Forfatteralmanak 2018 fra Aarhus Litteraturcenter giver gode råd til forfattere hver dag
NyhedSkrevet af: Andreas Lindbjerg Nielsen22. nov 2017

Forfatteralmanak 2018: Hvis du vil være forfatter, så skriv

Forfatteralmanak 2018 er et arbejdsredskab for nye og garvede forfattere, som opmuntrer og inspirerer til at sætte skrivningen i system
Forfatteralmanak 2018: Hvis du vil være forfatter, så skriv</br>Forfatteralmanak 2018 er en kalender med skriveråd, inspiration og nyttige tips til nuværende eller nye forfattere</br>Foto: Jan Jul
Forfatteralmanak 2018 er en kalender med skriveråd, inspiration og nyttige tips til nuværende eller nye forfattere
Foto: Jan Jul
“Læs. Skriv. Vær ikke bange.”

Sådan lyder det enkle råd fra forfatteren Malene Ravn, og det er blot et ud af adskillige skriveråd i den nye Forfatteralmanak 2018. Den er lavet af Aarhus Litteraturcenter og forfatteren Alice Aagaard og er tænkt som et arbejdsredskab, hvor nye eller erfarne forfattere kan notere og “tracke” sine skrivemål året igennem.

Almanakken består hovedsageligt af en kalender, hvor man for hver uge kan notere et dagligt skrivemål. Det kan være et tidsmål, eksempelvis 20-30 minutter dagligt inden resten af familien er stået op eller 4-6 timer om dagen, hvis du er fuldtidsforfatter. Målet kan også være et antal ord eller et afsnit, det bestemmer man selv.

Til hver af årets 52 uger er der et bidrag fra en dansk forfatter, hvor de kommer med deres bedste skriveråd. Knud Romer skriver blandt andet i uge 13:

“Hvordan skriver man noget godt? Man redigerer noget dårligt - og bliver ved.”
Almanakken indeholder udover generelle skriveråd mere konkrete skriveteknikker. Eksempelvis hvordan man skriver en scene frem.
Foto: Jan Jul
Indholdsfortegnelse til Forfatteralmanak 2018.
Foto: Jan Jul

Udover kalenderen indeholder almanakken en lang række nyttige informationer for den skrivende. Der er korte artikler om manuskripter og følgebreve til forlag, tips til at benytte de sociale medier og en gennemgang af typiske sprogbøffer, du bør (skal!) undgå. Hertil kommer diverse arbejdsredskaber til at skrive og tænke i scener, forskellige skriveøvelser samt motivationsteknikker.

Sæt en ramme

Der er sagt mangt og meget om det at skrive i tidens løb. Mange af de korte tekststykker i Forfatteralmanak 2018 er variationer over gængse, universielle skriveråd, som de er kommet til udtryk igennem flere århundreder. Og de er stadigvæk lige relevante og inspirerende. Men der er også originale og mere konkrete råd, for eksempel af Kristina Nya Glaffey, der advarer mod nogensinde at skrive om nisser, trolde og lignende - “det er aldrig en god idé,” skriver hun.

Et tilbagevendende tema i mange af de etablerede forfatteres skriveråd handler om at overholde nogle nøje fastsatte rammer. Kim Leine formulerer det således:

“Det er sådan, at ens hjerne (...) ikke så gerne vil ind i dette arbejdsværelse. Den er skrækslagen for det og sætter arme og ben imod dørkarmen, når man begiver sig derind. Men hvis man alligevel indtager dette kontor hver dag, så ender det med, at den resignerer og følger med. Og dermed begynder den også at slappe af og ikke være så bange. Og så begynder den at samarbejde.”

Leine slår her et andet gennemgående tema an, nemlig angsten for at skrive. De fleste, som skriver, har sikkert prøvet at sidde inspirationsforladte og stirre tomt på den blinkende streg i et Word-dokument. Den tilstand skal man skrive sig ud af, og det er i bund og grund almanakkens overordnede fokus. Og så er vi tilbage ved det indledende citat: Skriv. Læs. Vær ikke bange.

Fakta:

Bag Forfatteralmanakken står Aarhus Litteraturcenter og forfatter Alice Aagaard.

Bidragydende forfattere: Asger Schnack, Bent Haller, Christina Hagen, Iben Mondrup, Jacob Skyggebjerg, Kim Leine, Kirsten Thorup, Klaus Lynggaard, Knud Romer, Kristian Ditlev Jensen, Kristina Nya Glaffey, Lone Hørslev, Louis Jensen, Mads Mygind, Malene Ravn, Merete Pryds Helle, Maja Lee Langvad, Peter Laugesen, Pia Tafdrup, Sebastian Bune, Stine Pilgaard, Svend Åge Madsen, Thomas Korsgaard, Victor Boy Lindholm m.fl.

Redaktion: Jette Sunesen, Sara Sjølander, Ditte Ina Tonnesen og Alice Aagaard.

Følg projektet på Facebooksiden: Forfatteralmanak.

Eller på hjemmesiden her www.forfatteralmanak.dk

 

Facebook
Del på facebook

Andreas Lindbjerg Nielsen

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder
Andreas Lindbjerg Nielsen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt cand.public fra Aarhus Universitet. Han har beskæftiget sig journalistisk med kultur i alle former hos blandt andre DR, Radio24syv og Soundvenue - især med fokus på ungdomskultur, musik og film.
Se Andreass artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind