellerup.
Foto: Kasper Vindeløv
”Vi vil ikke stille os udefra og fortælle, hvordan folk skal opleve deres lokalområde. Vi vil gerne lære dem noget om dem selv og give dem mulighed for at mødes og fortælle deres historier. På den måde giver vi noget videre, der kan skabe aktivitet i lokalområdet, og vi lærer tilgengæld en masse om udgivelsesformater og kunstens udtryksformer,” forklarer Robert Skovmose Christensen.

365TEKSTER er et byprojekt, men drømmer også om at skubbe litteraturen ud på kanten af byen. Kasper Rønberg Schultz siger: ”Vi vil gerne ud og have vind i håret, sand mellem tæerne og lære Aarhus' mange forstæder bedre at kende.”

Fakta

ATLAS OVER AARHUS er støttet som strategisk projekt under Kulturby 2017 i årene 2015-2018. Målet er at udgive 365 tekster om Aarhus.

Læs mere om 365TEKSTER's projekter på deres hjemmeside.

Følg med i 365TEKSTER's skriveværksteder, open calls og ferniseringer på Facebook.
Facebook
Del på facebook

Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder
Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch er uddannet cand.mag i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet med speciale i kollektive skriveprocesser og kreative arbejdsrum. Hun er særligt optaget af hvordan vi møder kultur i vores dagligdag, og hvordan mødet kan skabe nysgerrighed, inspiration og aktivitet - og så elsker hun at formidle den gode oplevelse. Katrine har en stor kærlighed til litteraturens mange oplevelsesuniverser og fordyber sig gerne i alt fra høvisk ridderdigtning til magisk realisme i finsk samtidslitteratur.
Se Katrines artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind