Aarhus Volume er selvgroet bymiljø

Aarhus Volume er selvgroet bymiljø

ArtikelMusikSkrevet af: Mette Wallin Andersen20. juni 2018

Aarhus Volume var piratfester i starten. Gadefestivalen finder sted den 30. juni 2018 i det kulturelle knudepunkt Aarhus K

For Albert Helmig har det været en kæphest, at Gadefestivalen Aarhus Volume skulle engagere de mange kreative og kulturelle aktører, der holder til omkring Godsbanen. Det skulle med andre ord være en gadefest i Aarhus K. “Det kan godt være, at vi i foreningen Aarhus Volume kun er 20 medlemmer. Men når vi holder arrangementet, er der vanvittigt mange afsendere,” siger den unge projektleder.

Aarhus Volume Gadefestival rummer både musik, kunst, mad og sport. Altsammen urbant selvfølgelig. Som gæst kan man forvente sig streetfood, streetsport - såsom skating og streetbasket, streetart-malere fra ind- og udland, talks og debatter samt intet mindre end 40 koncerter fordelt på tre udendørsscener og en scene i Godsbanens Rå Hal. Ifølge Albert Helmig må man ikke gå glip af koncerterne med Analogik, Clara, de københavnske rappere Dayson og Kwamé, samt den amerikanske rapper Sincere.
Aarhus Volume er en non-profit kulturforening. Grundlaget for foreningen startede for fem-seks år siden med en gruppe unge iværksættere og venner, der mødtes på Frontløberne med et fælles ønske om at skabe fede piratfester i Aarhus by.
Foto: Johan Adrian Buus
I februar 2016 blev Aarhus Volume grundlagt, og i dag består foreningen af 20-25 mand. Aarhus Volume stræber efter at lave ambitiøse musik- og kulturarrangementer.
Foto: Johan Adrian Buus
Den urbane musikscene spiller en central rolle i Aarhus Volumes arrangementer. Derfor kan en beskrivelse af den urbane musikgenre også kaste lys over, hvad der kendetegner Aarhus Volume og det urbane miljø generelt.

Albert Helmig, som har startet og står bag Aarhus Volume, understreger, at den urbane musikgenre rummer mere end hiphop og rapmusik. Også genrer som pop, elektronisk musik og RnB kan være “urban”. Det handler om musikkens ophav og udtryk.

“Midtbyen og gaden er i centrum. Det behøver ikke at betyde, at man skal stå og hænge nede på blokken for at være en del af det. Men det er den der “by-feeling”,” siger Albert Helmig. Det urbane er altså noget, som opstår og udvikler sig i et bymiljø. Albert Helmig beskriver det som nærmest organisk og stiller urban-musik over for den strengt teoretisk funderede musik, som man eksempelvis kan finde på musikkonservatoriet.

“Musikere fra konservatoriet er meget lidt “urban”. De er pisse dygtige og pisse fede. Men det er meget lidt urbant, det de laver. Det urbane miljø er selvgroet og selvvækstet uden at være styret eller sat i en ramme.”

Med de ord indfanger Albert Helmig både den urbane musikscene, det urbane miljø generelt og ikke mindst Aarhus Volume. For det gør sig i høj grad gældende for den aarhusianske kulturforening, at den er “selvgroet”.
Albert Helmig har startet og står bag Aarhus Volume. Foreningens årlige hoved-event er den højtelskede Gadefestival, hvor der også indbringes flere genrer som streetsport, mad og kunst.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Aarhus Volume har hovedkontor i A-Huset på Institut for (X) - en kultur-, erhvervs- og uddannelsesplatform, der blev grundlagt i 2009.
Foto: Johan Adrian Buus

Fra piratfester til arrangementer med tilladelserne 100 % i orden

Aarhus Volume opstod, da Albert Helmig i 2014 mødte et par ligesindede på projektplatformen Frontløberne i Aarhus. Der var ikke nogen klar vision fra start, men der var en fælles lyst til at skabe arrangementer i Aarhus by, som de selv havde lyst til at komme til, og som de syntes manglede. “Fordi vi var så unge, var det nemmere bare at gøre tingene uden nødvendigvis at finde ud af, hvordan man egentlig får lov til det. Derfor var det piratfester i starten,” fortæller Albert Helmig.

Aarhus Volume blev hurtigt bidragsydere til kulturarrangementer som Danmarks Grimmeste Festival og Kulturmødet Mors med blandt andet byggeprojekter. Men det var, da Aarhus Volume stod for halvdelen af gadefesten Mejlgade for Mangfoldighed, at det begyndte at tage fart. Arrangementet blev så stort et tilløbsstykke, at politi- og brandvæsen måtte lukke festen ned. Kort herefter opstod idéen om Aarhus Volumes egen gadefestival. Til den første Aarhus Volume Gadefestival i 2016 var det forventede besøgstal 2500. Der kom 10.000. Året efter deltog 20.000. Aarhus Volume har på alle måder bevist, at de kan lave arrangementer, som det ikke kun er dem selv, der har lyst til at deltage i.
Til den første Aarhus Volume Gadefestival i 2016 var det forventede besøgstal 2500. Der kom 10.000. Året efter deltog 20.000.
Foto: Johan Adrian Buus
I Aarhus Volume er midtbyen og gaden i centrum. Men det behøver ikke at betyde, at man skal stå og hænge nede på blokken for at være en del af det. Men det er den der by-feeling, siger Albert Helmig.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Gadefestivalens vokseværk har givet folkene bag Aarhus Volume blod på tanden, og de mener, at Aarhus Volume Gadefestival skal blive en fast del af det aarhusianske årshjul. Derfor har Aarhus Volume flyttet sig en hel del siden de oprindelige piratfester. “Hvis vi går nogle år tilbage, var det ikke så vigtigt for os, men nu spiller vi 100 % efter reglerne. Fordi vi gerne vil blive ved med det her, og vi ved, at hvis man gerne vil lave kæmpe arrangementer, så bliver man nødt til at spille med rene linjer,” siger Albert Helmig.

DNA’en fra Aarhus Volume gennemsyrer festivalen. Det er stadig omtrent 20 unge mennesker, der selv dyrker det urbane miljø frem på asfalten og stabler et arrangement på benene. Ifølge Albert Helmig er det noget, der kan mærkes. “Det unikke ved Aarhus Volume Gadefestival er det crew, der står bag, og de værdier, som det bygger på. Det skinner igennem, at folk har nogle aktier i det.”

Fakta:

Aarhus Volume Gadefestival finder sted den 30. juni 2018 i det kulturelle knudepunkt Aarhus K, Institut for (x) ved Godsbanen.

Se det endelige lineup for festivalen her: www.aarhusvolume.com
Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind